Els nostres pobles

Des de dalt d'un campanar
sempre pots veure el campanar veí.
Lluís Llach

Senija

Senija, municipi integrat en l’actual Vall de Pop, a la part sud-est i interior de la comarca. Ubicat a 234 metres sobre el nivell del mar, amb una extensió de 4,8 km² i una població censada de 605 habitants, coneguts com a senigers i senigeres.

Terme municipal de Senija. Superfície 4,8 km². Habitants 605 (dades INE 2021).

HISTÒRIA 

La història del poble de Senija, com molts dels situats a la Vall de Pop, comença amb els àrabs. El nom Sinhadga és d'origen àrab, un assentament que estava format per una tribu berber establida a la planícia de la muntanya en què hui en dia se situa el poble de Senija.

Com altres poblacions de l’antiga Corona d’Aragó, va ser conquerida pel rei Jaume I cap a l’11 de maig de 1244, i el 13 de maig de 1258 va ser lliurada a Pere Arlandis Cortés junt amb les baronies de Benissa, Murla i Parcent.

El 12 de juny de 1430, Joan I de Navarra i II d’Aragó, va vendre a Francesc Cornet la baronia de Senija i la va apartar de Benissa i Calp. És en aquesta data quan Senija va esdevindre en baronia independent i passarà durant segles a ser propietat de diverses famílies importants de la ciutat de València.

Fins al 1535 fou un annex de la parròquia de Benissa. Sense tindre moltes notícies de la seua carta pobla després de l'expulsió dels moriscos, sabem que el 1622 apareix ja amb una població de 33 famílies cristianes, un nombre sensiblement inferior al dels últims anys de l'etapa morisca que indica que la conseqüència demogràfica afectà greument al municipi.

Al segle XVII Senija estava en mans de la família dels Zapata, cavallers i mercaders. Després va passar a mans dels Bou de Peñarroya i els Escrivà. Ja el 1794 comptava amb 121 famílies que es dedicaven principalment a l'elaboració de panses i raïm per a exportació.

Amb la crisi de la fil·loxera, la població va haver de buscar-se la vida fora del poble, com ho van fer els anomenats blavets de la Marina, senigers i benissers que treballaven recol·lectant arròs com a temporers llogats a la zona de la Ribera del Xúquer.

El poble de Senija ofereix molts atractius que cal visitar, com el MOS (Museu a l'aire lliure de Senija), una de les apostes més destacades de l'Ajuntament per a dinamitzar el turisme cultural en el poble. 

FESTES 

  • Durant el primer cap de setmana d’agost se celebren les festes de l'Assumpció en la partida de la Cometa el 14 i 15 d’agost.
  • Les festes patronals de Senija se celebren en honor de la Mare de Déu dels Desemparats i de Santa Catalina Màrtir durant el primer cap de setmana de maig.

GASTRONOMIA 

  • Coca de molletes.
  • Coques amb mullador de pelleta.
  • Arròs de batre.
  • Arròs amb fava pelà.
  • Mullador de bull.
  • Ruta de la Pilota d'Olla.

location_on Llocs d'interés

Rutes senderistes

Rutes urbanes

info Senija

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 h

M'interessa Guardar a la motxilla

Altres pobles

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024