Els nostres pobles

Des de dalt d'un campanar
sempre pots veure el campanar veí.
Lluís Llach

Benidoleig

Benidoleig, municipi ubicat al centre geogràfic de la Marina Alta, a cavall entre la plana del riu Girona i la muntanya del Seguili, que tanca el terme municipal pel sud. Està situat a 131 metres d'altitud, amb una superfície de 7,54 km² i una població de 1.166 habitants, coneguts com a benidolejans i benidolejanes.

Terme municipal de Benidoleig. Superfície 7,54 km². Habitants 1.166 (dades INE 2021).

HISTÒRIA 

El poble està a la falda de la serra del Seguili, en un punt estratègic que facilita una panoràmica immillorable de tota la plana del riu Girona amb la serra de Segària al fons. El terme municipal limita amb els municipis d'Alcalalí, Beniarbeig, Benimeli, Orba, Pedreguer, el Ràfol d'Almúnia, Sanet i els Negrals, i Tormos.

Els primers vestigis humans els trobem ubicats a la cova de les Calaveres, amb restes de 100.000 anys d’antiguitat —Paleolític superior i mitjà— i d’altres d’època del bronze i iberoromana. També a la partida de les Plantades hi ha proves d’una premsa d’oli romana que formaria part d’una possible vil·la romana entre els segles I i V dC. Tanmateix, va ser l’època musulmana la que va conformar el poble actual. L’origen està en una antiga alqueria que juntament amb una altra desapareguda, anomenada Alcúdia, va facilitar l’assentament dels musulmans en aquestes terres allà pel segle X.

El nom del municipi, d’arrel àrab, està conformat amb el prefix beni- (‘fills de’ o ‘del clan de’). La hipòtesi de Coromines apunta a Beni Du'l Hagg, ‘els fills del pelegrinatge’. Amb l’arribada dels cristians, el primer senyor que tingué va ser Hug Folch de Cardona, però el senyoriu retornà a mans de la Corona. Després de diverses transaccions i canvis, el 20 de febrer de 1404 Benidoleig aconseguí la independència plena. Cal destacar que el 1620 se li concedí el títol de baronia.

Posteriorment a l’expulsió de la població morisca del 1609, Benidoleig va rebre carta de poblament el 12 de setembre del 1611 amb set famílies mallorquines i quatre pegolines, però aquestes probablement van marxar atés que l’any 1646 només hi restà un dels llinatges. Pel que fa als cognoms que perduren per les repoblacions, trobem Ballester, Caselles, Far i Llull.

L'economia depén de l'agricultura en què el cultiu més estés és el dels cítrics, seguit de la producció i transformació de panses per a mistela.

FESTES

  • Les festes majors de Benidoleig se celebren a partir del primer dijous d'agost i són en honor de santa Bàrbara, la Immaculada Concepció i la Santíssima Sang. 
  • Les festes de Sant Vicent Ferrer se celebren el dilluns següent al Dilluns de Pasqua i hi té lloc la tradicional Fireta i Porrat de Sant Vicent.

GASTRONOMIA 

  • Val la pena destacar els aperitius típics de Benidoleig com ara les mandonguilles, el bull amb ceba, els capellans torrats, les faves bullides, polp amb salsa, la sangueta en ceba o la gamba amb bleda.
  • Plats de l'horta com les coques, que podem gaudir al costat d’embotits com les llonganisses, les botifarres o el blanquet, sense oblidar la sobrassada, reminiscència dels antics colons mallorquins.
  • Com a ingredient indispensable en els plats més típics es troba l'arròs, siga cuinat amb conill i tomaca, amb fesols i penques, o al forn amb embotit.
  • A aquests plats caldria afegir-hi altres menys coneguts, però igualment tradicionals i saborosos, com són l’all i pebre amb anguiles o la clàssica olla.

location_on Llocs d'interés

Rutes senderistes

Rutes urbanes

info Benidoleig

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 h

M'interessa Guardar a la motxilla

Altres pobles

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024