Rutes senderistes

Dificultat baixa

No canvies sendes velles per novelles.
Dita popular

Alcalalí / Benigembla / Benissa / Llíber / Murla / Parcent / Senija / Xaló

Camins de pedra i aigua

alarm_on
Temps
6 h 40 min.
hiking
Dificultat tècnica
Baixa
flag
Distància
20,57 km
landscape
Desnivell positiu
387 m

La ruta Camí de Pedra i Aigua es tracta d'un itinerari que connecta els municipis que conformen la mancomunitat de la Vall de Pop: Benissa, Senija, Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Murla i Benigembla. Aquest trajecte segueix el curs del riu Xaló durant quasi tot el recorregut (element vertebrador de la Vall de Pop) i ens permet conéixer la importància del seu patrimoni etnològic, derivat de l'arquitectura agrícola i rural.

Es tracta d'una senda lineal, de dificultat baixa, amb una distància de 19,5 quilòmetres. El primer tram transcorre des de Benissa a Senija, un passeig pels camins rurals que discorre entre cultius i des d'on es pot contemplar la imponent serra de Bèrnia i la muntanya Llarga, coneguda també com la Solana de Benissa. Una vegada a Senija, seguirem la senda d'antics cultius de secà, on trobarem un bon exemple de bancals construïts amb la tècnica típica de la zona que consisteix a alçar murs de pedra sense utilitzar cap classe d'argamassa, i denominada pedra en sec, fins a arribar al pla de Llíber (vall on encara es cultiva la vinya i on podem trobar les típiques construccions de riuraus destinades al resguard dels canyissos on s'assecava el raïm per a la producció de les panses). Eixirem de Llíber i continuarem el trajecte endinsant-nos en el llit del riu Xaló, i on ens trobarem amb les ruïnes del molí Giner, del segle XIV o XV, el Museu Etnològic i l'Oficina de Turisme de la Vall de Pop. En arribar a Xaló, continuarem el següent tram gaudint de la bellesa del paisatge i els camins de pedra i aigua, i descobrirem un altre molí, el molí de la Tarafa, situat al costat d’unes basses fins a arribar a Alcalalí. Continuarem per una zona de cultius on predominen els bancals d'ametlers fins a Parcent, el següent poble que visitarem en aquest trajecte. Travessarem la plaça del poble fins al llavador, i després seguirem cap a Murla. A l'eixida de Parcent trobarem un interessant mirador, des d'on es veu el Cavall Verd o Penyó de Laguar i la muralla del sanatori de Fontilles. En arribar a Murla seguirem fins a arribar a l'últim poble, Benigembla, descendint pel llit del riu i gaudint de la naturalesa i fauna d'aquest tram.

Punts d'interès: Fonts, llavadors, assuts, assagadors, basses, bancals, camins de pedra seca i antics molins d’aigua. 

  • Etapa de Benissa a Llíber: Bancals de pedra seca i camí empedrat, riuraus de Líber, Pous de Llíber, molinet de Llíber, riuraus del terme de Benissa
  • Etapa de Xaló a Alcalalí: Molí i assut de Tarafa, hortets, llavador  i pou de la cava,  pou i bassa de les Hortes, Cooperativa Verge Pobra. 
  • Etapa de Parcent a Benigembla: Mur de contenció (El Ribàs), el safareig i la font de Benigembla, pont del riu, font de Murla, Safareig vell, les Basses i el molinet de Murla, la Bassa Durmais i el llavador de Parcent.

location_on Llocs d'interés

transfer_within_a_station Enllaços a altres rutes

info Alcalalí

info Benigembla

info Benissa

info Llíber

info Murla

info Parcent

info Senija

info Xaló

M'interessa Guardar a la motxilla

Dificultat baixa
expand_circle_down

Dificultat mitjana
expand_circle_down

Dificultat alta
expand_circle_down

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024