De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs
Dita popular

Experiència de març

Entre tarongers, a l'ombra de Segària

Una proposta de Passaport Marina Alta

29/02/2024 | Àngela Lull Mut

Aquest mes els companys i les companyes de Passaport Marina Alta ens proposen que tastem una de les seues rutes-experiències, es tracta de la seua proposta: Entre Tarongers per Pedreguer, Ondara i el Verger. “En aquesta ruta-experiència el paisatge agrícola de tarongers és el protagonista. Es proposa un passeig suau per camins i carreteres poc concorregudes on transcorre el dia a dia de les persones que cultiven i treballen aquests arbres.”

Passaport Marina Alta

També podeu descarregar i consultar la info completa al següent enllaç: 

[PDF descarregable] 

Per això, l’equip de la MACMA ens hem posat la motxilla a l’esquena i hem anat a explorar-la, tot resseguint les indicacions de Passaport Marina Alta. I aquest ha sigut el resultat; etapa a etapa i poble a poble, t’anirem desvetllant la història i curiositats dels llocs que hem visitat en aquesta excursió, de la que nosaltres hem gaudit molt i ara esperem que la gaudiu vosaltres també. 

UN POC D'HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.

Des de la MACMA, l'experiència que hem plantejat per al mes de març, té a veure amb el paisatge agrícola, una ruta que podeu gaudir amb els 5 sentits, des de l'olor de la flor del taronger, el gust dels vins i licors de la nostra terra, sentir el soroll de les ones quan xoquen contra les pedres de la mar, gaudir amb la vista del paisatge de la plana coberta de tarongers en flors, o notar amb el tacte dels teixits i materials de la marroquineria. 

Aquesta excursió vos permetrà conéixer quatre pobles de la nostra comarca, Pedreguer, Ondara, El Verger i Els Poblets.

En aquest cas, el fil argumental de l'excursió seran els tarongers. I, per què la proposem el mes de març? Aquest és el mes en què, algunes varietats de taronger, comencen a florir. Època en què l'aroma de la flor s'associa a l'arribada del bon temps.

L'arribada dels tarongers al territori es remunta a l'entrada dels musulmans al segle X, però no són els mateixos tarongers que coneguem a hores d'ara. La primera varietat que van introduïr va ser la Citrus aurantium, un tipus de taronja amarga, la qual la feien servir tant per a licors i confitures, com per a la decoració de jardins per la seua flor i el seu aroma. No és fins als segles XV i XVI que varen arribar d'Itàlia i Portugal la varietat de Citrus sinensis, els primers tarongers dolços. Al segle XX, la gran majoria de varietats cultivades eren les taronges blanques, sanguines i les Whashington Navel, aquesta última va arribar des d’Estats Units el 1910.

Respecte al cultiu de cítrics a la Marina Alta, no va començar a prendre importància fins a finals del segle XIX, moment en el qual la segona plaga de la fil·loxera va forçar a molts dels llauradors a canviar de tipus de cultiu, de la pansa a la taronja. Fet que sols es donava en aquelles poblacions que permetien implantar cultius de regadiu les quals es concentren principalment a banda i banda de Segària, amb tota la conca del Girona, la vall de Pego, l'Atzúbia i Forna.

Com a conseqüència d'aquest fet, el comerç de la citricultura era cada vegada més important en bona part de la comarca, arribant a un punt de gran expansió a principis del segle XX, caracteritzat per l'exportació internacional del producte, com a Nova York i Regne Unit. Gràcies a la decisió que van prendre de canviar el tipus de cultiu, moltes famílies de la zona es van poder permetre construir-se cases i realitzar estudis universitaris. Actualment, encara podem observar algunes cases que es van construir en l'època d'expansió d'aquest cítric.

Curiositats: 

  • Basquet. Caixó o cistella que s’utilitzava per a transportar el producte de cultiu, com la taronja o altres fruites recolectades. Aquest nom és un anglicisme que prové de la paraula Basket que significa cistella i que s’ha quedat en la nostra comarca arran de l’exportació a terres de parla anglesa.
  • Als xiquets i les xiquetes els encantava la taronja sanguinel·li, la feien blaneta a base d’amassar.la amb les mans i després tallaven la part de dalt de la taronja i la xuclaven, era per a ells i elles com una golosia ja que és una varietat molt dolça amb cert regust a fresa.
  • Una altra de les curiositats populars era la de comprar taronges als mateixos productors que es disposaven a les eixides i camins de pas principals, encara hui en dia podem comprar taronges, llimes i mandarines en paradetes a la vora de la carretera N 332, a l’altura del Verger. 

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

L'excursió començarà des de Pedreguer, concretament des de la rotonda del sequier (rotonda en la qual es creuen l’Av. Constitució, l’Av. Ausiàs March, l’Av. Joan Carles i el C/Tirant lo Blanc). Aquest és un bon lloc on aparcar. 

En la rotonda podreu observar l’escultura de ferro de l’artista xabienc Toni Marí. Es tracta d’un sequier, un element fonamental per a la distribució de l'aigua cap als bancals de tarongers. Les séquies són un sistema de regadiu conformat per xarxes complexes en el que la séquia mare pren l’aigua de lloc d’origen i abasteix a les séquies filles. El sequier està obrint un partidor o trestellador per regar a ”a manta”, l’escena està acompanyada per una fanal, ja que el sequier començava a treballar encara de nit i està acompanyada pel seu fidel company, el seu gos. El conjunt està acompanyat per vinyes i tarongers, en clara al·lusió al canvi de secà a regadiu que hem comentat anteriorment. A més a més l’Associació cultural Els Pòrxens ha estrenat darrerament el documental ‘Sequiers: L’ofici de l’aigua a Pedreguer’ (pròximament disponible online). 

Seguidament, caminarem en línia recta per l'avinguda de la Constitució (direcció al centre urbà) i pel carrer Mestre Serrano fins a arribar a la Plaça Major. En la plaça ens trobarem l'església de la Santa Creu de Pedreguer, actual temple parroquial del municipi, i els Pòrxens, una construcció, de finals del segle XIX, elaborada amb la finalitat de proporcionar una cobertura al mercat municipal, el qual encara es celebra cada dissabte. 

Seguirem la nostra excursió en direcció a l’ermita de Sant Blai, passant pel clàssic zig-zag del camí del Calvari (també es pot accedir amb cotxe). Aquesta capelleta va ser construïda en la segona meitat del segle XVIII, encara que va ser reconstruïda degut a un incendi que va causar molts desperfectes. Des d’aquest punt, un poc més alta, podrem apreciar el poble de Pedreguer i tota la plana que l’envolta amb el cultiu de taronges.

Després baixarem per altres carrers fins al carrer Gabriel Miró, on es troba la Casa Municipal de Cultura, que antigament era l'escola fins a la dècada dels noranta del segle XX, que ja va canviar el seu ús. Just davant trobem la Glorieta de la Creu amb el monument en Homenatge a les Barxeres, que són aquelles dones que treballaven la llata en el municipi. 

Mentre recorreu els carrers d'aquest poble, abans d’anar al següent, es recomana que passeu per algunes botigues on podreu adquirir productes de marroquineria i de labors.

Finalment, vos recomanem que acabeu la visita anant a l'Abeurador i Font, un monument construït en 1958 i la seua principal funció era subministrar aigua a la població i animals, està ubicat a una de les entrades al municipi.

Una vegada hem vist el poble de Pedreguer i alguns dels elements més emblemàtics del municipi, anirem al següent, Ondara

Un lloc on podem aparcar el cotxe amb facilitat és el pàrquing gratuït del carrer Nacions sense Estat i anirem caminant a observar l'exterior de la Plaça de Bous, inaugurada en 1901 amb l’objectiu de crear l’única plaça de bous entre València i Alacant i tindre un edifici emblemàtic amb el que veure i apreciar l’època d’abundància econòmica a La Marina Alta amb l’elaboració de la pansa. 

Si seguim per fora de la plaça, just al costat trobarem el Prado, construcció dels anys cinquanta destinada al mercat municipal de productes de proximitat. Va ser un dels mercats d'abastiment més importants entre Alacant i València junt al prado de Gandia. Actualment, continua fent-se el mercat cada dimecres a l'exterior del recinte amb parades de saladures, verdures en salmorra, fruites  i verdures, carn i molts altres productes.

Tot seguit travessarem el pont i ens situarem a la plaça del convent, on podem veure la Font de la Carxofa, construïda al segle XIX per subministrar aigua potable a tot el municipi. Al costat de la Font podem veure l'Ajuntament, antic convent dels Mínims i la Casa de la Cultura del municipi. Just darrere està la plaça major on es troba la Torre del Rellotge, l'única torre defensiva que queda en peu del Castell-palau d'Ondara.

Finalment, caminant pels carrers del municipi, arribarem al Llavador d'Ondara i l'Assut, una xicoteta presa de pedra, d'origen musulmà, que ajuda a portar l'aigua cap a un canal o séquia.

És molt important no anar-se’n d’aquest poble sense fer una parada per a visitar els diferents cellers i tastar els vins i licors que té el poble. Recomanem que durant la ruta, passeu per aquestes i degusteu alguns productes de proximitat.

Una vegada hem passat per la segona parada de l'excursió, agafarem el cotxe i ens dirigirem al següent municipi, El Verger.

Deixarem el cotxe en l'avinguda La Via, que és on farem la primera parada al municipi, a l'Antiga estació de ferrocarril i actual dipòsit de la Policia Local. Des de l'exterior, es pot percebre l'estructura històrica de 1880 de la parada del tren que venia de Carcaixent fins a Dénia. 

Molt a prop d’aquesta primera parada, trobareu un jaciment del segle XVI, anomenat la Casa del Trapig. Es pot apreciar les restes del molí que transformava la canya de sucre en melassa. 

Des d'aquesta parada, passejant per la vora del riu Girona fins a arribar al carrer de l'Abadia, on es farà una parada per veure la Torre dels Ducs de Medinaceli, és l'única resta original que queda del desaparegut Palau del Marqués de Dénia. Al mateix lloc podreu trobar l'església de la Mare de Déu del Roser, un temple d’estil neoclàssic construït al segle XVIII.  A darrere d’aquesta la casa de principis del segle XX, anomenada Senyoreta de la Bassa. Tres carrers més avant de l'església, podeu veure l'antiga Fàbrica de Sabó, on, hui en dia, s'utilitza com a centre cultural on s'organitzen diverses activitats.

Finalment, de camí al cotxe, tornarem a creuar el poble i aprofitarem per a parar a algun dels forns del Verger per comprar coques salades, coques dolces i algun pastís i menjar tradicional del poble i de la comarca. 

L'última parada amb el cotxe és als Poblets, municipi conformat per tres pobles, Setla, Mira-rosa i Miraflor els quals es situen a la zona costanera de la Marina Alta. Per aparcar, podem anar al pàrquing del carrer Cervantes i des d'ací ens endinsarem en l’últim tram de l’experiència. 

Primer recomanem anar caminant fins a la platja de l'Almadrava pel Camí de les Revoltes, un passeig ple de naturalesa i tranquil·litat al costat del riu Girona. Per aquest camí arribarem a una platja de pedra molt tranquil·la. A mà dreta del riu trobarem la Torre de l'Almadrava, una torre defensiva construïda a mitjan segle XVI i la torre més septentrional de la província d’Alacant. Des d’ací, per la vora de la mar en direcció al nord, podrem veure la pedra de "El Salvador" i el Jaciment Romà de l'Almadrava, restes d’un establiment rústic amb activitat entre el segle I i el V dC.

Finalment, tornarem caminant a Els Poblets per acabar visitant l’església de Sant Josep i l’església del Diví Salvador, la més antiga, constituïda com a única parròquia del municipi actualment.

Per completar aquesta experiència plena d’emocions, història i cultura de la nostra comarca, us proposem menjar en un bar de tapes típiques de la comarca. 

**Aquesta experiència està pensada per a fer-la en un sol dia, tot i que cada persona la pot adaptar a les seues capacitats i resistència física. Des de la MACMA recomanem que la ruta es faça un dimecres per poder gaudir del mercat d’Ondara al Prado. Si voleu ampliar la vostra experiència i visitar altres llocs relacionats amb la taronja, podeu visitar la Cooperativa i el Museu Etnològic de Pego. A més, si el que voleu és ampliar la informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i personalitzar aquesta ruta.

 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit. 

On comprar

On menjar

On dormir

Activitats i altres

M'interessa Guardar a la motxilla

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024