De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs
Dita popular

Experiència d'octubre

Fet a má. Recorrent pobles de tradició artesana

Una proposta de Passaport Marina Alta

25/09/2024 | Majo Puig Lledó

Al mes d’octubre els companys i les companyes de Passaport Marina Alta ens proposen descobrir la tradició artesana de les nostres terres, es tracta de la seua proposta: “Fet a mà. Recorrent pobles de tradició artesana”. Tant els productes alimentaris com la varietat de productes artesans són els protagonistes d’aquesta ruta-experiència que passa per 7 pobles d’artesans.

Passaport Marina Alta
Podeu descarregar i consultar la informació completa al següent enllaç: 

[PDF descarregable] 

[...]

Per això, aquest mes d’octubre l’equip de la MACMA ens hem posat de nou la motxilla a l’esquena, per a passejar per entorns urbans i descobrir racons dels nostres pobles. 

En aquesta ocasió oferim una ruta urbana als lectors tenint com a fil conductor aquells municipis de la comarca que ofereixen, a dintre del seu ampli patrimoni, o bé productes artesanals elaborats a la localitat o bé perquè han tingut un passat artesanal molt arrelat al municipi.

 UN POC D’HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.

Una de les característiques que representa la Marina Alta és la gran varietat de productes artesanals que podem adquirir, tant productes alimentaris com d’artesania de complements. Però no sols això, també tenim una gran varietat de patrimoni artesanal en diferents indrets tant de costa com d’interior. 

Un bon exemple són les pesqueres de Xàbia i del Poble Nou de Benitatxell, un xicotet món artesanal creat a les parets dels penya-segats amb un fràgil canyís on la gent es col·locava per a pescar, especialment durant les llargues i fosques nits d’hivern. 

L’art rupestre que impregna part de les nostres muntanyes, la gran producció de patrimoni agrícola que vesteix la nostra comarca amb tonalitats segons l’estació de l’any en què ens trobem o la gran varietat de cabassos i mobiliari fets amb fibres naturals,  són clars exemples de la riquesa què envolta el nostre xicotet món a dintre del territori valencià

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

L’experiència proposada és un viatge sensorial, amb una duració  de dos dies, que s’inicia a la costa i ens endinsa cap a l’interior de la comarca. 

Primer dia. Del peix a la música

Partim del municipi costaner de Xàbia, sent aquest dels més orientals de la comarca de la Marina Alta. Presenta dos nuclis de població tradicionals: el nucli històric, amb origen en el segle XIV, i Duanes de la Mar. 

El nostre viatge comença a la Llotja de peix, ubicada a Duanes de la Mar, amb la tradicional subhasta que té lloc de dilluns a divendres a partir de les 17.00 h. Iniciem aquest periple a la vora de l’aigua amb intenció de gaudir de la gran riquesa pesquera que tenim a la comarca, tastar producte local significa tastar la Marina Alta. 

A partir de les 18 hores es pot adquirir peix i marisc fresc de la badia en el punt de venda que té la Confraria de Pescadors i Pescadores en la mateixa llotja. La seua gran tradició marinera fa que estiga replet de restaurants i bars amb tapes marineres tradicionals.

Prop de la Llotja es troba la Casa del Cable, construïda en 1860 per a albergar l'estació telegràfica que enllaçava la Península amb Eivissa per mitjà d'un cable submarí. Actualment, les seues sales conserven vestigis del passat, encara que majorment es destinen a les exposicions temporals d’obres d’art o d’artesania en general. 

Abandonem la vora de la mar per endinsar-nos al nucli antic de la població. Al centre de l’antiga vila s'alça l'església de Sant Bertomeu, del segle XIV al XVI, un bon exemple de construcció artesanal amb pedra tosca. Aquesta església és un dels elements a visitar a dintre de la Ruta Urbana de Xàbia, organitzada pel departament de turisme local i què pretén oferir a la persona visitar un passeig per la història d’aquest municipi als peus del Montgó.

Tant si ens traslladem amb bicicleta o amb vehicle motoritzat és recomanable, segons proposa la ruta “Recorrent pobles de tradició artesana” del Passaport de la Marina Alta, partir des de Xàbia en direcció a Jesús Pobre pel Camí Vell de Gata de Gorgos. 

Aquest recorregut ens permetrà gaudir de la silueta del Montgó, i a més ens farà arribar al llogaret que acull des de fa més d’una dècada el Mercat del Riurau.

Un mercat que cada diumenge de matí, en horari de vesprada en cas de ser a l’estiu, acull més de 40 parades de productes artesanals, de km 0, ecològics i sense intermediàries. Al mercat, situat a dintre i les vores d’un riurau. El Gran Riurau del Senyor de Benissadeví

Productors, elaboradors i artesans ens conviden a descobrir i tastar tota mena de productes d’elaboració pròpia: coques, vins tradicionals, mel, hortalisses i fruites, embotits, ceràmica i altres complements amb pell, ganxet, cuiro, etc.  

Continuem la nostra ruta urbana pel Camí Vell de Gata de Gorgos fins a arribar al municipi del mateix nom. 

Parlar de Gata de Gorgos significa parlar, entre altres coses, dels cabassos i cabassets, però també de guitarres. Abans d’arribar a la nova parada passem per davant d’un peculiar taller de fabricació artesanal, parlem de Guitarres Bross. Una empresa familiar, nascuda als anys 70 del segle passat, especialitzada en la fabricació d’aquest instrument de fusta i què és reconeguda de bon tros a dintre del món musical tant nacional com internacional. 

Continuem per la carretera fins a arribar a l’avinguda principal de Gata de Gorgos i ens trobem amb una de les estampes més típiques de la Marina Alta, tendes d’artesania i mobles de vímet. 

Al llarg del segle XIX i amb l’auge de la pansa, les muntanyes de Gata es van abancalar i s’hi van construir riuraus (o risaus, com es diu al poble) i sequers de sol per a assecar la pansa. Una altra de les activitats en eclosió d’aquells temps fou la palma, amb una llarga tradició al municipi; ambdues empreses (pansa i palma) estan documentades des del segle XV.  L’any 1914 va arribar el tren, el qual va comportar un augment del comerç de l’artesania local. Amb el declivi de l’artesania de la segona meitat del segle XX, el poble es va reconvertir en un aparador d’aquesta particular artesania. 

Els pròxims 12 i 13 d’octubre tindrà lloc la XIX Fira de Gata al carrer i potser un bon moment per visitar el poble, més informació a ací

Abandonem el municipi en direcció al poble veí de Pedreguer. Municipi situat al centre de la comarca i  marcat per una plaça singular com és la dels Pòrxens, la producció artesana de la llata o la seua particular Ruta Modernista vinculada al seu passat industrial. 

A partir del segle XVIII aquest municipi visqué una època d’expansió econòmica i demogràfica. Amb la pansa i la bonança econòmica, va donar com a resultat una arquitectura civil ben destacable en habitatges, però també en edificis públics com les escoles velles, actual Casa de Cultura, l’edifici del Repés o els Pòrxens. 

Finalment, als anys seixanta, va aparéixer una nova indústria emergent que va suposar també un bon moment econòmic, la confecció de marroquineria i de la palma, que van suposar una important activitat econòmica durant diverses dècades. Per eixe motiu parlar de Pedreguer també significa, entre altres coses, parlar de corretges de guitarra. Parlem de l’empresa familiar local d’articles de marroquineria, creada el 1973 per Juan Gil i Rosa Carrió, coneguda actualment com a RightOn! Straps

Abandonem aquest municipi, inclòs en la Ruta dels Riuraus, i ens dirigim per la CV-720 en direcció la Llosa de Camatxo. Una carretera envoltada de bancals de llimeres, que permet observar el majestuós  Castell de l’Ocaive. Ací finalitzarem la primera jornada

Segon dia. De la mel al fang

La Llosa de Camatxo és una població que constitueix una Entitat d'Àmbit Territorial Inferior amb el municipi d’Alcalalí. El poble ubicat a 218 metres d’altitud, té una població de 202 habitants coneguts amb el gentilici de llosers i lloseres. La mel és un emblema artesanal del municipi, tenint com a referència l’empresa familiar Mels Noguera. 

Abandonem aquest llogaret i continuem per la carretera, que recorre aquesta vall formada per la serra del Seguili i la del Castell d’Aixa, Els ametlers, les oliveres, les garroferes i les vinyes ens acompanyen fins al pròxim destí, Alcalalí. 

El poble d'Alcalalí es troba enclavat al bell mig de la Vall de Pop, travessada pel riu Gorgos. La població està flanquejada per la muntanya del Seguili, el Carrascar, el Coll de Rates i el cim d’Aixa.  És reconegut per la seua festa agrícola al voltant de la producció d’ametla i derivats, el Feslalí, encara que també cal tindre present la seua Bodega Cap de Nit o les seues coques tradicionals del forn local. 

Una visita obligada mereix la seua Torre Medieval, que servia per a vigilar possibles atacs de pirates i bandolers a més de també ser l’últim refugi en cas d’invasió. 

Si és l’hora de l’aperitiu pots acostar-te a qualsevol establiment hostaler que ofereix el municipi.  Això sí, cal tindre en compte què a Alcalalí podem sorprendre'ns sentint a la gent major demanar en un bar ‘gamba i bleda’ o un plat de ‘fulles de llimera’, per a referir-se al tradicional aperitiu de cacauets i tramussos o de papes que acompanyen la cerveseta o el vi. 

Després del merescut descans partim fins a l’últim destí, Orba. Descendim la muntanya per la carretera CV-715 fins a arribar a l’únic municipi de la Marina Alta amb tradició terrissera. 

Cal destacar del municipi, i així ho recull el seu Museu del Fang, que ha sigut tradicionalment el centre de producció terrissera que ha abastit quasi la totalitat de la comarca amb la producció de ceràmica de cuina: llibrells, cassoles, botiges, etc. I ceràmica de construcció com taulells i gelosies, anomenades gasparilles i patentades per una terrisseria local. Actualment, al poble existeixen tres tallers de producció artesanal al voltant del fang: Terrisseria Berenguer, Ceràmica Prats i La Caleta Ceràmica. 

Recomanem la visita a les activitats de la 5a Setmana del Fang d’Orba què tindrà lloc del 12 al 20 d’octubre. Més informació a ací

La nostra passejada de dos dies arriba al seu final, no sense abans recomanar al futur o futura visitant comprar productes de la contornà i artesanals perquè clarament el millor sempre ho tenim a casa. 

 

**Aquesta experiència està pensada per fer-la en dos dies, siguen consecutius o en dos dies diferents. L’equip de la MACMA proposem unes rutes, espais i edificis per visitar, però cada persona pot adaptar l’experiència a les seues capacitats, resistència física i interessos. Si voleu ampliar informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i  adaptar l’experiència als vostres gustos amb la motxilla. 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit.

On comprar

On menjar

On dormir

Activitats i altres

M'interessa Guardar a la motxilla

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024