De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs
Dita popular

Experiència d'abril

Entre vinyes - Un món de vins

Una proposta de Passaport Marina Alta

28/03/2025 | Mireia Moreno Maillo

Un cop més l’equip de la MACMA accepta la proposta engrescadora que ens fan els companys i les companyes de Passaport Marina Alta CREAMA i en aquesta ocasió, entre vinyes i cellers, passejarem per les poblacions de Parcent, Alcalalí i Xaló en un primer recorregut i per les de Llíber, Benissa i Teulada en una segona ruta.

Passaport Marina Alta

Els podeu descarregar i consultar la informació completa als següents enllaços:

Ruta 1 [PDF descarregable] 

 Ruta 2 [PDF descarregable] 

UN POC D’HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.

La Marina Alta té la immensa sort de trobar-se en un indret geogràfic privilegiat, entre el mar i les muntanyes i amb un clima excel·lent que permet els conreu de moltes espècies, principalment cítrics però també vinyes.

La tradició de conrear vinyes ve de lluny en el temps a la nostra comarca, de fet el comerç de la pansa a través del port de Dénia va vertebrar part de la comarca durant el segle XIX fent que la producció de la zona propera a Xaló es transportés en vaixells cap a Anglaterra i altres mercats.

Dénia, com altres municipis pròxims, ha sigut històricament un productor destacat de pansa, una varietat de raïm que s'asseca al sol per a conservar-la i el seu comerç acostumava a ser una activitat essencial per als agricultors locals. No obstant això, amb el pas dels anys, la producció de la pansa ha disminuït en comparació amb altres cultius i ara és la producció directa de vi la que predomina.

Els vins de la comarca

Els vins de la Marina Alta es troben baix la Denominació d'Origen Vins d’Alacant, però presenten unes característiques pròpies que els fan singulars, són frescos, equilibrats i amb notes mediterrànies en el seu gust. En destaquen principalment dues varietats de raïm, el Moscatell i la Boval.

El Moscatell és la varietat més emblemàtica de la regió i es cultiva principalment per a la producció de vins dolços, com el famós Moscatell d'Alexandria. La zona té un clima càlid i assolellat, la qual cosa afavoreix la maduració d'aquest raïm, atorgant-li un sabor afruitat i floral molt benvolgut en l'elaboració de vins aromàtics i per a postres.

La combinació de la varietat de raïm Moscatell i les tècniques tradicionals de vinificació ha donat lloc a vins únics amb una gran personalitat, tant blancs, com negres i espumosos.

El tipus de raïm Giró és una altra de les varietats autòctones que es cultiven a la regió, encara que menys coneguda que el  Moscatell. S'empra principalment en l'elaboració de vins negres, i la varietat es destaca per la seua adaptabilitat a la zona. Aquests vins poden ser frescos i afruitats, o més robustos i complexos depenent del procés de vinificació.

Però el vi no sols és un producte de consum a la Marina Alta, sinó que és també un element cultural molt arrelat. Els cellers de la regió s'han convertit en un atractiu turístic, oferint visites guiades, tastos de vi i una experiència completa sobre el procés de producció. En els pobles vinaters de la comarca se celebra esdeveniments en honor al vi, com la Festa de la Verema a Xaló que ressalta l'inici de la collita del raïm.

En resum, el vi a la Marina Alta és un reflex de la tradició, la qualitat i el sabor mediterrani, amb una creixent presència en el mercat vinícola, tant nacional com internacional, gràcies a l'esforç de petits productors i cellers com els que trobarem al llarg d’aquestes rutes que us proposem.

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

Les experiències proposades són viatges amb una durada curta, excursions que et prendran el temps que tu desitges, des d'un parell d’hores a un parell de dies, depenent del ritme que vulgues posar i del temps que tingues. 

En qualsevol cas et recomanem practicar el turisme slow, o turisme lent, una manera de viatjar que s'enfoca en la connexió amb la gent local, el menjar, les cultures i la música. 

En essència, qui viatja d'aquesta manera busca educar-se i sentir les emocions típiques que generen els viatges i descobriments de nous llocs, d’una manera responsable i conscient, endinsant-se en la tradició i en la comunitat local.

Si tens temps i et ve de gust quedar-te a dormir en alguns dels pobles, l’interior de la comarca compta amb prou allotjaments amb encant al llarg de tota la ruta. Trobaràs els enllaços al final d’aquesta pàgina.

Primera ruta

“Un món de vins: Parcent, Alcalalí, Xaló” és la primera ruta que et proposem, la pots fer en un sentit o en l’altre, depenent del teu punt de partida.

Començarem a Parcent, un poble ple d’encants on podràs fer tast i degustació dels vins de la contornada a la Bodega Parcent, la Bodega Gutiérrez de la Vega o visitar la Cooperativa El Progrés.

Si eres senderista també pots fer alguna d’aquestes dues rutes: la pujada a la Nevera o la pujada al Penyó que surt, precisament, de la Cooperativa.

Quan decidisques continuar el camí, agafa la CV-720 i arribaràs, en pocs minuts, al municipi d’Alcalalí i d’allà a Xaló.

Si ja coneixes Alcalalí, pots sortir de Parcent i canviar de ruta, aprofitant per a visitar l’Ermita de St. Joan de Mosquera i després dirigir-te directament a Xaló.

Però si t’atures a Alcalalí, trobaràs que és un bon punt de partida per diverses activitats culturals i de natura, de les quals potser la més distintiva de la població és el Feslalí: Alcalalí en flor, que celebra la floració dels ametllers, normalment a finals del mes de febrer. Es tracta d’un festival amb una oferta diversa i engrescadora que canvia cada any.

Ens has de perdonar perquè amb tantes activitats i llocs interessants és difícil no desviar-se de la ruta, però en realitat tant se val, no és cert? Com hem dit moltes vegades, la ruta és la destinació i val la pena aturar-se a tots els indrets d’interés que pugues i que et vinga de gust conéixer.

Però tornem al món del vi!

A Alcalalí ens espera la Bodega Cap de Nit i després podem dinar a qualsevol dels restaurants de la població i degustar una paella de bacallà o l’arròs caldós típic.

Ja de camí a Xaló per la CV-750  et proposem visitar la Bodega Xaló, la Bodega Riko, les vinyes de Manu Guardiola Viticultor, els Vinyaters Aida i Luis o l’explotació centenària Uvas Cabrera

Tens molt per a triar, car el vi i la seua indústria formen part de l’essència de la nostra comarca des del segle VIII a.n.e. a l’Alt de Benimaquia (primers cups de vi coneguts). 

A Xaló hi ha un munt d’establiments on menjar i beure bé i a més els dissabtes la població està especialment animada perquè se celebra setmanalment el Rastro de brocanters de Xaló i el Mercat de la Terra, amb productes naturals venuts directament pels productors locals.

Si penses aturar-te a tots els cellers potser no et convé agafar el cotxe per a fer aquesta ruta. Recorda que també és una ruta ideal per a fer en bicicleta o caminant, ja que les distàncies són curtes i hi ha sendes que ho permeten fer amb seguretat.

Segona ruta

“Entre vinyes: Llíber, Benissa i Teulada” és el segon dels dos passaports del CREAMA dedicats al món del vi a la nostra comarca.

Si t’agrada la natura, el vi i menjar bé, aquest segon itinerari no et deixarà indiferent, ja que té tots els ingredients per passar una jornada inoblidable.

La ruta es pot fer en els dos sentits, des de la costa a l’interior o a la inversa. Nosaltres et proposem començar Llíber, on trobaràs un nucli urbà molt ben conservat entre muntanyes i vinyes.

Diversos productors artesans obren els seus cellers per a fer visites guiades i degustacions enològiques. Si tens temps, atura’t a fer un tast a la Casa agrícola Pepe Mendoza, pioners de l’enoturisme sostenible a la província d’Alacant, preocupats per la conservació de les varietats autòctones, de les construccions pròpies de la zona i del paisatge de la nostra comarca.

De Llíber a Benissa hauràs de prendre la carretera CV-750, el recorregut és només d'11 km i es pot fer en 15 minuts, però ben segur que et prendrà més temps, ja que la temptació d’aturar-se a fer fotos de l’entorn o a albirar alguna de les aus que poblen el cel de la comarca, és gran. Si portes un entrepà intenta trobar un bon indret per seure i contemplar el paisatge. No tingues pressa, tens temps d’arribar a Benissa i conéixer els seus encants.

El terme municipal de Benissa és prou ample, i va del mar a l’interior agafant part de la Serra de Bèrnia. Pel que fa al món del vi a Benissa, de nou el Moscatell és el producte estrella i diversos cellers ofereixen tasts i experiències diverses, des de maridatges amb menjar de la terra fins visites guiades a les instal·lacions per conéixer de primera mà el procés vitivinícola. 

Iniciatives de joves enòlegs innovadors com Òscar Mestre amb el seu projecte enològic o el Celler Joan de la Casa ens mostren com els productors de vins de la Marina Alta són capdavanters en la seua projecció i cerca de la qualitat.

Eixint de Benissa agafa la N332 i la CV-740 per arribar al terme municipal de Teulada, situat a només 6 km on trobaràs, entre d’altres, el Celler Montesanco, la Bodega Teulada, la Finca L’Alberca Celler M de Alejandria o la Bodega Antonio Llobell Cardona , indrets on fer un tast de vins locals, conéixer la varietat autòctona de raïm Teulada-Moraira i degustar el vi dolç més típic de la zona: la mistela.

No deixes Teulada sense comprar alguns dels productes locals que ofereixen els establiments del poble, parlem de vins naturalment, però també d’altres delícies. Productes artesans que no trobaràs als supermercats i que segur que no deixaràs escapar.

Si vols millorar encara més la teua jornada, et recomanem anar de Teulada a Moraira per la CV- 743. Tot i que es tracta del mateix municipi, els dos nuclis, el centre de Teulada i la platja de Moraira, estan separats uns 7 km. 

Allà, davant el mar, és l’indret idoni per buscar un restaurant i gaudir de la gastronomia local… amb vins de la comarca, per descomptat!

Si t’interessa saber encara més sobre aquest tema, has de saber que fa poc temps que l’Oficina de Turisme de Xaló va presentar la iniciativa Passaport Bodegas de la Marina Alta 2025, amb participació d’onze cellers i amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme enològic a la Marina Alta. 

La major part ja els hem conegut durant la nostra ruta, però val la pena donar-li un cop d’ull perquè també hi ha cellers que es poden visitar a altres poblacions com Xàbia, Pedreguer o Jesús Pobre.

Per últim, si no pots desplaçar-te per fer aquestes rutes, però t’han agafat ganes enormes de beure vi de la Marina Alta, recorda que pots contactar amb diversos establiments que te’l faran arribar directament a casa teua. Tens més informació sobre cellers, producció vitivinícola i establiments de venda de vi a la nostra pàgina web

*Aquesta experiència està pensada per fer-la en dos dies, siguen consecutius o en dos dies diferents. L’equip de la MACMA proposem unes rutes, espais i edificis per visitar, però cada persona pot adaptar l’experiència a les seues capacitats, resistència física i interessos. Si voleu ampliar informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i  adaptar l’experiència als vostres gustos amb la motxilla. 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit. 

On comprar

On menjar

On dormir

Activitats i altres

M'interessa Guardar a la motxilla

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025