La torre de l'Almadrava es troba al nord-oest de la localitat de Dénia, a la comarca de la Marina Alta, al costat de la desembocadura del riu Girona, a la platja de l'Almadrava i a uns 100 metres de la riba. És la torre més septentrional de la província d'Alacant, molt a prop ja al límit amb València. La forta urbanització de la zona ha deixat la torre situada en la zona verda d'una urbanització, molt descontextualizada del seu medi natural que era la connexió visual amb la mar.
Encara que s'hi han trobat vestigis ibèrics, l'origen de Dénia com a població és romà (Dianium), la qual se situava al nord de la ciutat actual i enfront de l'antic port. Segons l'historiador i geògraf Estrabó, Dénia era una important base naval de les tropes del general Sertori a la Península (segle I aC). Durant l'Alt Imperi, va gaudir d'un període d'esplendor.
La torre de l'Almadrava és una torre defensiva construïda a mitjan segle XVI. Antigament, va haver-hi una instal·lació per a la indústria del peix, coneguda com l'almadrava, de la qual encara es conserven algunes voltes. Es tracta d'una torre de guaita de cos troncocònic de sis metres de diàmetre i 12 d'altura, amb la part inferior fortament atalussada. Segons uns plànols antics, la torre va tindre tres plantes i estava coronada per una terrassa plana. La comunicació entre plantes es fa través d'un buit estret del qual quedaven restes en la volta de la planta baixa.
Amb el pas del temps es va derrocar a poc a poc, fins que va quedar només el cos de la base i el buit d'accés tan deteriorat que la forma original no és reconeixible. Per problemes estructurals que daten d'antic, la base va haver de ser reforçada mitjançant quatre contraforts com si fora una sabata quadrada. Aquesta torre compta amb la peculiaritat de no estar situada sobre una elevació, sinó en la plana de la platja.
Està construïda en mamposteria irregular i lligada amb morter de calç. Fins fa alguns anys es mantenia derrocada i conservava només una part de l'estructura, però es va restaurar amb un encert disctuible després de ser absorbida pel creixement urbanístic, perquè se li han afegit dues plantes adreçades, diferenciades de la fàbrica original.