El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Pedreguer

Ermita de Sant Blai

L’ermita de Sant Blai està situada immediatament al sud del nucli urbà de Pedreguer, en els primers contraforts de la massa muntanyenca més meridional del terme. Es pot visitar a peu, seguint el clàssic zig-zag del camí del Calvari que comença en l'avinguda de Maria López, per una escala que ix del carrer de l'Ermita, o en vehicle pel carrer del Passatge, molt empinat al final.

També coneguda com a ermita del Calvari, perquè és on acaba el viacrucis, i anomenada popularment capelleta de Sant Blai, va ser construïda en la segona meitat del segle XVIII, encara que l'edifici actual respon a una reconstrucció recent després que un incendi hi causara molts desperfectes. L'estat de conservació actual és bo.

Es troba exempta, enfront d'una esplanada amb balconada, amb unes vistes excel·lents, fins on arriben les estacions del calvari i al costat d'una estàtua de sant Antoni Abat. La porta de l'ermita està precedida per una àmplia escala de pedra. És un edifici de paraments blanquejats amb regruixos decorats en color ocre, coberta de teules i cúpula aplatada sobreïxent sobre tambor, en el qual s'obrin dues finestres.

Té un porxe previ més baix que la capella i amb teulada independent, al qual s'accedeix per un arc de mig punt flanquejat per finestres del mateix estil. Té una altra entrada lateral en la part esquerra amb l'obertura enreixada igual que els frontals. Franquejat aquest atri, entrem per una porta rectangular amb fulles de fusta en la capella.

Aquesta és de planta circular amb volta semiesfèrica i té dues capelles laterals davall d'arc de mig punt. El presbiteri té dues dependències més, una dedicada a la Mare de Déu de la Solitud i l'altra a la sagristia. Presideix una imatge del Crist en el retaule de l'altar, mentre que el sant titular, sant Blai, només apareix iconogràficament en un llenç, ja que la seua imatge es conserva tot l'any en la parròquia i només roman a l'ermita durant els dos dies de la seua festa.

En la festivitat de Sant Blai, 3 de febrer, i la vespra, se celebra el concorregut Porrat de Sant Blai. El primer dia es puja la imatge del sant amb música i focs artificials des de la parròquia fins a l'ermita, on es quedarà fins a l'endemà, quan s'oficia missa en la capelleta. De vesprada es retorna al sant al poble amb música i pirotècnia. El costum local marca que totes les persones que arriben en romeria han de fer sonar la campana de la capelleta.

L'ermita obri també les portes el dia de la festivitat de Sant Antoni Abat, 17 de gener.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Pedreguer

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024