El nostre patrimoni

Torres i castells

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Castell de Gallinera o de Benirrama

El castell de Gallinera o de Benirrama es troba a l’entrada oriental de la Vall. Sobre una cresta rocosa al costat d’Almiserà, a 475,6 m d’altitud. El nom històric és el de castell de Gallinera, encara que a la Vall és conegut com el castell de Benirrama.

La funció històrica del castell era la de vigilar i defendre l’entrada a la vall des de la mar. Un castell de forma allargada, l’eix més gran del qual, orientat NE-SO, mesura més de 150 metres i 33 d’amplada màxima.

En la zona principal més alta està la torre de l’homenatge, de planta rectangular i un aljub. Aquest baluard està orientat cap a l’oest i té una zona rectangular protegida per noves construccions que aïllen i li fan guanyar altura. La resta de l’espai del castell està format per un gran albacar (pati gran) amb dos aljubs, un en cadascun dels extrems.

Tot el castell està defés per un cinturó de muralla amb merlets que presenta sis torres circulars. La porta d’accés, coberta per una torre rectangular de mamposteria, s’obri pel costat est. Aquesta torre i la muralla estaven unides per un arc al llenç de muralla, formant un corredor d’entrada fàcil de defendre.

El primer document on apareix del castell de Ghallinayra data de 1245, en el Pacte del Pouet, entre l’infant Alfons i al-Azraq. En 1247, durant el primer alçament, els sarraïns van prendre aquest castell. L’1 de juny de 1258, el castell fou recuperat pel rei Jaume I qui, a partir de 1261, el cedí a diversos personatges per a cobrir els deutes que tenia amb ells. El 22 de juny de 1322, Jaume II feu donació del castell al seu quart fill, l’infant Pere d’Aragó, comte de Ribagorça. Aquesta donació posà fi a la situació de reialenc per al districte de Gallinera, que passà a ser un senyoriu feudal. Des d’aleshores, el castell va ser inclòs durant un segle en el gran estat senyorial del comtat de Dénia i dels ducs reials de Gandia fins a 1424, quan tornà al patrimoni reial. Guillem de Vich el va rebre l’any 1425 i, uns anys més tard, el 1487, Miquel Hieroni de Vich va vendre la Vall de Gallinera, amb el castell, a Pere Lluís de Borja per 199.000 sous. El terratrémol de 1644 el destruí definitivament, encara que aleshores el castell ja feia anys que estava deshabitat.

 

Azuar Ruiz, R. (1989): Dénia islámica. Arqueología y poblamiento, Alacant.
Giner, C. 81979): "Topografía histórica de los valles de Pego".
Rubio, F. (1986): "Castillo de Gallinera", Arqueología en Alicante 1976-1986. Instituto de Estudios Alicantinos <<Juan Gil Albert>> Diputación Provincial de Alicante 1986. pp. 41-42.
Rubio, F. (1988): "Catálogo de yacimientos de materiales altomedievales y musulmanes", L'Ull del Moro, Alcoi.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024