El paratge de la Rana és un dels paratges més emblemàtics de la localitat. Es tracta d'un sistema de rec d'origen musulmà que regava l'anomenada horta de la Rana. Aquest sistema és un conjunt perfectament alineat que inclou dos pous, un molí de vent, la font i el llavador de la Rana. També cal ressaltar-hi l'Arbre de la Rana, plantat l'any 1915 pel doctor Moratal, metge i després batle de Gata.
Les arrels de l'arbre beuen de tot el sistema de rec que baixa dels pous de més amunt. Segons llegim al Catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana, aquest eucaliptus de fulla estreta (Eucalyptus camaldulensis) té 106 anys, una altura de 37,25 metres, un perímetre de 6,12 metres i és de propietat pública amb un entorn protegit de 27,60 metres quadrats. El 15 d'agost de 2020 es va incendiar, per la qual cosa, actualment, està reixat.
Al costat de l'eucaliptus es troben les restes d'un llavador, que ja existia en època musulmana, del qual encara es conserven cinc arcades del desaparegut sostre. S'ompli d'aigua gràcies a l'eixida que brolla de la séquia subterrània. Un barranquet comunica des de l'altra part on es pot veure un pou tapat i, al costat, un molí. En l'actualitat, cap té aspes ni cobertes, per poc conserven els mecanismes de fusta i les moles circulars de pedra, i el grau de conservació és prou regular. A Gata hi ha dos molins de vent del segle XIX, utilitzats pels veïns del poble per a moldre el gra i obtindre'n farina. Els dos es troben en un tossal a l'entrada del poble, són visitables i accessibles per la senda que s'hi ha creat recentment.