El nostre patrimoni

Torres i castells

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Alcalalí

Torre Medieval

Els habitants d'Alcalalí van ser víctimes d'atacs de pirates i bandolers que entraven a aquestes terres per la muntanya del Coll de Rates. A la fi del segle XIV i principis del XV, mossén Pere de Castellví, sobirà d'Alcalalí i Xaló, i la seua esposa Yolanda Pardo, van manar construir una torre sobre el pujol d'Alcalalí: les seues funcions eren la vigilància i últim refugi en cas d'invasió.

Més avant, en 1599, Eiximén Ruiz de Lihory i Pertusa va comprar Alcalalí amb tots els drets concedits i va manar construir una residència palatina, connectada a la torre medieval mitjançant un pont llevadís. La família Ruiz de Lihory va governar a Alcalalí fins a 1837, data en què, per ordre de la reina Maria Cristina, els règims senyorials es van abolir.

Durant molts anys, la torre ha sigut la construcció més alta del municipi, fins que al segle XVIII els barons van ordenar que es construïra l'església, situada enfront de la torre i el palau residencial.

Afortunadament, la torre i l'església (segle XVIII) continuen sent les construccions més altes del municipi. Durant els anys següents, tant la torre com el palau van passar a les mans de diferents propietaris privats, i en 1900 el palau i la torre es converteixen en habitatges particulars. En 1992, l'Ajuntament d'Alcalalí va adquirir la torre medieval.

Tres anys més tard, amb l'ajuda de la Diputació d'Alacant, es va procedir a restaurar completament la torre i s'hi va col·locar un ascensor. L'obra en l'última planta va consistir a fixar una estructura de ferro i vidre que va permetre restablir la funció de mirador: ara poden contemplar-se magnífiques vistes panoràmiques de la Vall de Pop.

L'estructura original de la torre, que encara es conserva, es dividia en cinc plantes on podíem trobar la presó i, més tard, el magatzem de mercaderies, el saló dels senyors, el dormitori dels senyors, l’allotjament per als criats i defensors i la plataforma de guaita.

El més cridaner de la torre medieval són els gravats que trobem en la segona i la tercera planta: es van fer entre els segles XVI, XVII i XVIII, i ens permeten conéixer amb més profunditat els hàbits i els costums de la gent que van habitar l'antiga Alcalalí. (1)

(1) Comunitat Valenciana. (2022). Torre Medieval. Comunitat Valenciana Turisme. https://www.comunitatvalenciana.com/es/alacant-alicante/alcalali/monumentos/torre-medieval

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Alcalalí

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024