El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Santuari de la Mare de Déu dels Àngels

El santuari de la Mare de Déu dels Àngels i la Casa d'Espiritualitat es troben en la zona coneguda com la Plana o les Planes, contrafort oriental del Montgó en la part nord-est del terme de Xàbia i pròxim al cap de Sant Antoni, a menys d’un quilòmetre de distància.

L'origen es remunta a la fundació del primer monestir jerònim en el Regne de València, establit en 1374 per iniciativa de fra Jaime Juan Ibáñez i un grup de monjos, en aquests terrenys cedits per Alfons d'Aragó. No obstant això, la comunitat va ser arrasada per pirates corsaris en 1388 i es van endur captius els monjos. Encara que foren alliberats poc després, ja no tornarien ací i s'establiren a Cotalba (la Safor).

D'aquesta manera, l'antic monestir de la Plana va quedar abandonat i oblidat fins que, diversos segles després, es va trobar un llenç ocult a l'interior d'un arbre que representava a la Mare de Déu dels Àngels. Aquesta troballa va promoure que uns religiosos construïren sobre les ruïnes del convent una ermita dedicada a aquesta advocació per a venerar el quadre recuperat. Entre els anys 1962 i 1964 es va restaurar el santuari i el convent en una polèmica intervenció en la qual es van destruir molts elements originals. En 1994 es van remodelar i ampliar de nou per a recuperar-los com a Casa Diocesana d'Espiritualitat, en funcionament actualment i administrada per una comunitat de germanes de les Filles de Santa Maria del Cor de Jesús.

El santuari forma part del conjunt d'edificacions del complex de la Casa d'Espiritualitat, els terrenys de la qual estan envoltats per un mur. Una vegada franquejat, s'accedeix per la porta amb porxe menut sobre la qual s'alça l'espadanya amb campana. L'edifici de l'ermita és una construcció rectangular de murs alts reforçats per nombrosos contraforts i coberta amb teulada de dos aiguavessos. La capella mostra un interior amb volta de canó i arcs de mig punt, finestres altes i vidrieres en la capçalera. Entre elles, en el lloc d'honor de la testera, presideix el quadre bellament emmarcat de la Mare de Déu dels Àngels.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Xàbia

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024