El nostre patrimoni

Riquesa subaquàtica

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Reserva Marina del Cap de Sant Antoni

El cap de Sant Antoni té unes particularitats tant geogràfiques, ja que es troba en una zona de transició entre zones d'arena i penya-segats, com paisatgístiques, perquè es troba sotmés a un fort hidrodinamisme que indica una topografia submarina variada amb diversos substrats, com la posidònia, els quals el fan únic i de molta riquesa ambiental.

La gran varietat d'ambients presents al cap de Sant Antoni permet l'aparició d'un important nombre de comunitats bentòniques, algunes molt interessants ecològicament i sota normes de protecció del Consell Europeu.

L'illot de la Mona és un dels punts amb més densitat d'espècies rares i endèmiques de tota la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana. Podem trobar la silene d'Ifac, l'alfals marí i la trompera fràgil.

Respecte als fons marins de la reserva, l'abundant diversitat d'hàbitats i espècies són excepcionals. Hi destaquen:

  • Les praderies de posidònia, tradicionalment denominades algars. Es tracta de plantes amb flors i fruits com les terrestres. Els prats de posidònia es troben només al Mediterrani, classificats com a hàbitat prioritari i especialment protegits. En la costa nord de Dénia n'hi tenim un bon exemple: el LIC de l'Almadrava. Rellevants per la producció d'oxigen, ofereixen refugi i són zona de reproducció d'un gran nombre d'espècies. Aquesta presència indica la bona salut de les aigües. Consoliden els fons de les costes, frenen el transport de sediments i l'onatge. L'acumulació de posidònia a les platges les protegeix de l'erosió, especialment durant els temporals.
  • Els boscos de gorgònies. A més profunditat, podem descobrir diverses comunitats d'animals invertebrats (briozous, esponges, anemones, etc.). A les zones més superficials i amb més exposició lumínica, s'hi poden observar invertebrats colonials més grans que formen xicotets boscos, com la gorgònia taronja (Leptogorgia sarmentosa).
  • Les coves marines. L'origen calcari de la costa deniera permet la formació d'un hàbitat singular de parets i coves on arriba molt poca llum. En aquest ambient, la roca es cobreix d'animals invertebrats que s'alimenten dels organismes que porten els corrents. Els colors dels animals de les coves (anemones, esponges, ascidis, briozous, corals, etc.) són molt variats i vistosos, entre els quals també podem veure alguna alga roja o calcària.

Respecte a les coves, podem destacar la Cova Tallà. Aquesta està formada, d'una banda, de manera natural, i de l’altra de manera artificial derivada de l'extracció de pedra tosca. Es divideix en diferents sales, algunes d'elles seques, on no penetra l'aigua de mar ni la llum solar. A les sales interiors es poden observar piles que emmagatzemen degotejos d'aigua dolça. A l'interior de la cova es van trobar cresols dels segles XI-XII i una inscripció que deixa constància de la visita del Rei Felip III en 1599.

En tractar-se d'una reserva protegida queda prohibit fondejar embarcacions, la pesca recreativa en totes les seues modalitats, el busseig esportiu sense la corresponent llicència, la recol·lecció d'organismes marins, flora i fauna marina sense la corresponent autorització, i els esports nàutics que impliquen la utilització d'embarcacions de motor.(1)
(1)Lozano, T. (2020). Cap de Sant Antoni: com arribar, que veure i les millors fotos. Xàbia.com https://www.javea.com/cabo-san-antonio/ 

info Xàbia

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2023