La Vall de Gallinera
/
La Vall d’Alcalà
El Xarpolar és un jaciment d’època ibèrica, situat a l’extrem occidental de la Foradada, a 900 metres d’altura. Ferran Ponsell el va descobrir en 1928.
Allí es poden observar les restes d’un doble recinte de murs que rodegen i defenen el poblat. També s'hi poden distingir les plantes d’algunes habitacions i altres estructures d’interpretació incerta.
Segons els materials arqueològics que s’hi han trobat, els experts situen la cronologia del poblat entre els segles VI-I aC. La ceràmica que va aparéixer a les excavacions és d’època ibèrica i en destaquen els fragments amb decoració geomètrica i amb figures de l’estil del poblat de Sant Miquel de Llíria. També hi han aparegut ceràmiques gregues de figures roges i vernís negre, ceràmica campaniana i àmfores, les quals situen el poblat al segle VI aC.
Els objectes trobats estan dipositats al Museu de Prehistòria de València i al Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d’Alcoi. Entre els quals destaquen, a banda de les ceràmiques, el següent: una falcata sencera, una clau de pany, fíbules, fusaioles, agulles, ponderals, molins de pedra, eines agrícoles de ferro i monedes ibèriques i de la república romana.