El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Laguar

Església de Sant Pasqual Bailón. Fleix.

El temple actual es va començar a construir en 1730. Com moltes de les senzilles esglésies d'aquestes valls, consta d'una nau de planta rectangular amb capelles laterals. Sempre ha sigut annex de Campell. El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer combina els carreus amb la maçoneria i el mur enlluït. A un dels costats està l'esfera o mostra del rellotge. Presenta diverses motllures entre el primer i el segon cos. Aquest presenta quatre finestres amb arc de mig punt que a l'exterior estan emmarcades per unes motllures a l'altura de la imposta i els arcs. El tercer cos està delimitat per una balustrada i al centre hi ha un templet circular que presenta dos altures amb un arc per cada lateral. El primer té uns arcs disposats en diagonal i el segon està cobert amb teula i disposa d'una creu al centre.

L'any 1994 les tres campanes estaven instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i estaven dotades amb cadena al badall per a repicar-les des dels peus de la torre. La gran tenia una maça horària per als tocs horaris.
L'estat de conservació del campanar és bo, així com el de les campanes. Aquestes estan instal·lades a les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Tenen un motor d'impuls monofàsic. Els badalls estan lligats i reforçats amb cable de seguretat. Té un conjunt de tres campanes típiques de la foneria de Manuel Roses Vidal i adquirides l'any 1940. 

Al voltant de la dècada dels 60 o 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges per altres de ferro amb rodes per a electrificar-les, però no instal·laren cap mecanisme. Les tres campanes varen ser restaurades per 2001 al mateix temps que la resta de campanes del municipi. Les baixaren de la torre i als tallers de restauració les netejaren per dins i per fora i canviaren les truges de ferro per altres noves de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment varen quedar instal·lades a la sala de les campanes i mecanitzades amb motor d'impuls monofàsic.

info La Vall de Laguar

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025