El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Ermita del Crist del Calvari

L’ermita del Crist del Calvari, coneguda popularment com a ermita del Nazareno, que és com a Xàbia es diu afectuosament el seu titular, es troba en el vessant d'una elevació dominant una revolta pronunciada de la carretera CV-736 que arriba de Dénia, poc abans d'entrar al nucli urbà pel nord-oest. 

Allí hi havia una ermita anterior, molt més modesta, erigida en 1770. Els membres de la seua confraria van acordar la necessitat de construir un temple de més gran i de més categoria, inaugurat el 29 d'abril de 1856. És aquest edifici, el que ha arribat fins a nosaltres, amb el viacrucis que l'acompanya afegit posteriorment. L'ermita és actualment de propietat municipal i es beneficia, durant els últims anys, d'un programa de rehabilitació que n'ha reparat diverses zones.

L'ermita és un temple de dimensions nobles. Té a la dreta l'habitatge de l'ermità, al qual estava unida per un mur que s'ha eliminat en una intervenció recent, per això ara els dos edificis estan separats. A l'exterior hi destaca l'elegant i vistosa cúpula de teules vidriades blaves, elevada sobre tambor octogonal que s'alça al seu torn sobre el conjunt de cobertes a diferents nivells: més altes les de la nau i creuer i més baixes les de les capelles laterals i sagristia, formant un atractiu joc de volums.

La façana és molt àmplia, blanquejada excepte als cantons i obertures on es veuen els carreus. La meitat central sobreïx lleugerament en altura i, com a remat, s'alça l'espadanya neoclàssica que acull una sola campana, fosa en 1856 i batejada com a Jesús Nazareno. La portada és tan senzilla i austera com la resta de la façana: portes xapades emmarcades en buit rectangular format per dovelles de carreus. Per damunt, al centre del frontó, s'hi obri un òcul emmarcat amb arc de mig punt.

L'interior, amb nau, capelles laterals entre contraforts i creuer que les iguala en profunditat, es decora seguint el gust neoclàssic. Té volta de canó amb arcs faixons que ixen des de pilastres. Sobre petxines s'eleva la cúpula, en el tambor de la qual s'hi ha obert recentment finestrals per a augmentar la il·luminació natural del recinte. 

info Xàbia

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024