La Vall de Laguar
El sanatori de Fontilles està situat al terme municipal de la Vall de Laguar, en el vessant meridional. El topònim Fontilles sembla derivar de les fonts abundants que hi ha a la Vall, que pertanyen a l'aqüífer del Penyó, entre les quals destaca el brollador del Castellet, les quals proveeixen el sanatori de l'aigua necessària.
El sanatori de Fontilles està vinculat històricament a la malaltia de la lepra. Davant la situació d'evolució de la lepra, al començament del segle XX, es posa en marxa el sanatori per a atendre els malalts afectats per la malaltia. Els orígens del sanatori es remunten a 1901. Segons consta en el Diari del Col·legi-Noviciat de la Companyia de Jesús a Gandia, el jesuïta i pare Carlos Ferris i Vila, natural d'Albal (València), va anar a la localitat de Tormos el dia 10 de desembre de 1901 per a predicar una missió de sis dies. El missioner es va allotjar a casa del senyor Joaquim. En l'habitatge contigu vivia Bautista Perelló, un malalt afligit de lepra. Les contínues lamentacions del malalt van commoure el jesuïta i el van animar a crear una leproseria.
Les últimes dades d'hospitalització disponibles són les referides a 2002, quan residien en Fontilles 68 malalts. Actualment, l'activitat sanitària pel que fa a la lepra se centra en l'assistència sanitària dels malalts residents, en la formació de personal i en la investigació de la malaltia i el tractament. Així mateix, i davant la considerable reducció del nombre de malalts, Fontilles s'ha proposat atendre altres necessitats socials.