El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Antic convent dels pares franciscans. Benitaia

El convent de Benitaia va pertànyer als frares descalços de l'ordre de Sant Francesc i es va fundar el dia 11 de juny de l'any 1611, després de l'expulsió dels moriscos, sota el patronat del duc de Gandia.
El terratrémol de 1644 el va destruir parcialment, però va ser reconstruït i habitat fins a les desamortitzacions del segle XIX, que el van deixar desert.
El convent se situava a uns 150 metres de Benitaia en direcció a la penya Foradada. Actualment, només hi queden unes poques restes (sobretot els contraforts del costat nord) que sorgeixen a través dels murs de nova planta d'un calvari rodejat de xiprers alts. Aquest recinte, encara de caràcter religiós, pertany a la parròquia de Benissivà.
Les restes de les capelles corresponen a dos passos del Via Crucis que connectava Benitaia amb el convent, per als quals s'hi va ampliar una placeta. És possible que l'actual calvari corresponga al lloc on se situava el claustre de l'antic convent, assenyalant el lloc on es trobava la plaça on concloïa el Via Crucis.
El convent també posseïa una bassa, encara visible recentment fins a principis de la dècada dels noranta. Tot fou destruït amb els abancalaments agrícoles i la remodelació de la zona. Es diu que el convent era d'arquitectura pobra i dimensions xicotetes, i construït amb materials efímers, però sabem que contenia una esglesieta on hi hauria una capella dedicada a sant Pasqual Bailón.
Un dels escassíssims elements que ha sobreviscut del desaparegut convent és una bonica font de dos brolladors, encara operativa, en la qual es pot llegir la data de 1741 gravada a la pedra.
També sabem que el convent disposava d'un cementeri propi on, a més dels frares, també podien ser inhumades aquelles persones que ho sol·licitaren en el seu testament.
Dues vegades a l'any, el 4 d'octubre i el 9 de març, es produeix l'alineació solar del convent amb la Foradada. Gràcies a les investigacions de José Lull i la publicació del seu llibre, hui sabem que el convent es va construir en aquell lloc precisament per aquest fenomen. (1)
(1)Torro i Abad, J. (1986) Església i moriscos a la Vall de Gallinera (1578-1583). Aspectes econòmics de l'enfrontament. 1er congrés d'estudis de la Marina Alta.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025