Aquesta part de Xàbia conserva el seu peculiar traçat medieval, un entramat de carrers estrets de façanes blanques, portals arquejats, finestrals gòtics i reixats de forja, tot rematat per la característica pedra tosca de la zona.
Al centre de la vila s'alça l'església de Sant Bertomeu, del segle XIV al XVI, un bon exemple del gòtic isabelí. En aquesta mateixa plaça podem observar dos models de cases, com el palau dels Sapena (s. XV) o la casa dels Bolufer (s. XVIII–XIX). A banda i banda de l'església, hi ha el mercat municipal d'Abastiments (1946) i l'ajuntament (s. XVIII, reformat en el XX).
Des d’ací, pel carrer Primícies, arribem al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco, situat en la casa palau d'Antoni Banyuls del segle XVII. Seguint pel carrer Major, passem per la casa de Tena (1867), actualment sala d'exposicions Ca Lambert. A pocs metres, al carrer d’Avall, està la capella de Santa Anna. Si baixem pel carrer Major, arribem a la plaça del Convent, on hi ha el convent de les Agustines.
Pujant per l'avinguda Príncep d'Astúries, arribem a la reconstrucció d'un tram de les muralles medievals. Des d'ací podem accedir al parc Montaner, on se situa el riurau dels Català d’Arnauda, traslladat des de la seua ubicació original, és l'exemple més representatiu de la importància que va aconseguir el comerç de la pansa. (1)
(1) Informació extreta de la web de turisme de Xàbia.