Teulada Moraira
La marjal del Senillar, situada al costat de la platja de l'Ampolla en el terme de Teulada-Moraira, és un dels ecosistemes més valuosos del litoral de la Marina Alta. Declarada Reserva de Fauna Silvestre l'any 2004, alberga una població de peixos anomenats fartets, en perill d'extinció.
La marjal és, més exactament, una albufereta producte de la restauració que va dur a terme l'Ajuntament l'any 2002. En concret, són un conjunt de llacunes separades del mar per una barrera d'arena.
Les aigües provenen de fonts, també anomenades ullals, que flueixen de manera contínua durant tot l'any, i dels sobrants de l'aqüífer de la plana de les Sorts.
Es poden diferenciar tres zones: les llacunes (d'una hectàrea d'extensió), les riberes i la zona de dunes, que conserva una vegetació aclimatada als escassos nutrients existents.
La riba de la marjal està constituïda per espècies vegetals com el canyís o senill, el jonc, la boga i el tamariu. En les dunes trobem card marí, fenoll de mar, lliri de mar i borró.
Entre les espècies de fauna destaquen l'escórpora comuna, l'ànec collverd i la boscarla de canyar, comuna entre els ocells; la granota comuna, el gripau comú i la colobra viperina entre els amfibis i rèptils; llisses i anguiles entre els peixos, i també gambeta, crustaci endèmic del Mediterrani.
Cal anomenar les prohibicions que afecten la marjal: no s'hi pot prendre el bany, ni bussejar, ni pescar ni navegar.