El nostre patrimoni

Arquitectura emblemàtica

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Llavadors de la Vall de Gallinera

Els llavadors de la Vall de Gallinera estan repartits per tots els nuclis urbans que formen la Vall.

Llavador i font de Benirrama
Antic llavador municipal. Compta amb una font que aboca l'aigua en un primer abeurador allargat. Després, l'aigua corre a la bassa del safareig, que té de lloses grans i llargues de pedra calcària a cada costat. D'ací, l’aigua sobrant passa a una bassa d’acumulació que s’aprofitava per a regar les hortes adjacents. Hi destaca l'entorn amb marges de pedra seca així com una part del paviment original de pedra seca a la part de la font. A la banda de la bassa de reg, ix una canalització d’aigua subterrània que s’utilitzava en el seu moment per a regar les hortes del costat.

Llavador i font de la Concepció de Benialí
Llavador municipal integrat en el poble. Compta amb la font de la Concepció que alimenta el safareig. Aquesta font està coronada per una imatge de la Immaculada Concepció policromada, disposada sobre una peanya motlurada en la qual podem llegir “Fuente la Concepcion Benialí 1967. Recuerdo Maria Cortell”. El safareig es troba a la part de darrere de la font i està compartimentat en dues basses emmarcades per unes lloses originals de pedra calcària afaiçonada.

Llavador i font de Benissivà
Antic llavador municipal. Destaquem el seu entorn amb hortes de regadiu que aprofiten el sobrant de la font del llavador, que s'arreplega en una bassa de reg ubicada entre el límit del camí i la parcel·la agrícola que la resguarda.

Llavador i font de Baix de la Carroja
Antic llavador municipal amb una font que conté un frontó amb remat triangular de pedra afaiçonada en què podem veure una flor de sis pètals i unes inicials seguides de l’any d'instal·lació, “MP 1881”, que normalment responen a les inicials del pedrapiquer artesà.

Llavador d’Alpatró
Llavador municipal de primeries del segle XX. A diferència de la resta de llavadors de la Vall, aquest no compta amb una font pròpia, perquè la instal·lació de la font d’Alpatró de 1928 al carrer Major complia els requisits d’aigua per al poble de manera més pràctica. És de dimensions importants, tenint en compte que Alpatró és el nucli més habitat de la Vall de Gallinera, i calia afavorir un espai prou gran per a les necessitats demogràfiques que tindria. Les lloses de pedra calcària són les originals.

Llavador i font de Llombai
Es tracta del llavador municipal del poble de Llombai. La bassa del llavador està alimentada per una font humil de tres boques. Just a l'extrem oposat, trobem una obertura xicoteta amb llindar superior de pedra que actua com una caveta on una bassa arreplega aigua per filtració natural del terreny.

Llavador i font de Benissili
Es tracta d’una font de dues boques de molt bona qualitat artística, amb un abeurador d’una sola pedra monumental afaiçonada i una bassa-safareig recoberta de lloses contemporànies. La font, disposada a més altura que la bassa, està conformada per un retaule semicircular, tallat en una sola peça de pedra calcària en què es poden veure les marques de la buixarda. El retaule compta amb diversos elements en relleu: per una banda, trobem a la part central una imatge representativa d’una custòdia del Corpus Christi amb una creu llatina al centre, símbol directament relacionat amb el patró de l'església, sant Pasqual Bailon. A cada banda d’aquest element, apareix la data de fabricació de la font amb un gravat on es pot llegir “Año - 1906”. I just davall de la custòdia, trobem les dues boques de la font, de canó de bronze i inserides dins de dos altres relleus en forma de flor de sis pètals.

La pica, també afaiçonada en una única peça de pedra, és de secció ovoide i planta el·líptica i compta amb dos baixos relleus als extrems de secció circular per a col·locar i descansar els cànters. Des d’aquesta pica, l’aigua cau a l’abeurador de pedra que, alhora, acaba alimentant la bassa del llavador.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024