El nostre patrimoni

Arquitectura emblemàtica

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Laguar

Les Juvees de Laguar

"Les Juvees són un tipus d'hàbitat rural dispers localitzat al municipi de la Vall de Laguar, a la Marina Alta, i dedicades principalment al cultiu de l'olivera, l'ametla, la figuera i els cereals. Es troben assentades al barranc de l'Infern. Podem distingir entre les Juvees de Dalt i les Juvees d'Enmig.

El topònim de les Juvees fa referència a antigues casetes de camp que històricament foren utilitzades com a llar en temps de recol·lecta. Les casetes eren simples, fetes a partir de mur de pedra, sostres de bigues de fusta i canyes i teulades amb teula de fang. A l'interior es disposava d'un espai per a emmagatzemar productes, una zona per a l'ase o mul i damunt d'aquesta i en altura una dependència que servia de dormitori per a l'agricultor.

La paraula jovada o juvees té el seu origen en l'extensió de terra que una parella de bous podia llaurar en un sol dia i, encara que va ser una mesura agrària emprada per al repartiment de terres durant la repoblació en la Reconquesta, l'ús es remunta fins a l'època romana.

El terme municipal de la Vall de Laguar disposava, fins a mitjan segle XX, d'una xarxa caminera per a animals de ferradura. La xarxa era estreta i només permetia el pas de l'animal amb la seua càrrega. Estava adaptada a la morfologia del terreny. Per a salvar els pronunciats desnivells es construïen una espècie de travessers de pedra o rastrells. El manteniment d'aquests camins es feia pel sistema de tandes, que suposava per als agricultors treballar un nombre de dies a l'any gratis, en relació proporcional a la superfície de cultiu de la seua propietat.

Actualment, queden alguns camins de ferradura que es mantenen en el seu traçat i situació originària, un dels quals constitueix l'accés a les Juvees.” (1)

(1) Serra Amunt (2019) Les Juvees de la Vall de Laguar. Serra Amunt: Senderisme i muntanya per la Vall d’Albaida, la Safor, Alacant i alguna cosa més http://serraamunt.blogspot.com/p/les-juvees-de-la-vall-de-laguar.html

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Laguar

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024