El nostre patrimoni

Arquitectura emblemàtica

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Jardinet de Loreto

Ocupant la plaça del Mestre Tosquer Vicent de Gràcia es troba el Jardinet de Loreto. Anteriorment, va ser el solar de la capella de la Mare de Déu de Loreto, un dels edificis religiosos situats intramurs de Xàbia.

L’1 de desembre de l’any 1556, seguint les notes recollides per G. Cruanyes a l’arxiu parroquial, van començar les obres de la “casa i ermita de la Mare de Déu de Loreto al pati que va donar Lluís Sapena en juny del passat any als Jurats d’aquesta vila”. Quasi del mateix moment són les primeres referències documentals sobre la porta de la Mar, situada al costat de l’ermita, una porta que va haver de ser reforçada l’any 1639 davant les amenaces d’atacs piràtics.

No coneixem cap imatge de la capella de Loreto, només algunes curtes descripcions poc aclaridores i alguna notícia sobre l’ús funerari de l’edifici que acollia el vas dels mariners.

Passant el temps, des de finals del segle XVII es va formar, fora de les muralles, el raval de la Mar. Durant la segona meitat del segle XVIII, aquell nou barri tenia uns 47 veïns que, aplicant un coeficient de quatre per unitat familiar, representava unes 188 persones. La majoria d’aquests ciutadans es dedicarien a oficis relacionats amb la mar i la pesca, i la seua capella i el vas on eren soterrats era l’ermita de Loreto.

L'última notícia vinculada a aquest edifici ens parla del seu enderrocament el 12 d’agost de 1881. L’enderrocament de la capella va crear un solar que, poc temps més tard, va esdevindre el primer jardí públic. Allí, Vicent de Gràcia va construir l’any 1923 una font que aprofitava un robust trompellot de pedra d’una almàssera, sobre la qual va col·locar una imatge de la Mare de Déu de Loreto en memòria del temple que hi va existir des del segle XVI.(1)

(1) Descobrir Xàbia. Plaça del mestre tosquer Vicent de Gràcia. Xàbia Departament de turisme. https://va.xabia.org/ver/7413/Pla%C3a-del-mestre-tosquer-Vicent-de-Gr%C3cia.html

info Xàbia

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024