El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Església de l'Assumpció d'Alpatró

El segle XVIII és de molta importància, ja que la gran majoria de les esglésies es van construir a principis d'aquest segle quan la crisi de l'expulsió i l'adaptació dels nous repobladors va superant-se. Ja al segle XX, es crearen dues noves parròquies: la parròquia de Benialí en 1961 i la parròquia de la Carroja en 1972.

Durant la Guerra Civil es van perdre gran quantitat d'obres d'art, imatges i retaules, principalment. Les campanes també van desaparéixer, probablement foses per a fabricar munició. Les actuals són d'època recent.

La tipologia d'església més comuna és aquella que presenta planta rectangular de nau única, amb capelles laterals entre contraforts, cobertes normalment amb volta de canó o volta bufada (Benirrama, la Carroja, Alpatró i Benissili, aquesta última molt petita). En alguns casos es plantegen traces un poc més complexes, com la de Benissivà, en què la planta queda assenyalada la creu llatina amb dues cúpules, o apareixen recursos ornamentals singulars, com els elements neogòtics de Benialí.

Església de l'Assumpció d'Alpatró, la Vall de Gallinera

L'església està dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció, encara que el patró és sant Marc i és el temple més gran de la Vall.

A l'interior destaca l'altar major, d'estil barroc. En una capella lateral es conserven fragments cremats de l'antic crist que va desaparéixer durant la Guerra Civil. Just al costat esquerre de la porta d'entrada, on està la pila baptismal, hi ha un retaule del segle XVIII, que fa uns anys es va restaurar i va recuperar la bellesa que tenia originalment.

El que més destaca d'aquest temple és el campanar, construït l'any 1825, de planta quadrada i tres cossos. Se situa en un lateral de l'església parroquial. El primer cos és de formes simples i els murs estan lluïts a excepció dels cantons, construïts amb carreus. En la part superior, hi ha un entaulament amb tríglifs alternats amb flors i una cornisa que separa el primer del segon cos. Aquest disposa de quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral), que a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes, situades sobre un basament i amb les exteriors ocupant l'aresta. De nou, un entaulament i cornisa, com els de l'anterior cos, separen el segon del tercer. El tercer té dos nivells: el primer té unes finestres amb arc de mig punt emmarcades per unes motlures des de l'altura de la imposta. També disposa d'uns arcs en diagonal amb finestres semblants a aquestes i pilastres toscanes. El remat té forma circular i finestres iguals a les descrites. Està rematat per una coberta de teula amb creu i penell central.

Té un conjunt de quatre campanes. La dedicada a l'Assumpció (la gran) i sant Marc (la tercera) són dels tallers de Manuel Roses Vidal i de l'any 1940. La del Crist (mitjana) i la Immaculada i santa Anna (xicoteta) les varen fondre als tallers de la foneria Manclús l'any 1991. D'aquestes, les dues de l'any 1940 disposen de cadenes i cordes per a repicar-les des del peu de la torre. La de Sant Marc està trencada perquè li falta un fragment del llavi i presenta també un clevill. Totes disposen de batall lligat, excepte la del Crist que no es toca. Per una altra banda, al cor de l'església parroquial es guarden parts de les antigues truges de fusta, així com els seus ferratges. (1)

 (1)Torro i Abad, J. (1986) Església i moriscos a la Vall de Gallinera (1578-1583). Aspectes econòmics de l'enfrontament. 1er congrés d'estudis de la Marina Alta.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024