El Ràfol d’Almúnia
La Segona Germania va significar per al País Valencià l'esdeveniment més transcendental des de l'expulsió dels moriscos i la guerra de Successió, perquè va influir de manera decisiva en la conformació del bàndol maulet.
La Marina Alta va ser un dels focus essencials de la nova Germania. D’ací va sorgir el seu líder més representatiu, Francesc Garcia, natural del Ràfol d’Almúnia.
Les condicions van ser molt severes en tota la Marina Alta i es va establir en la zona un nucli important de mallorquins. Garcia pertanyia a la tercera generació de repobladors que patia el jou feudal.
El punt de partida dels esdeveniments de 1693 van ser, sens dubte, les incidències de la repoblació després de l'expulsió dels moriscos i la duresa del règim senyorial. La classe camperola benestant pretenia eliminar la pressió senyorial com a intermediaris entre ells i la corona. En aquest cas, el Ràfol d'Almúnia pagava al marqués en Joan d'Almúnia un quart de tota la producció agrícola, a més d'una quantitat per a les cases.
Com a curiositat, cal destacar que en la meitat dreta de l’escut del poble del Ràfol d’Almúnia està present l’escut de la família Almúnia, senyors de la població durant l’Antic Règim. Aquest escut, quarterat en sautor, ens presenta al primer i quart quarter tres pins que ens deixen endevinar que aquesta família provenia d’un llinatge aragonés noble; en el segon i tercer quarter apareixen dues ales, una en cada quarter. Aquestes ales apareixen en daurat, la qual cosa ens indica que era una família noble, rica i poderosa.
Durant la Segona Germania, l’escut d’aquesta família fou picat pels llauradors en senyal de protesta contra els senyors.