El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Pego

Ermita de Sant Miquel

L'ermita de Sant Miquel s'alça entre habitatges particulars i la façana recau a una placeta triangular, amb una creu en el centre, que es forma en la confluència amb els carrers Duanes i Sant Lluís. Es troba a només uns 150 metres de la capella de l'Ecce-Homo en direcció nord.

Documentada per primera vegada a la fi del segle XV, ja en el segle següent hi ha notícies del seu estat d'abandó, la qual cosa motivaria una de les primeres obres de rehabilitació de les moltes per les quals passaria. Una de les més importants fou al segle XVIII, en la qual es va reformar per complet la façana donant-li l'aspecte actual. En el segle XIX l'ermita va acollir les instal·lacions d'una escola i un col·legi electoral. La intervenció més recent data de 2006 i el temple es troba hui dia en bon estat, encara que preocupa que la situació de ruïna en la qual es troben els edificis confrontants puga afectar la seua estructura.

Com s'ha dit, l'ermita queda adossada pels dos costats a habitatges particulars, i es mostra únicament la façana, totalment blanquejada excepte alguns carreus deixats a la vista en un cantó. Una imposta la divideix horitzontalment en dues meitats: en la inferior queda la porta rectangular xapada, a la qual s'accedeix per tres escalons i, en la superior, un nínxol amb un retaule ceràmic de l'arcàngel i un òcul menut a cada costat. La cornisa curvilínia queda rematada per l'espadanya amb creu i campana fosa en 1945, donada per José Soldevila i la seua dona, segons la inscripció que hi ha. En la façana s'hi veu una làpida, homenatge del poble de Pego a Alfonset, personatge molt popular en la població.

Dos arcs apuntats que arrenquen des de terra divideixen en tres trams la nau única rectangular, coberta amb sostre de dos aiguavessos i bigues de fusta. Hi ha un púlpit adossat al costat de l'evangeli i, des del presbiteri, s'obri un accés a la dreta que porta a la sagristia. Al costat d'una altra iconografia, es conserva un llenç d'autor desconegut que representa a sant Miquel, datat a la fi del segle XVII i restaurat en 1990. Recentment, mentre es recuperaven els frescos originals de l'altar, es va descobrir un altre llenç amb la imatge de l'arcàngel, possiblement del segle XIX, que es trobava ocult en un fals fons.

Els veïns del carrer on es troba l'ermita i el barri celebren festes en honor a sant Miquel el dia de la seua festivitat, 29 de setembre, i jornades prèvies amb missa cantada, aurora, jocs populars, sopar de cabasset i revetla.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Pego

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024