La Vall de Gallinera
A la Vall de Gallinera existeixen, almenys, dues penyes foradades, ambdues en el vessant meridional: la que dona nom a la mateixa serra i la descoberta a Benirrama per F. Vilaplana, segurament coneguda en època antiga, però totalment oblidada en l’actualitat.
Una altra possible foradada presenta característiques més particulars. És la cova Obrada o cova del Moro, a la qual s’accedeix des de l’interior d’un corral a la cresta de la serra, on s’obri un forat que condueix a una cova oberta a la vall i tapiada des de fa segles. Encara que l’orifici d’entrada a la cova té tota la superfície picada, és possible que el seu origen fora un clevill menut.
La cova Obrada del Moro és una edificació singular pels interrogants que desperta quant a l'origen i funcionalitat. La proximitat a la torre de la Penya Foradada (segle XIII) ens suggereix que podria estar-hi relacionada i que podria haver-se utilitzat com a presó complementària o provisional, ja que resulta un lloc que ofereix garanties per a evitar la fuga dels captius. En aquest sentit, es coneix un cas, estudiat per Josep Torró en el Llibre de la Cort del Justícia de Cocentaina, en què el contestà Guillem de Sèrvoles acusa Domingo Navarro de no haver complit l’encàrrec de portar un missatge a son pare, captiu a la penya Foradada, després de la revolta encapçalada per al-Azraq l’abril de 1276.