El nostre patrimoni

Espais naturals

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Laguar

Cavall Verd

El Cavall Verd o serra del Penyó està situat en la Vall de Laguar. Delimita la part meridional del terme municipal i fa de divisòria dels rius Xaló i Girona. Així mateix, constitueix el límit dels termes municipals de Murla i Benigembla, sobre els quals recau la part de la solana de la serra.

Formada per roques calcàries i margues cretàcies del senonià, arriba als 826 metres a la Perereta (coronada amb una creu de terme) i als 843 metres a la penya de l’Alt. Al pla dels Avencs trobem una zona càrstica rica en coves i avencs.

Els penyals de Laguar, famosos per haver-se lliurat allí l’última batalla abans de l’expulsió morisca de 1609 i actualment símbols gràfics de la vall, arriben als 789 metres d’altitud.

Conta la llegenda morisca que la serra es trobava afonada perquè, segles abans, lluitant contra l'exèrcit del rei Jaume I, un gegant i poderós guerrer anomenat Alfatami havia caigut allí amb el seu cavall de color verd i quedaren els dos soterrats. Però que, arribat el moment, guerrer i corser ressuscitarien per a defendre els moriscos dels cristians si aquests s'atrevien a tornar a envair la vall.

A la part de la serra que recau sobre el terme de la Vall de Laguar són freqüents els brolladors i fonts les aigües de les quals circulen fins a nombrosos barrancs que la travessen transversalment. 

A la solana i al sector més occidental de la serra localitzem el barranc de Moragues amb la font de la Mata i el barranc de les Carrasques, on hi ha la font que porta el mateix nom. Els dos barrancs arriben fins al riu Xaló, a prop de la carretera de Benigembla a Castell de Castells. 

A l’ombria, en les àrees central i oriental de la serra, trobem el barranc dels Olbis, amb una font homònima; el barranc de Font Figuera, el de Can Torres i el de la Font Grossa, aquest últim tocant Fleix; finalment, el barranc de les Hortes, que porta les aigües de la font del Gel i de les fonts de Campell, a prop d’aquest nucli. Tots aquests barrancs de la part central aboquen les aigües al riu Girona. A la part baixa del vessant de la serra es troben zones de cultiu de cirerers molt importants, amb unes condicions òptimes d’humitat i altitud.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Laguar

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024