El nostre patrimoni

Torres i castells

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

L'Atzúbia Forna

Castell de Forna

El castell de Forna, poble situat a 240 metres sobre el nivell del mar, és una pedania que forma municipi amb l’Atzúbia des de principis del segle XX (1911) i que compta amb menys de 100 habitants. L'edificació és un palau senyorial fortificat d’estil gòtic civil valencià, amb forma de castell, datat del segle XV.

Està situat controlant la petita vall fèrtil tancada entre el contrafort de la serra de l’Almirant, l’entrada a la Vall de Gallinera i l’Atzúbia, completament oberta a la mar per l’est. La vall de Forna es troba de pas entre la comarca de la Safor (al poble d'Oliva) i les valls interiors de la Marina, de camí cap a Alcoi per la Vall de la Gallinera. Això, junt amb el microclima fèrtil i suau per la incidència de la mar i el bon accés des d’aquest, va afavorir que, a pesar de l'extensió territorial reduïda, esdevinguera un punt ben situat i interessant quant a productivitat i també quant a política en temps de la creació del nou regne cristià. 

La primera notícia cristiana de Forna la tenim de la mà de Jaume I, qui funda la baronia de Forna per a entregar-li la corresponent administració, l’any 1282, al capità de ballesters Bernat de Guillem (que va lluitar contra les revoltes d’al-Azraq).

Amb els anys i l’arribada a Forna de la família Cruïlla, s'hi va construir un palau senyorial pensat per a passar estades llargues i vacances. Un palau d’estil gòtic civil valencià, propi dels dos últims terços del segle XV. Els Cruïlla eren una família noble benestant de la ciutat de València. 

El castell s’organitza al voltant d’un pati central i està protegit per quatre torres als extrems. Alguns autors apunten a una torre primigènia d’època almohade (fi s. XII – inici s. XIII). Com podem observar, es tracta d’una construcció de planta quadrangular a dues altures que es conforma al voltant d’aquest pati central. A la planta baixa, es concentren les estances comunals (quadres, cuina, presó, cos de guàrdia i premsa d’oli), mentre que la planta de dalt és la planta noble o planta privada dels senyors. 

El gran tresor del castell-palau de Forna són els grafits, alguns d’ells esgrafiats, d’altres pintats i tan variats que ens permetran trobar marques constructives o del mestre d’obres; també de decoratius en forma de sanefes o d’altres navals i llegendaris, amb dracs, tornejos medievals o diversos tipus d’embarcacions. 

*Actualment, el castell només es pot veure per fora per rehabilitació i restauració interna. 

info L'Atzúbia Forna

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024