El nostre patrimoni

Torres i castells

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Castell d'Alcalà o de Benissili

El castell d’Alcalà o de Benissili està situat a l’entrada de la Vall per l’oest, a 784,7 metres d’altura. El nom històric és castell d’Alcalà, i així apareix en els documents de l’època, però es coneix popularment com a castell de Benissili, ja que aquesta població és la més pròxima a la fortalesa.

La funció històrica del castell era la de vigilar i defendre l’entrada a la vall des de l’interior. Aquest castell segueix les pautes normals del castell musulmà, amb albacar (pati gran) i celoquia (ciutadella), però destaca la gran extensió, la complexitat estructural i les defenses naturals que presenta.

Podem distingir tres estructures tancades i comunicades que s’ajusten a les cotes del terreny: la celoquia i dos albacars. Els dos albacars són més grans que la celoquia. La celoquia se situa a la part més alta del penyal i està formada per una torre semicircular a l’extrem sud-oest i unes restes molt arrasades del que podria ser una altra torre per l’altre extrem. Aquest últim recinte compta amb un ingrés en colze situat al costat de ponent i defensat per una altra torre de planta rectangular. La factura dels murs és de tapiera, de diverses mesures. Trobem obra de maçoneria, opus incertum, als fonaments dels murs. L’albacar s’estén cap a llevant i està definit per murs de tapiera amb un ingrés en colze. El tercer recinte o intermedi presenta les mateixes característiques que l’interior, encara que té un aljub.

Era la residència d’al-Azraq durant la seua primera sublevació (1247-1258).

Però el més interessant, segons Josep Torró, és la possibilitat de l’existència d’un poblat a l’interior del recinte del castell basant-se en les restes d’habitacions que conté l’albacar. De fet, la donació d’Alcalà que fa Alfons III en 1288 a B. de Vilafranca s’expressa en termes de castrum et villam, és a dir, el castell i la vila d’Alcalà de Gallinera. En les proximitats del castell hi ha una font i una bassa que recull les aigües.

Com a curiositat, podem destacar que en una de les edificacions que hi ha fora de la muralla del castell, l'alemany de Llombai s'hi va construir un refugi. Posteriorment, es va condicionar i convertir en refugi de muntanya. (1)

(1) Torró Abad, J. (1985): "Torres i castells de l'Alcoià-Comtat", Congrés d'Estudis de l'Alcoià-Comtat: Catàleg exposició, Alcoi.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024