El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Murla

Ermita de la Divina Aurora

L'ermita de la Divina Aurora, coneguda també com a ermita de la Sang, es troba al centre urbà de la població, amb la façana oberta al carrer del Pare Reig, i fa cantó amb el carrer de la Sang.

El solar que ocupa aquesta capella formava part del que va ser hospital (concretament la sala de dones) i posteriorment també presó. Aquest establiment entraria en funcionament entre 1587 i 1591. La imatge de la Divina Aurora es venera en un cambril lateral des de 1856.

Des que es va fundar, ha passat per diverses restauracions i modificacions. La més important de les recents es va dur a terme en 1979. Actualment es troba en bon estat.

El temple és un edifici rectangular senzill i blanquejat, cobert per una teulada de dos aiguavessos adossada pel costat dret a l’habitatge particular, mentre que al costat esquerre fa cantó. La façana és asimètrica, perquè la part dreta acull, a l'interior, la capella de la Divina Aurora que en profunditat s'estén fins a mitjan nau. La portada és rectangular amb porta de planxa i obertura ovalada amb carreus que es prolonguen en el sòcol a banda i banda de l'entrada. Damunt, hi ha un petit òcul i, rematant el frontispici, hi ha una espadanya amb campana batejada amb el nom de Maria, en la qual pot llegir-se: “Ave Maria Grasia Plena Any 1872”. Decoren la façana dos fanalets de forja i un retaule acolorit que representa la Divina Aurora.

La nau és rectangular amb volta de canó dividida per dos arcs i presidida per una imatge de l'Ecce Homo conservada darrere de la fornícula d'un retaule neoclàssic. A la dreta es troba la capella o cambril de la Divina Aurora, on es venera la seua imatge entronitzada sobre glòria d'àngels. Aquesta imatge, costejada majoritàriament pels murlers residents als EUA, substitueix una altra imatge anterior donada després de la Guerra Civil, que al seu torn va reemplaçar l'original destruïda en aquesta guerra, obra de mitjan segle XIX.

La Divina Aurora és patrona de Murla i les seues festes majors se celebren la primera setmana d'agost. En la nit del dia 5 té lloc l'acte més solemne, amb la processó de la imatge portada enlaire pels carrers del poble des de la seua ermita fins a l'església parroquial.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Murla

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025