A la partida del Collao i a una altitud de 300 metres sobre el nivell del mar, l'any 1850, s'hi van construir quatre molins de vent, dels quals en l'actualitat queden tres, més o menys conservats.
Els molins van sorgir com a ferramenta fonamental per a moldre el blat, producte que a mitjan segle XIX comença a industrialitzar-se i a adquirir importància junt amb el raïm i la pansa. A finals de segle, perden la seua funció a causa de l'aparició d'altres sistemes d'energia i la reducció en la producció de blat a la comarca.
Els molins del Collao tenen planta circular i torre lleugerament troncocònica. Estan formats per un mur gruixut de carreuat d'un metre, encara que disminueix lleugerament amb l'altura. Té una altura de 7,30 metres i el diàmetre és de 7 metres. Tenien una porta d'accés a la planta baixa, un pis intermedi que descansava sobre bigues de fusta i un pis superior que descansa sobre una volta de maçoneria. L'accés als pisos era mitjançant una escala adossada al mur i situada a la dreta de la porta.
La planta baixa s'usava com a magatzem, on s’arreplegava la farina molta que descendia del pis superior a través d'un conducte. La planta intermèdia servia d'habitació del moliner i magatzem de ferramentes. Al pis superior es trobava el mecanisme en què s'utilitzava la fusta i el ferro, dotat d'una mola de pedra. En aquesta planta hi havia fins a quatre finestres dirigides cap als quatre vents. El molí estava rematat per una coberta troncocònica de carcassa de fusta i coberta de fibres vegetals o planxes de fusta.
L'any 1968 es va construir al Collao un depòsit per a albergar l'aigua provinent del pou Camí Sanet de Benidoleig, del qual l'Ajuntament de Benissa havia adquirit accions per al subministrament d'aigua a la població.
A partir de 1969, el Collao prendria, per tant, un altre ús, que passa a subministrar aigua potable a la població de Benissa, amb prou pressió gràcies a l'altura.
Hi ha tres molins, però al terme de Benissa només li’n pertanyen dos, que són els que estan tocant al depòsit d'aigua; el tercer pertany al terme de Llíber. (1)
(1) Ajuntament de Benissa: Servici d’aigües de Benissa. Els Molins del Collao de Benissa. Recuperat en https://www.aiguesdebenissa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=36&lang=es