Rutes urbanes

Dificultat baixa

No canvies sendes velles per novelles.
Dita popular

Pedreguer

Ruta Modernista

alarm_on
Temps
40 min.
hiking
Dificultat tècnica
Baixa
flag
Distància
2,21 km
landscape
Desnivell positiu
32 m

Passeig que permet visitar el centre urbà de Pedreguer i gaudir de les arquitectures del primer terç del segle XX. També s'hi poden veure construccions del segle XIX, relacionades amb el neoclassicisme acadèmic, com l'edifici de la Casa de Cultura o Escoles Velles , i la nova arquitectura del ferro amb el mercat dels Pòrxens. 

La major part d'aquestes arquitectures es van alçar en les dècades de 1920 i 1930, amb algunes excepcions com l'edifici del Repés, que és de 1905, o la casa del metge A. Pons, de 1912-13. L'arquitectura modernista de Pedreguer presenta un caràcter més popular i local, lluny de la puresa conceptual de València, Alcoi o Novelda. Però, amb tot, hi trobem exemples molt reeixits com la casa de Teresa Ferrer o les dues de l'enginyer Jeremías Andrés. A diferència de l'arquitectura tradicional, ara s'apliquen noves tècniques com l'ús del formigó, el ferro o la pedra artificial que, a poc a poc, anirà substituint la pedra picada. 

L’arquitectura historicista va nàixer al segle XIX i pretenia recuperar l'esplendor de l'arquitectura dels temps passats, però afegint-hi nous elements. Hi inclou corrents com el neobizantí o el neomudèjar, tot i que el neogòtic fou el més destacat: un exemple el trobem al carrer Gabriel Miró 9. 

Les cases de la plaça Doctor Calatayud 9  o del carrer Mestre Serrano 16  es poden incloure dins del neobarroc. L'edifici de l'avinguda d'Alacant 7 és de 1935 i va pertànyer als Gilabert. L'autor és el mestre d'obres Josep Sendra.  L'edifici de l'Ajuntament té formes neoherrerianes. La reforma és de 1958 i respon perfectament a l'arquitectura franquista.

L’arquitectura eclèctica parteix de l'historicisme, però es dedica principalment a la combinació de diferents corrents arquitectònics. Així, l'edifici del Repés, en la plaça Major, és el màxim representant d'aquest estil a Pedreguer. Combina l'arquitectura grega clàssica amb elements del romànic. El Repés estava dedicat a albergar la policia local de llavors i a la custòdia dels pesos i mesures oficials, d'ací el seu nom. Altres edificis eclèctics són els de la plaça Major 16, el carrer Mare de Déu dels Desemparats 1 i el carrer Roser 11, que utilitzen morters de colors en la decoració de la façana.

location_on Llocs d'interés

info Pedreguer

M'interessa Guardar a la motxilla

Consulta les rutes urbanes per pobles
expand_circle_down

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024