En la placeta Vella, la qual podríem dir que és el cor de l'antiga vila, es troba el monument al Riberer. Representa els veïns de Benissa que dues vegades a l'any abandonaven el poble per a treballar com a temporers en el cultiu i la recol·lecció de l'arròs en la Ribera del Xúquer, a la província de València.
Feien el recorregut a peu, vestien amb robes humils apedaçades i, per al viatge, portaven al muscle un cabàs de palma que contenia embotits, salaons i pans pastats.
En el camí Vell de València hi havia una gran roca des de la qual s'albirava, per última vegada, el campanar de l'església fortalesa de Benissa. Allí, les colles de riberers paraven i resaven una salve per a demanar protecció i a manera de comiat del seu poble. Aquesta imatge és la que representa el monument al Riberer, l'obra del qual va ser sufragada per subscripció popular i inaugurada en els anys huitanta del segle passat.
Els riberers en van ser tants que van crear la seua pròpia festa en el marc de les celebracions a la Puríssima Xiqueta.
En la mateixa plaça trobem dues cases senyorials del segle XVI, una és la casa dels Torres Orduña, que abans era dels Ivars del Poví, i actualment alberga la biblioteca pública i el casino.
A prop, i més menuda, trobem la casa de Juan Vives amb una llegenda escrita en la façana que narra l'origen de la devoció de la Puríssima Xiqueta.