NOTÍCIES

Tour Valls de la Marina. Muntanyes que uneixen valls

31/07/2025 |Cultura·MACMA

Aquest mes d’agost l’equip de la MACMA es deixa guiar per l’equip format per Joan Elies Andrés i Serer i Maria Llopis Meneu, ells són la cara del projecte “Tour Valls de la Marina”, una proposta muntanyera per recórrer 128 km arreu de tres comarques: La Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat. I que recomanen fer a partir de setembre, així que per què no començar a planificar la primera travessa de la temporada de la mà dels pares de la criatura? Qui millor que ells per explicar-nos el Tour? A continuació vos deixem tota la informació oficial d’aquesta meravellosa travessa que arriba per demostrar que les grans travesses de muntanya no sols es poden fer als Pirineus. 


PRESENTACIÓ DEL TOUR “Valls de la Marina”

El TOUR VALLS DE LA MARINA és una travessa de muntanya circular de 128 km i 5.670 m de desnivell positiu que enllaça les valls de Xaló i Pop, Tàrbena, Castells, Seta, Alcalà, Gallinera, Ebo i Laguar, trescant serres com ara Bèrnia, la Xortà, Serrella, Foradada o la Carrasca entre altres.

El Tour Valls de la Marina és una experiència integral. Una travessa autoguiada amb allotjament al final de cada etapa i amb el suport i assessorament d’un equip coneixedor i amant dels nostres pobles i muntanyes.

La ruta integral consta de 6 etapes, però podràs fer-la en 7 o 8 jornades. O la possibilitat de fer només la meitat Sud (TVM Sud) en 3 etapes o la meitat Nord (TVM Nord) en 3 etapes. Des de la web www.tourvallsdelamarina.com, et faciliten la reserva als allotjaments i tota la informació i serveis necessaris per a caminar amb seguretat i comoditat.

I sinó tens experiència en muntanya o vols anar acompanyat per un guia local de muntanya titulat, el trekking guiat és la teua opció, està previst que la pugues contractar en breu a través de la pàgina web.

Les dates de realització proposades van del 15 de setembre al 15 de juliol per tal d’evitar temperatures extremes i perill d’incendi. Així mateix també l’organització et fa una série de recomanacions a tenir en compte

***

1) La travessa TVM, amb senyalètica pròpia, transcorre per senders de gran tradició excursionista coincidint en bona part amb trams de GR, PR i senders locals i tradicionals. També podrem seguir el camí gràcies a les fites (piles de pedres) que altres muntanyencs van construir abans que nosaltres.  Tot i així és imprescindible l’ús de GPS i preparar l’itinerari amb la guia i els tracks oficials.

2) Informa’t de les condicions meteorològiques. Evita les tempestes fortes, gota freda o dies de calor molt intensa.

3) Cal tenir present que durant gran part del recorregut pot no haver-hi cobertura de telefonia mòbil, ni per a trucar, ni per a descarregar cartografia on-line. Cal dur-la ja descarregada abans d’iniciar l’etapa.

4) Sigues conscient de la teua condició física i actua en conseqüència. Les etapes son llargues i els desnivells importants. S’ha d’estar en forma i estar acostumat a caminar per muntanya.

5) Equipa’t amb roba i calçat tècnic. Porta només el pes imprescindible a la motxilla.

Protegeix-te de les radiacions solars, no t’oblides del barret, la crema protectora i les ulleres de sol.

6) Fes una previsió de l’aigua i l’alimentació que necessitaràs. Cal dur provisions d’aigua suficients per la ruta i beure regularment. Recorda les fonts que hi pugues trobar poden estar seques.

7) La muntanya és per a compartir-la. Procura anar-hi sempre amb acompanyants.

8) El Tour Valls de la Marina transcorre per espais naturals ecològicament fràgils i amb una gran diversitat que cal cuidar i protegir. El respecte per l’entorn és extremadament important. No feu soroll, ni deixeu rastre al vostre pas.

9) Planifiqueu temps per estar, reposar i gaudir dels nostres pobles. Consumiu productes locals.

 

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

ETAPA 1. De Xaló a Tàrbena.

Distància: 22,53 km
Desnivell positiu: +1.025 m
Desnivell negatiu: -671 m
Durada estimada: 6 hores 

Panoràmica del Coll de Rates. Camí a Tàrbena.

Xaló i Tàrbena són dues localitats històricament vinculades per un nexe d’unió comú: el poble mallorquí de Santa Margalida, d’on procedeixen una part molt significativa dels nous pobladors d’ambdues localitats que aplegaren després de l’expulsió dels moriscos de 1609. El pas natural entre aquestes dues valls travessa el Coll de Rates pel camí assagador. En aquest itinerari s’ha optat per fer primer una aproximació a la imprescindible serra de Bèrnia per acabar enllaçant pel Masserof amb el llegendari Coll de Rates (o de Raptes). Aquest indret sovintejat per roders i assaltadors de camins al llarg de la història és gairebé l’únic pas natural que ofereix la successió de les serres de Bèrnia, Ferrer i el Carrascal de Parcent, a banda de l’escarpat i amagadíssim Pas dels Bandolers.

L’etapa enllaça la vall de Xaló amb sa vall de Tàrbena, i presenta tres trams ben definits. La primera part ens aproparà des del poble de Xaló a la fenomenal serra de Bèrnia, que veurem a la llunyania, per la pujada clàssica fins a les Planisses; el segon tram transcorre per la partida de Marnes, trenca per descendir cap al barranc del Baró, amb unes margenades de pedra en sec excepcionals, i travessa el llogaret del Masserof, des d’on accedirem al mític Coll de Rates pel barranc del Negre. La tercera part de l’etapa ens portarà pel camí Vell de Tàrbena, travessa el caseriu de Cassivanyes i puja pel camino de sa font de Benissalim fins l’encisador poble de Tàrbena.

ETAPA 2. De Tàrbena a Castell de Castells.

Distància: 22,44 km
Desnivell positiu: +892 m
Desnivell negatiu: -904 m
Durada estimada: 6 hores  30 minuts

Baixant a Castell de Castells.

Aquesta etapa recorre un terreny molt poc transitat i d’una gran varietat paisatgística.  La primera part transcorre per un itinerari gairebé circular per la zona de sa Muntanya i els sorprenents penya-segats del pas Tancat, un indret absolutament captivador.

Ens podríem haver estalviat un parell de km de l’inici eixint de Tàrbena pel calvari, just per darrere de la casa de cultura, però l’atractiu d’aquest primer tram justifica la volta inicial que marca el recorregut.

Després d’un tram que transcorre principalment per pista,aplegarem als peus del castell de Garx. Les espectaculars vistes de la costa són un altre dels punts forts d’aquesta jornada.  La segona part de l’etapa acumula quasi tot el desnivell. Es puja per la serra del racó Roig i va a buscar la serra de la Xortà (o Aixortà, com diuen en Callosa d’en Sarrià).

El mot «xortà», segons Coromines, deriva de lucertu, que significa «fardatxo». A la font dels Teixos, els amants de la botànica podran gaudir d’una microreserva de flora ben interessant. La penya Alta de la Xortà i la Foia Plana, juntament amb el trajecte que va fins a la caseta del tio Alcoià són també trams ben suggeridors.  La darrera part de l’etapa transcorre principalment per pista, tot i que té un final apoteòsic amb la pujada a les runes del Castellet, que cal explorar abans de descendir per un senderó cap al poble de Castell de Castells.

ETAPA 3. De Castell de Castells a la Vall d’Alcalà.

Distància: 27,12 km
Desnivell positiu: +1.385 m
Desnivell negatiu: -1.280 m
Durada estimada: 7 hores 

Restes de despoblats moriscos a la Vall d'Alcalà.

Aquesta etapa transcorre a cavall entre les comarques de la Marina Alta i la comarca del Comtat, i consta de dues parts ben diferenciades.

La primera part és molt més agrest, i s’inicia amb un bon ascens des de Castell de Castells fins al Bancal de l’Aire, i des d’ací pel magnífic barranc de la Canal on ens trobarem amb el pouet de la font del Cantal, el pouet de la Noguera i un ventisquer, tots tres vestigis de la producció i comerç de la neu. Aquest barranc i el darrer tram fins aplegar al cim de la Mallada del Llop (1.360 m) és força espectacular. Després carenejarem per dalt la serra per acabar descendint cap al poble de Fageca, lloc excel⋅lent per pernoctar si es decidideix fer aquesta etapa en dues jornades.

La segona part de l’etapa comença a Fageca i segueix el PR-CV 168 fins aplegar al barranc de Malafí al terme de Tollos, via natural d’accés cap a la costa. Deixarem de seguida el barranc de Malafí per caminar la resta de l’etapa per pista forestal. Cal destacar en aquest darrer tram els interessantíssims masos de Capaimona, el despoblat morisc de Saltes, amb uns cups rupestres excavats a la roca, i, finalment, el deliciós poble d’Alcalà de la Jovada.

ETAPA 4. De la Vall d’Alcalà a la Vall de Gallinera.

Distància: 17,84 km
Desnivell positiu: +490 m
Desnivell negatiu: -777 m
Durada estimada: 5 hores 

Castell d'Alcalà o de Benissili.

El recorregut d’aquesta etapa uneix dos autèntics paradisos naturals com són la Vall d’Alcalà i la Vall de Gallinera, passant per un gran nombre d’indrets d’un immens valor patrimonial i natural.

La primera part de l’itinerari deixa el poble d’Alcalà de la Jovada per l’excel·lentment conservada nevera de Baix i l’obligada visita al despoblat morisc de l’Atzuvieta, i ens aplega fins a l’arc rocós de la Foradada, des d’on mamprendrem una bonica travessa per la carena que ens conduirà pel Penyal Gros, el Tossal de la Creu i a la Lloma del Xarpolar ja a l’extrem de ponent de la serra, on hi ha les restes d’un important poblat ibèric. A continuació baixarem per una foia abancalada, ja a la vessant nord de la serra, per anar a buscar les imponents restes del castell d’Alcalà, que també cal explorar.

La segona part de l’etapa s’inicia amb un pronunciat descens des del castell d’Alcalà fins al fons de la Vall de Gallinera. Després caminarem per la font de la Mata, el despoblat morisc de la Solaneta i les eres de batre que ens rebran a l’entrada de Benissili.

Per concloure l’etapa encara ens queda l’interessant nucli quasi deshabitat de Llombai i els bonics pobles d’Alpatró i la Carroja.

Tot i que l’itinerari descrit finalitza a la Carroja, aquesta etapa permet pernoctar en qualsevol dels pobles de la Vall de Gallinera, acurtant o allargant uns quants quilòmetres la ruta d’aquesta jornada.

ETAPA 5. De la Vall de Gallinera a la Vall de Laguar.

Distància: 26,84 km
Desnivell positiu: +1.482 m
Desnivell negatiu: -1.393 m
Durada estimada: 8 hores 

Panoràmica de la Vall d'Ebo i dels seus cultius.

Aquesta exigent etapa s’inicia a la Carroja (Vall de Gallinera), travessa la vall d’Ebo, i finalitza a Fleix (Vall de Laguar).

Eixint de la Carroja mamprendrem en direcció a Benitaia, Benissivà i Benialí, des d’on, per un sender que recorre la Solana de la Vall aplegarem fins el llogaret de Benirrama.

La pujada al Passet de Benirrama és un dels atractius forts de la jornada.

Després d’aquesta intensa pujada que ens treurà de la Vall de Gallinera, descendirem per l’antic senderó que comunica el Passet amb el poblat morisc de la Solana, des d’on accedirem al nucli urbà de la Vall d’Ebo, un lloc excel·lent per pernoctar si es decideix fer en dues jornades aquesta llarga i duríssima etapa.

Des de la Vall d’Ebo ens espera una ascensió contundent fins al Morral, a la bonica serra de la Carrasca. En assolir el punt més alt, transitarem un tram pel cordal de la serra en direcció a la vall de Laguar. Les vistes d’aquest tram són realment esbalaïdores, amb l’estret congost del barranc de l’Infern als nostres peus, i unes vistes de 360º de totes les serralades més importants de les comarques centrals valencianes.

Des de la carena de la Carrasca ens abocarem a un descens una mica costós fins a les Juvees de Dalt, un interessant conjunt de casetes de camp antigues, des d’on resseguirem un bon tram del popular PR-CV 147, una caminada irrepetible que recorre el barranc de l’Infern i els seus prop de 7.000 escalons excavats en la mateixa muntanya, passant per la font del Reinós, les Juvees d’Enmig, el Forat i la font Grossa fins al poble de Fleix.

ETAPA 6. De la Vall de Laguar a Xaló.

Distància: 15,84 km

Desnivell positiu: +303 m

Desnivell negatiu: -548 m

Durada estimada: 3 hores 30 minuts

Senda a l'ombria de la Vall de Laguar.

Aquesta etapa és una agradable passejada entre la vall de Laguar i les valls de Pop/Xaló. Tot i la menor distància, el desnivell negatiu del recorregut, i les característiques d’un traçat menys agrest que en la resta de jornades, hi ha un bon grapat de punts d’interés, i tant les zones de cultiu com els pobles per on travessa resulten molt atractius.

Durant el trajecte de l’etapa, podrem gaudir dels cirers de la vall de Laguar que trobarem en flor al mes de març i al maig podrem degustar unes cireres d’extraordinària qualitat; tastar l’aigua fresca que s’esgola per les entranyes de la mítica serra del Cavall Verd fins brollar a la font del Gel, passejar amb calma arran de l’emblemàtica muralla del sanatori de Fontilles; pujar a l’ermita de Sant Sebastià abans de travessar el poble de Murla per l’església fortalesa de Sant Miquel i potser entropessar amb una partida de pilota a llargues; creuar el riu per anar a buscar la deliciosa bassa del Durmais amb els seus horts petitíssims i accedir a Parcent pel fenomenal Llavador; admirar-nos amb la contundència de la torre medieval d’Alcalalí i cloure la caminada pel camí de les Tarafes fins a Xaló, amb la satisfacció d’haver completat totes les etapes d’aquest repte tan exigent.

A més a més ja tens a la teua disposició l’adquisició de La Guia del Tour Valls de la Marina en la botiga de la pàgina web oficial www.tourvallsdelamarina.com/tenda/

Aquesta guia és la plasmació en paper del Tour Valls de la Marina, una travessa de 128 quilòmetres i 5670 m de desnivell positiu, que et convida a connectar amb el territori. Més enllà d’una simple descripció d’etapes, aquesta obra és una eina imprescindible per llegir i entendre el ric patrimoni històric i cultural de les nostres muntanyes amb articles sobre rondalles locals, tradicions, personatges i pobles encisadors d’aquest mosaic natural i cultural incomparable que conformen les valls de la Marina.

PRÒXIMES PRESENTACIONS DEL LLIBRE PER CONÉIXER DE PRIMERA MÀ EL PROJECTE: 

[ Dates disponibles pròximament ]


*Aquesta experiència està pensada per fer-la en 6 etapes, tot i que hi ha possibilitat, segons l'organització de realitzar-la en 8 etapes així com dividir-la en dos trams per realitzar en  dos ocasions separades temporalment. Cada persona pot adaptar l’experiència a les seues capacitats, resistència física i interessos. Si voleu ampliar informació del tour no dubteu en visitar la pàgina web www.tourvallsdelamarina.com i seguir-los al seu compte d’instagram @tourvallsdelamarina

O si vols ampliar informació sobre els elements a visitar de cada poble, pots entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i cercar-la. 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit.

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025