El centre històric està conformat pels carrers Loreto, Cavallers, Major, Sant Josep i carrers adjacents. El barri s'integra en el teixit urbà dels segles XVI i XVII i encara conserva un interessant conjunt de cases construïdes de finals del XVIII i del XIX, representatives de la riquesa i la burgesia en l’època de la pansa.
El castell de Dénia és l'origen del municipi, es remunta a l'antiguitat clàssica. Des de la fortalesa albirem el nucli urbà, el Parc Natural del Montgó fins al cap de Sant Antoni i el golf de València.
Al castell de Dénia podrem trobar:
- El portal de la Vila (s. XII), portal d'accés al castell, amb volta de canó i arcs apuntats d'estil almohade a l'exterior.
- La torre Roja (s. XV), de pedra tosca local de color rogenc.
- La torre del Cos de Guàrdia, torre originària àrab però molt remodelada en els segles XVI i XVII. Va servir per a allotjar, al costat d'una habitació subterrània, al cos de guàrdia.
- La torre del Consell (s. XV). La més rellevant del perímetre emmurallat de la vila medieval, servia com a lloc de reunió del Consell de la Vila. Destaca a l'interior la sala gòtica amb volta de creueria.
- La Vila Vella (s. XIV), una àrea amb restes d'habitatges medievals pertanyents a la Vila fundada a principis del segle XIV per ordre del rei Jaume II.
- El Baluard, un baluard defensiu del segle XVIII, el més gran i millor dotat de tot el castell, controlant l'entrada de la Vila Vella pel portal principal.
- El portal del Baluard, d'origen islàmic, que comunicava l'albacar amb l'alcassaba islàmica. Amb tres arcs de diferents èpoques, hi destaca l'arc àrab de ferradura.
- El palau del Governador, ara el Museu Arqueològic, del segle XVII, que formava part del complex del palau dels Marquesos de Dénia.
- Camí empedrat (s. XIV). Carrer principal de la Vila Vella que la comunicava amb el recinte superior, el palau.
- La punta del Diamant (s. XVII), baluard defensiu d'estil renaixentista, amb forma angulosa.
- La torre del Galliner, construïda en pedra tosca d'època romana.
- La torre del Mig (s. XI). Estructura rectangular islàmica amb una interessant porta d'accés en colze, d'estil almoràvit (s. XII).
- Portal dels Reis o dels Socors, entrada a la Vila Vella (accés oriental), que connectava amb el port i el raval de la Mar.
- Centre d'Interpretació.