Alumnat Actiu és el nou projecte de la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA).
Un projecte destinat al públic estudiantil de 12 a 20 anys de la Marina Alta, que es troba concentrat en els diferents cicles d’ESO (inclòs FP Bàsica i derivats) i Batxiller dels diferents Centres Educatius de Secundària de la comarca. (Calp, Benissa, Xàbia, Dénia, Orba, Pego, Gata de Gorgos, Pedreguer, Teulada Moraira i Ondara).
Aquest és un projecte d’intervenció amb joves centrat en la informació i la dinamització juvenil, en el qual es fomenta el treball entre iguals i la participació juvenil, i on la joventut implicada assumeixen un rol protagonista i actiu, fent de corretja de transmissió entre l’Administració o entitat ‘informadora’ i la joventut, a fi de fer arribar la informació a través d’un canal proper, juvenil i en el seu propi llenguatge.
El present projecte pretén ser un catalitzador del foment de la participació juvenil a la Marina Alta, per tant, és un projecte adaptat als diferents cursos lectius i necessitats de cada centre i alumnat corresponent.
Entre d’altres, els objectius potencials del programa són:
– Millorar el servei d’informació juvenil de la Xarxa Jove de la Marina Alta.
– Apropar a la joventut les administracions municipals i supramunicipals.
– Fomentar la participació activa de la joventut.
– Fomentar l’oci educatiu saludable i l’educació en valors entre la joventut comarcal.
– Millorar la coordinació entre els centres educatius i les administracions locals i supramunicipals.
– Millorar la relació entre la formació formal i la no formal.
A dintre d’aquest projecte existeixen diversos programes entrellaçats entre si:
– Programa Creant Futur
– Programa de Corresponsals
– Programa del Punt Jove a l’hora de l’esplai de l’IES.
Aquests programes pretenen complementar les accions que es realitzen, fora de l’horari lectiu, en els diferents Punts i Centres d’Informació Juvenil de la Marina Alta.
Creant Futur és una xarxa d'entitats i persones que, des de l'any 2003, promouen l'educació per a la participació juvenil amb joves en l’àmbit estatal, destacant les accions dutes a terme a Sevilla, Huelva, Cadiz, Tenerife, Astúries, Madrid, Bizkaia, Badajoz, Salamanca i València.
Suposa una experiència d'aprenentatge per a la participació; una iniciativa en la qual grups de joves plantegen les seves inquietuds i elaboren respostes pròpies d'acció per a la transformació de la seva realitat.
Pel que fa a la Marina Alta en el present curs, 2022 – 2023, la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta ha iniciat els tràmits per a formar part d’aquesta Xarxa Estatal del foment de la participació juvenil. L’objectiu és treballar amb l’alumnat de 2 ESO, amb la intenció d’iniciar al jovent en la participació juvenil i crear la cantera dels i les futures Corresponsals de la Marina Alta en cursos posteriors.
També es realitzarà una versió del Creant Futur adaptat a l’Fp Bàsica i cursos similars amb la intenció d’involucrar aquests tipus d’alumnat i que formen part del conjunt del programa d’una forma adaptada i inclusiva. S’ha iniciat aquest projecte amb sessions informatives sobre alimentació saludable i foment de les habilitats socials.
Pel que fa al Programa de Corresponals, dirigit a l'alumnat de 3 i 4 ESO de la Marina Alta, aquest fomenta el treball transversal en joventut, afavorint la relació i col·laboració dels distints agents que intervenen quotidianament i amb gran rellevància en la vida dels i les joves d’un territori. Els serveis d’informació i assessorament juvenil proporcionen informació i orientació de qualitat a les persones joves que formen part d’aquest programa i les ajuden a prendre decisions informades que guien les seues vides de manera constructiva.
El programa de Corresponsals és una eina imprescindible, ja que implica a les persones joves en la creació, selecció i difusió de la informació juvenil, els fa responsables de la intervenció en joventut, obre la seua participació i implicació a distints nivells, i apropa una informació juvenil pràctica i útil a les i els joves a través de mitjans i estratègies protagonitzats i co-dissenyats amb les persones joves. Hem de valorar que no solament comptem amb la participació de persones joves, sinó que també tenim la implicació d’aquestes.
El Punt Jove a l’hora de l’esplai es basa en muntar un estand informatiu durant l’hora de l’esplai dels diferents centres d’educació secundària amb l’objectiu d'acostar-nos i fer contacte directe amb l'alumnat amb la finalitat de transmetre'ls informació d'interés i conéixer els seus interessos, dubtes i necessitats. A més, funciona com a element de difusió de totes les accions que es realitza des de la regidoria de joventut i del mateix centre educatiu, sense oblidar-nos de les accions comarcals.
Amb aquestes accions la Xarxa Jove de la Marina Alta pretén construir espais col·laboratius impulsant les habilitats socials i comunicatives del jovent estudiantil de la comarcal, amb l’objectiu així reforçar els valors de responsabilitat i treball en equip. Amb la finalitat que els i les alumnes s'involucren en el futur desenvolupament de la comarca mitjançant el seu empoderament a l’hora de relacionar-se amb l’administració.
El Projecte Alumnat Actiu es desenvolupa amb una metodologia participativa, d'experiència i intercanvi, que centra la seua atenció en el desenvolupament d'habilitats bàsiques individuals i grupals per a la participació de joves.