La Xarxa Esportiva edita la Guia d'Hàbits Saludables, basada en consells i bones pràctiques sobre hàbits saludables per a totes les franges d'edat de la Marina Alta.
La Marina Alta té una de les esperances de vida en nàixer més altes del territori Valencià (Informe Observatori València de Salut, 2018). Aquesta tendència requereix un abordatge i uns recursos especials per a assolir que aquesta major esperança de vida vaja acompanyada de qualitat de vida, funcionalitat i salut, i en cas necessari, que la deterioració es retarde el màxim possible. Per a conservar, i fins i tot, recuperar la salut, la pràctica d'activitat física regular, el manteniment d'un òptim estat nutricional al llarg de tota la vida, així com un bon descans són imprescindibles.
El propòsit d'aquesta guia és conscienciar a tota la població de la importància de tindre bons hàbits de vida i donar recursos perquè en el seu dia a dia puguen avançar cap a una millora de la seua salut.
Avui en dia es parla dels programes d'activitat fisicoesportiva com a tractament no farmacològic (Pedersen & Saltin, 2015), perquè ningú dubta del valor preventiu i els beneficis de l'exercici regular i ben pautat sobre la majoria de malalties prevalents de les societats desenvolupades, amb independència de la necessitat de rehabilitació o tractament específic. (Blasco-Lafarga, 2022; Pedersen & Saltin, 2015).
La present guia fa un repàs per diversos indrets del camp de l'educació física:
– Recull de conceptes sobre l'exercici físic.
– Qüestionari d'autovaloració
– Activitat física en el dia a dia.
– Exercici físic i esport en el temps lliure.
– Recomanacions d'activitats física, sedentarisme i temps de pantalla segons les franges d'edat, inclòs l'etapa d'embaràs i postpart.
– L'alimentació saludable.
– La importància del descans, la respiració, la relaxació.
– Decàleg de consells per a una bona salut.
Aquesta guia es pot trobar, en format descarregable, al següent enllaç