NOTÍCIES

La Xarxa Jove inicia la campanya “Les XXSS en la construcció de la nostra imatge personal. Identitat real vs. Identitat digital”

13/11/2024 |Joventut·Xarxa Jove de la Marina Alta

Aquesta campanya, llançada des de l'equip de joventut i el servei de psicologia juvenil de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta, s’ha estrenat a l’IES Josep Iborra de Benissa i estarà recorrent els IES Públics de la comarca durant tot el 1r Trimestre. La campanya està enfocada en la sensibilització de les conseqüències associades al mal ús de les xarxes socials entre l’adolescència, una problemàtica actual i molt real.  Aquesta iniciativa vol oferir eines i recursos per ajudar la joventut a desenvolupar un ús saludable i conscient de les xarxes socials.

Les xarxes socials han revolucionat la manera en què socialitzem, ens connectem, aprenem i compartim informació. Quan s'utilitzen de manera responsable, poden ser eines molt beneficioses per a la gent més jove. Entre els avantatges, destaquem la connexió global, ja que les Xarxes els permeten mantenir-se connectats amb amics i familiars llunyans, així com fer noves connexions amb persones que comparteixen interessos similars;.  L'accés a l’educació i la informació, els ofereix una vasta quantitat de recursos educatius i informatius que poden enriquir el coneixement i fomentar el creixement personal; la creativitat i l’expressió, facilitant l'expressió artística i creativa a través de fotos, vídeos, escriptura i altres formats, ajudant els i les adolescents a desenvolupar les seues passions i habilitats, l'activisme i la participació social, ja que les plataformes socials han esdevingut instruments poderosos per a la mobilització i sensibilització sobre causes socials, polítiques i problemes ambientals, que permet als i les joves implicar-se activament en el canvi social.

L’ús excessiu i inadequat de les xarxes socials pot tenir greus repercussions en la salut mental dels i de les adolescents. Alguns dels problemes més comuns inclouen l'autoestima baixa, ja que la comparació constant amb estàndards de bellesa irreals pot disminuir la confiança en un mateix i generar insatisfacció amb la mateixa imatge; la comparació social, pel fet que veure publicacions de vides aparentment perfectes pot portar els i les adolescents a sentir-se inadequats i infravalorats, afectant la seua salut emocional; la pressió estètica, ja que l'obsessió per mantenir una aparença física perfecta pot conduir a comportaments extrems, com dietes estrictes o exercici excessiu; la dismòrfia corporal i la dismòrfia del selfie, per tant, la percepció distorsionada del propi cos i l'obsessió per la imatge personal en fotos poden agreujar problemes psicològics com la vigorèxia, que es caracteritza per una obsessió amb l'augment de la massa muscular, sovint fomentada per imatges idealitzades a les xarxes; i l'ansietat i la depressió, ja que la pressió social i l'autoestima baixa poden derivar en ansietat i depressió, afectant greument la salut mental del jovent.

Considerant els aspectes anteriors, els objectius d’aquesta campanya són: 

  1. Conscienciar sobre el tipus de contingut que visualitzem en xarxes socials.
  2. Reflexionar sobre la diferència entre la identitat real i la identitat digital, i com ens pot afectar a la salut mental la comparació e idealització en les xarxes socials.
  3. Reforçar la mateixa identitat personal i donar estratègies d’ús saludable en les xarxes socials.

Amb aquesta campanya, es proposa conscienciar sobre el tipus de perfils irreals que ens podem trobar en les xarxes, especialment aquells que reflecteixen cànons de bellesa, vides de somni i d’èxit. Aquestes imatges idealitzades sovint amaguen una realitat diferent darrere del que mostren. A través dels tallers ofertats, es parlarà de perfils no realistes que, tot i semblar perfectes, tenen una realitat darrere plena de dificultats i lluites personals. La campanya vol fer entendre als i a les adolescents que no tot el que veuen a les xarxes és real i que aquestes representacions poden ser enganyoses i perjudicials per a la seua salut mental i la seua autoestima. 

A més, segons declaracions de l’equip de la Xarxa Jove de la MACMA “pretenem proporcionar recursos i educació per fomentar un ús conscient de les xarxes socials, ajudant l'adolescent a navegar per aquestes plataformes de manera saludable i a diferenciar entre la realitat i la ficció”. Així mateix, l’equip de joventut ha volgut destacar “amb aquesta campanya els tècnics de joventut de la MACMA i de tota la comarca ens comprometem a promocionar bones pràctiques entre la nostra gent jove, a protegir la seua salut mental i a promoure un ús saludable de les xarxes socials”. 

De moment, en aquesta campanya pilot ja s’han sumat 11 IES de la comarca. Una iniciativa i uns tallers que arribaran, aproximadament, a un total de 680 alumnes d’entre 2n i 4t de l’ESO, i que s’espera que encara puguen participar més joves d’altres IES.

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025