La Xarxa Jove Marina Alta –foto adjunta de l’ultima reunió per videoconferència dels tècnics i tècniques de l’organisme– continua refermant el seu paper i estructura de servei públic. L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha destinat 101.100 euros a la MACMA, Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, dins la línia de suport a la Xarxa Jove per a la contractació de personal tècnic de joventut per a desenvolupar polítiques públiques que incideixen en la població jove. Cal destacar que per part de l’IVAJ –Institut Valencià de la Joventut– s’han destinat 2.113.200 euros a 36 mancomunitats de la Comunitat Valenciana.
El fonament d’aquestes subvencions a mancomunitats és donar assistència als pobles de menys de cinc mil habitants per a consolidar el servei i atenció a la Joventut de tots els municipis. No debades, el Pla concertat de Joventut 2019-2023 de municipalització de les polítiques integrals de joventut, aprovat pel Consell Rector de l’IVAJ l’any 2018, establia atorgar les subvencions perquè les entitats locals contracten o nomenen professionals de joventut per a l’any 2020. Les activitats genèriques a realitzar per aquests tipus de professional seran les de facilitar el contacte i la coordinació entre els responsables de les regidories competents en matèria de joventut i el personal tècnic de joventut de l’àrea geogràfica, per a la creació de xarxes o el funcionament de les ja existents i informar de les activitats, recursos, serveis, programes i convocatòries de la Generalitat que puguen ser d’interés per als joves. També seran suport per al personal tècnic dels municipis que formen part de la mancomunitat en el disseny, elaboració i avaluació de plans de joventut, en la realització i difusió de campanyes informatives i educatives, i en la programació d’activitats d’oci educatiu per a joves. D’altra banda, contribuiran al treball dels diferents serveis de la Generalitat Valenciana en l’àrea geogràfica, en tots els programes, activitats i campanyes dirigides a joves i adolescents, o que els afecten, amb l’objectiu d’aconseguir la coordinació entre totes les entitats que actuen en el territori. El personal tècnic contractat tindrà funcions de coordinació, d’informació juvenil i de promoció de programes com el Pla Jove comarcal, Educació en la Participació, tot realitzant un programa de foment de la participació en instituts d’Educació Secundària, Centres Juvenils, associacionisme i grups de joves, Consells de Joventut, Oci Educatiu, Voluntariat, Educació en Valors, Carnet Jove, i informació juvenil i bones pràctiques de joventut en l’àmbit local. A més, aquests professionals hauran d’assistir a les reunions de coordinació, les sessions o cursos de formació i les activitats de difusió a les quals siguen convocats per l’IVAJ.
Cal recordar que la MACMA compta ja des de fa dos exercicis amb una tècnica coordinadora de la Xarxa Jove Marina Alta i que la nova resolució complementarà aquest servei existent amb dues places tècniques addicionals fins a assolir un total de tres places tècniques per al servei de la joventut de la comarca. Segons ha valorat el president de la Xarxa Jove Marina Alta, Aitor Llobell, “aquesta subvenció significa que la Xarxa Jove podrà mantenir la seua activitat gràcies a la contractació de personal qualificat en la matèria. Els tècnics i tècniques de la Xarxa són el motor no sols per a aquest organisme sinó per a aquells pobles que per les seues condicions no opten a tenir aquests professionals qualificats que, a més, són el nexe d’unió per a tota la joventut de la comarca. Novament, l’IVAJ i la Conselleria de Benestar Social opten pel seu suport a la joventut que es fa especialment important ara, en la situació de vulnerabilitat que vivim a causa de la COVID-19”.