Guia per a usar un llenguatge igualitari en l'Administració local
Empar Minguet Tomàs és doctorada en Filologia Catalana. Actualment, és tècnica de l’Agència de Promoció del Valencià a l’Ajuntament de Silla (AVIVA).
L’autora ha creat una guia amb les normes de gramàtica i usos de la semàntica i el lèxic per a una correcta comunicació igualitària i inclusiva. Aquest llenguatge és l’apropiat perquè els canvis de la nostra societat puguen dirigir-se cap a la responsabilitat social i a la igualtat entre homes i dones. Açò és possible perquè el llenguatge influeix a les nostres conductes, ja que amb l’ús de les paraules transmetem les emocions, idees i models de vida.
La comunicació igualitària i inclusiva és una eina molt potent per transformar la societat, trencar amb els rols i estereotips i reduir la visió androcèntrica que ens regeix. L’ús sexista del llenguatge és el reflex d’una actitud històrica discriminatòria cap a les dones, invisibilitzant el seu protagonisme social. Per tant, en aquesta guia es proposa una sèrie de recursos metodològics i pedagògics perquè el llenguatge represente dones i homes en igualtat de tracte i condicions.
Aquesta guia ens ofereix exemples pràctics per a l’ús correcte del llenguatge i aconseguir la igualtat en les paraules, els escrits i les accions diàries. Hi ha una responsabilitat social i política d’adaptar el llenguatge amb la finalitat de continuar conquerint espais participatius i democràtics, on els valors de la igualtat entre homes i dones en el llenguatge estan reconeguts com un dels valors superiors de l’ordenament jurídic.