L'entrevista de gener '23: Pau Morant

Esports en valors

Pau Morant, creador del joc Twincon


Pau Morant, natural de Pedreguer i actualment resident a València, és el creador del nou joc Twincon. És Tècnic Superior d'Animació i Activitats Físiques i Esportives i Mestre d’Educació Física a un centre educatiu públic.

La seua inquietud docent diària se centra en donar a conéixer continguts nous i motivadors als seus i les seues alumnes. Així és com sorgeix la inspiració de crear el TWINCON com a esport alternatiu, amb la finalitat d'unificar el grup de classe, mitjançant la pràctica de l'activitat física escolar i fent partícip a tot l'alumnat,  especialment aquells amb majors necessitats de compensació educativa. Amb el temps es perfila un nou joc, considerat com una mesura educativa específica amb principis inclusius i coeducatius, el Twincon, amb transcendència tant escolar com social.

Pots consultar més informació sobre el Twincon en la pàgina web: www.twincon.es
 

Què és el Twincon?

El Twincon es presenta com un esport alternatiu. Es classifica com a joc d'invasió col·lectiu entre dos equips mixtos de 6 jugadors on han de disposar de jugadors de sexe masculí i de sexe femení en un nombre mínim de 2 per a cada sexe.

Com es juga al Twincon?

El joc basa la seua principal acció motriu en passades d'un baló amb una o dues mans entre els companys d'un mateix equip i en llançaments de precisió cap als cons adversaris.

Si derroquen un con, l'equip obté un punt i tot seguit es passa al llançament d'un penal anomenat Twin.

El reglament tècnic i tàctic de la seua pràctica és comú de jocs com l'handbol, el rugbi, el bàsquet, la pilota valenciana, l'ultimate i el floorball.

Quantes modalitats existeixen d’aquest esport?

Doncs arran del joc original del Twincon han anat creant-se noves modalitats, en total podeu trobar-ne sis:

- Twincon: El joc original i que més agrada tant a alumnat com professorat.

- Twincon Beach: Adaptació del joc original amb terreny de sorra i més reduït on es practica a la platja.

- Twincon sentant: Sorgeix arran de la creació d’una unitat didàctica anomenada “Esports sense barreres” per la conscienciació i empatia cap a les persones amb discapacitat. Així sent un èxit entre l’alumnat.

- Twincon Pool: Creat pel professor Rodrigo Hooper al Brasil, on es juga dintre d’una piscina, col·locant els cons a les vores dels extrems de la piscina i s’escull la modalitat de natació per desplaçar-se per dintre de l’aigua.

- Twincon de Taula: Hi ha dues versions, són especials per jugar els dies de pluja dintre de l’aula.

- Pásala-ras: És l’esport modificat que té una transferència a les bases del voleibol amb la peculiaritat que el baló ha de passar per sota de la xarxa i a més, els cons són protagonistes del joc.

D’on ha sorgit la idea de crear aquest joc inclusiu i coeducatiu?

El Twincon sorgeix d’una necessitat com havies comentat anteriorment. Els principals objectius de crear el joc, varen ser:

- Motivar a l’alumnat que no li agradava realitzar activitat física i no participava en les classes d’Educació Física.

- Cohesionar els grups-classe mitjançant l’esport.

- Incloure aquell alumnat poc participatiu en els esports col·lectius.

Quan el vas implementar per primera vegada el joc?

La creació del Twincon va ser el curs escolar 2018-2019 amb l’alumnat de 6é curs de primària. Una vegada ja creat el reglament, després de la festivitat de “Les Falles” començaríem el primer torneig a l’escola, però va ocórrer el que ningú tenia present, ens confinaren a casa per la pandèmia de la Covid-19.

Fins on ha arribat el ressò d’aquest joc? On s’ha donat a conéixer el Twincon?

Curiosament, són molts els docents i no docents que volen provar el Twincon i allà on el proven, es queda. Això fa que, a poc a poc seguen més els curiosos que volen provar-ho i l'extensió que s’està aconseguint és increïble. Ja que no només es practica als centres educatius de primària i secundària, pel fet que es sumen a la proposta batxillerat, mòduls, universitats, activitats extraescolars, escoles d’estiu, patis actius i coeducatius, jornades intercentres, jornades de convivència de transició entre escola i institut, etc.

En aquests 2 anys de difusió que complim, cobrim pràcticament Espanya amb Balears, Canàries i Ceuta, també trobem la seua pràctica arriba a França, Anglaterra, Alemanya, Estats Units, Mèxic, Puerto Rico, República Dominicana, Costa Rica, Colòmbia, Equador, Perú, Bolívia, Xile, Argentina, Uruguai, Brasil, Marroc, Turquia, Líban i Etiòpia.

No tinc paraules per agrair i descriure tot el suport i confiança aquelles persones que cada dia em feliciten per aquest recurs pedagògic que vaig voler compartir amb tota la comunitat educativa després d’haver els objectius marcat i aconseguits. I com jo sempre dic: qualsevol cosa que necessiteu, em teniu ací per escriure’m, preguntar, proposar, etc. que sempre que estiga a les meues mans, hi seré per ajudar-vos al que faça falta. I el més important: que juguen, que gaudisquen, que es divertisquen i servisca per a una transferència positiva d'aprenentatge.

Per què creus que aquest joc s’ha expandit tant?

Sincerament, no ho sé, però podria pensar que per ser un joc creat per l’alumnat, fa que la seua pràctica siga senzilla, es necessita les mínimes habilitats motrius, tots els jugadors i jugadores són protagonistes i partícips del joc, és molt fàcil obtenir punts i és un esport motivador el fet de llançar un penal per obtenir punts extra després d’enderrocar un con. Pense que eixa seria la justificació correcta.

Per a quin públic està dirigit aquest esport?

Quan parlem del Twincon, estem fent referència a una pràctica esportiva que cuida amb cura i amb respecte el factor inclusió, facilitant el joc a TOTES les persones que per raons vàries han sigut alienes a l'àmbit esportiu. En destacar TOTES assenyalem la diversitat social: per motius cognitius, motrius, sensorials o de qualsevol altra índole. El Twincon, precisament, es caracteritza per disposar d'un reglament bàsic que facilita la compressió a tots els participants, així com oferir la possibilitat d'adaptar les normes d'una manera tan senzilla perquè qualsevol jugador/a puga compartir i gaudir de la mateixa activitat.

El nostre coneixement, el Twincon es du a terme des de xiquets i xiquetes de 6 anys fins a persones majors de 65 anys. A la pàgina web es poden trobar totes les adaptacions del reglament per a les persones de la tercera edat i amb necessitats educatives especials.

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024