Entrevista a l'Associació Pobladores d'Art, Dones Artistes Rurals
Pobladores d'art és una associació conformada per 15 sòcies que viuen, creen i transformen a la Marina Alta. Neixen de la necessitat de què el territori conega i reconega l'art, a les dones i al món rural. Elles, una fusió d'aquestes tres formen una associació disposada a omplir la Marina Alta de paraules, colors i passió.
-Pobladores d'art forma part del projecte DAR (Dones Artistes rurals) Com el vau conéixer? Com naix el projecte en concret de Dones Artistes rurals de la Marina Alta? A què és déu el nom?
Pobladores d'art no forma part del projecte DAR, però sí que ha sigut font d'inspiració, i a més Tectònica Cultural (gestores del projecte DAR) ens han ajudat a materialitzar el projecte.
Va ser gràcies al suport de l'Ajuntament de Pedreguer i la recerca de la tècnica d'igualtat de Pedreguer (Carme Ivars) junt amb la tècnica de la MASSMA Aina González, que ens vam poder posar en contacte amb elles.
El projecte DAR, és una associació d’artistes visuals, Pobladores d’art és una associació d’artistes multidisciplinaris.
Pobladores d'art, és un recorregut de dos anys i poc, amb un procés de cura i amb moltes emocions.
Va anar gestant-se a poc a poc i al llarg d’aquest temps hi ha hagut diverses trobades facilitades per l’Ajuntament de Pedreguer, en diferents formats.
Una de les primeres trobades va ser el 2021, en la Trobada de dones artistes feministes de la Marina Alta. Aquell dia, un grup divers de dones de la comunitat es va reunir sense saber exactament què esperar, però el que va passar va ser màgic. Va ser un moment en què vam començar a teixir vincles, a reconéixer-nos mútuament i a donar visibilitat a l'art que sovint queda invisibilitzat als pobles i zones rurals. Era imprescindible trobar-nos per poder començar a generar col·lectivament.
A aquesta trobada la van seguir cursos, xerrades i més trobades per tal d’anar definit què volem i cap a on anem. En aquestes trobades hem pogut comptar amb la facilitació de L’argila, el suport, la formació i els consells de Tectònica Cultural, l’experiència de Núria Gómez tècnica de la MACMA, la inspiració de referents d’altres territoris com Pueblos en Arte o M.A.R, Mujeres Artistas Rurales, que, per cert, ens tenen enamorades, entre altres.
Tot això com hem dit abans facilitat i recolzat per l’Ajuntament de Pedreguer, la tècnica d’igualtat de Pedreguer (Carme Ivars) i la tècnica de la MASSMA Aina González. Aprofitem aquesta entrevista per a mostrar el nostre agraïment.
Amb aquest bagatge, l’associació queda a les nostres mans. Ens vam posar mans a l'obra i, amb orgull, ara podem afirmar que som la primera associació de dones artistes feministes i rurals de la Marina Alta. No hi ha res que ens puga aturar ara.
Per a nosaltres, el nom ‘Pobladores d'Art’ significa força, poder, història, territori, amor i visibilitat. Venim a poblar cada racó de la Marina amb art i a narrar la nostra pròpia història. Som dones valentes, provinents de diverses disciplines i llocs, feministes que desitgem continuar teixint xarxes i que estimem profundament l'art, la cultura i les nostres arrels.
El nostre nom parla per si mateix. El vam crear col·lectivament, escoltant-nos i compartint les nostres experiències i emocions. Va ser un procés d'intercanvi respectuós i vibrant que ens va unir encara més com a col·lectiu.
-Com va sorgir el projecte de Pobladores d’Art?
Naix POBLADORES D’ART. De les zones més oblidades de la Marina Alta, sí de les arrels i de la natura, de la vida i de la mort d’aquesta comarca que està plena de gent, però mor d’arrels.
Pobladores d’art, naix de la necessitat col·lectiva de conéixer i reconéixer’ns a les dones artistes de l’entorn rural de la Marina Alta, eixint dels cànons establers de cultura turística i massificada, que pateix aquesta zona a la costa, però que mor lentament a les muntanyes. Per aquesta raó, posem al centre la nostra cultura, arrels i la realitat que vivim les dones artistes de la comarca.
És per aquesta raó, que ens hem ajuntat i volem que se sumen més pobladores que tinguen art dins seu i vulguen deixar la seua empremta.
Les dones artistes ens hem ajuntat per poblar tot el territori d’art, amb una perspectiva reivindicativa, transgressora i inclusiva, on abracem l’art contemporani, però també el tradicional. Una simbiosi entre la modernitat i la recuperació de les arrels.
-Actualment, teniu al Museu Arqueològic i Etnològic Soler Blasco de Xàbia una exposició amb aquest nom. Com va sorgir aquest projecte expositiu? Com heu presentat i inaugurat aquest treball?
El projecte naix de les ganes de mostrar tots els nostres talents al món. Però també, gràcies a la xarxa meravellosa que som, des del departament d’Igualtat de l’Ajuntament de Xàbia ens ho varen proposar i no vàrem dubtar a dir que sí, així que gràcies per la màxima confiança, el suport i l’impuls per començar a materialitzar el projecte.
Al ser una exposició multidisciplinària, així ho estem presentant. Serà una exposició diferent en molts sentits i amb algunes sorpreses. Presentarem obres de tota classe d'estímuls: visuals, sonors i d'ànima.
Ara presentem totes aquestes ganes de crear, de conéixer i crear xarxa en un mateix espai temps. Una exposició que deixa la soledat enrere i obri una nova perspectiva cultural col·lectiva. On les protagonistes són les Dones Artistes Rurals de la Marina Alta, amb el seu nom.
Una exposició multisensorial que ens transporta a les ànimes de les creadores i al lloc on habiten.
Alba Vega Mulet, Ana I. Martínez Hinarejos, Animal de bancal, Anna Roselló, Cristina Minguillón, Elia Masanet Olmos, Lídia Santacreu Ferrà, Mar Fornés, Marina Mulet Gaya, Matilde’s father, Mireiacreativa, Paqui Fornet Pastor, Pau López Anquela, Rosario Caselles Canet, Teresa Fons Castillo...
Posar en un mateix lloc totes aquestes obres representa l’esperit de crear sinergies entre l’art fet per dones que comparteixen paisatge, entrebancs i aliances. Situar-nos en aquest mateix espai ens empodera com a dones, com artistes i com a col·lectiu.
-Que poden trobar les persones que van a visitar l’exposició?
La nostra exposició és una variació de diversitat i creativitat. Presentem art potent, amb valors realment necessaris en el món que habitem. Amb cada una d'elles, trobareu un sentit i vos farà viatjar juntament amb ella. Per donar-vos una petita mostra de la nostra exhibició i per animar-vos a visitar-nos, us oferim una àmplia varietat de formes artístiques. Trobareu una combinació de fotografies, pintures en diverses tècniques, collages, escultures, peces tèxtils, composicions musicals, fragments recitats i molt més. Veniu i descobriu-ho per vosaltres mateixos, cada obra és una experiència única que us convidem a explorar.
-Teniu pensat que l’exposició visite altres municipis de la comarca o fins i tot de fora de la comarca?
Ens encantaria, la veritat. Ja ens han fet en un poble veí una petició, però estem obertes a rodar per tota la Marina Alta, ja sabeu, som les Pobladores d'art.
-Què van suposar per a vosaltres les Trobades de Dones Artistes i Creadores Feministes de la Marina Alta? Què en penseu d'aquestes trobades?
Com hem destacat anteriorment en esta entrevista estem ací hui gràcies a esta facilitació i organització per poder trobar-nos, reconéixer-nos i començar a organitzar-nos i a un grup increïble de dones: companyes, amigues i aliades que han confiat en nosaltres i que continuen compromeses amb la lluita per donar la màxima visibilitat a les dones de les zones rurals. Amb gratitud i estima, podem afirmar com a associació que el seu suport ha estat fonamental en el nostre camí.
Estem profundament agraïdes per tot el suport que ens han brindat i que continuem rebent. És un record constant de la força que es genera quan les persones es reuneixen per a un propòsit comú. A vegades, sentir aquest encoratjament des de fora, quan t'indiquen que hi ha més oportunitats per a la creació artística i la fertilitat cultural en el teu propi entorn rural, al costat de la mar o a les muntanyes que coneixes des de sempre, sense necessitat d'estar a la ciutat, és una afirmació poderosa.
Apreciem de veritat tota l'empenta i confiança que ens han mostrat. Gràcies per donar suport a la nostra cultura, a la cultura local que forma part de la terra que habitem.
Volem destacar que l’organització col·lectiva és l’inici de l’empoderament social d’un sector. El suport de la xarxa i el fet de col·lectivitzar una situació un problema o una condició ajudada a evolucionar socialment, col·lectivitzar és caminar cap a millores socials necessàries. Facilitar que això passe és voler una societat que reivindique els seus drets i que camine cap a millors condicions.
-El vostre col·lectiu és multidisciplinari. Quines modalitats artístiques el componen i quantes en sou a hores d’ara?
Com ja us hem explicat, acabem d'iniciar aquest meravellós projecte i acabem de registrar-nos oficialment com a associació. En aquests moments, som al voltant de 15 sòcies, però estic segura que si ens feu aquesta pregunta de nou d'aquí a un any, la xifra es duplicarà amb facilitat.
Ens trobem en un moment emocionant de creixement, establint les bases del nostre col·lectiu des de les arrels. Amb tantes dones diverses involucrades, és important que totes se senten ben integrades i valorades.
Prompte tindrem disponibles paquets per a membres, mecenes i altres formes de suport. Esta expansió serà un procés orgànic, basat en el respecte mutu i en l'estima compartida. De moment, ja estem obertes a donatius, :) i podeu trobar-nos a Instagram a @pobladoresdart o podeu escriure’ns a pobladoresdart@gmail.com per a més informació.
Com ja hem mencionat, les nostres membres són artistes multidisciplinàries, i el nostre col·lectiu ja abasta una àmplia varietat de disciplines, incloent-hi fotografia, audiovisuals, pintura, murals, escultura, disseny, collage, il·lustració, arts escèniques, escriptura, música, artesania, tèxtils i molt més.
-Creieu que la feina artística sofreix algun tipus de desigualtat? Si haguéreu de definir els principals reptes als quals s'enfronteu com a dones artistes quins serien?
Moltes vegades, només pel simple fet de ser artista, ja ens trobem apartades de la societat. Ara, si sumem a això el fet de ser dona, els càlculs parlen per si sols. Però com tot, hem d'estar ací, encara que de vegades coste. En moltes ocasions, ens trobem en situacions en què persones amb corbata, fan un bon ús dels seus privilegis per apartar-nos i fer-nos sentir invisibles. Però ja res ens atura.
Els salaris, en algunes ocasions, són clarament inferiors als dels nostres companys de gènere masculí. Ens trobem envoltades per ells, però sovint ens sentim ignorades i menyspreades.
A més, hem de fer front a la síndrome d'impostora, una ombra que ens persegueix durant tota la nostra carrera professional. Moltes vegades et cega de tu mateixa, et paralitza i no et deixa mostrar tot el que tens dins, el potencial creatiu... perquè com sempre t'han deixat de costat, ara eres tu la que ho fas, la que tens dubtes de tota la teua creativitat.
Així que sí, hi ha molta diferència i no és fàcil. Però gràcies al canvi social, a la xarxa de dones que continuem apostant per nosaltres i per les nostres companyes, podem dir que som ARTISTES i ens paguem el pa amb el nostre sou, i amb orgull.
El repte en esta vida, és ser una mateixa sense por i mirar-se a l'espill cada matí i dir: Esta soc jo i vinc a menjar-me el món, amb amor i respecte.
-Quins consells donaríeu a altres dones que estiguen interessades a estudiar una carrera artística?
No tingueu por: L'art és una expressió personal i única. No tingueu por d'explorar les vostres idees i visions creatives. La vostra veu és vàlida i important.
Que no tiren la tovalla, i que si la tiren, de segur que al temps en teniu d'una nova i diferent, però teua i brillant, plena d'art.
Escolteu-vos a vosaltres mateixes: Malgrat les opinions externes, tingueu confiança en la vostra intuïció i visió artística. No deixeu que les crítiques o les expectatives d'altres defineixen el vostre camí.
Confieu en el vostre art: Creieu en la vostra capacitat creativa i en el poder del vostre treball. La confiança en vosaltres mateixes us portarà lluny i us ajudarà a superar els obstacles.
La transformació és constant: Estigueu obertes al canvi i a l'evolució en el vostre treball artístic. La pràctica constant i l'exploració de nous enfocaments mantindran la vostra creativitat viva i vibrant.
L'art sí que té eixida, té futur i com tot, es necessita constància i transformació contínua. I que si vols unir-te a este grup meravellós de dones artistes, potser això t'ajude a construir el teu camí d'una manera més fàcil i suau.
Crea, gaudeix i fes visible tot el teu art que et corre per les venes.
-Com creieu que l'art pot ajudar a l'empoderament de les dones i a la igualtat de gènere?
Expressió i visibilitat: L'art permet expressar les nostres experiències, emocions i punts de vista de manera lliure i autèntica. A través de diverses formes artístiques com la pintura, la literatura, la música i la performance, podem donar veu a les nostres històries i fer-nos visibles en espais on tradicionalment hem estat silenciades o marginades.
Desafiament de normes i estereotips de gènere: L'art pot desafiar i subvertir les normes de gènere establertes, qüestionant els rols i les expectatives tradicionals imposades al gènere femení. Les obres artístiques que desafien els estereotips de gènere serveixen com a catalitzadors per al canvi social i la transformació de les percepcions sobre el que significa ser una dona en la societat.
Creació de comunitat i solidaritat: L'art pot unir-nos en comunitats creatives i de suport, proporcionant espais segurs on compartir experiències i coneixements. Les xarxes de dones artistes poden jugar un paper fonamental en la construcció de solidaritat, fomentant la col·laboració i l'intercanvi d'idees per aconseguir objectius comuns d'empoderament i igualtat.
Consciència i activisme: L'art pot generar consciència sobre les qüestions de desigualtat de gènere i injustícia social, provocant debat i acció. Les obres artístiques que aborden temes com la violència de gènere, els drets reproductius i la discriminació laboral poden inspirar moviments d'activisme i advocacia per a la igualtat de gènere.
En resum, l'art pot ser una eina poderosa per a l'empoderament de les dones, ja que ofereix una plataforma per a la nostra expressió, promou la diversitat i la inclusió, i contribueix a la construcció d'una societat més equitativa i justa per a tothom.
-Pel que fa al futur, teniu alguns projectes pensats? Quins?
El primer que tenim i vos convidem a vindre, és la fira feminista d'Ondara, que se celebrarà els dies 9 i 10 de març, al Prado. Estarem en el nostre estand, compartint informació i pot ser amb alguna sorpresa més. Vos esperem amb molt de gust.
A més, us animem a llegir el nostre manifest, una peça única i bella que podreu trobar al nostre canal d'Instagram @pobladoresdart.
I no oblideu marcar el dia 23 de febrer a la vostra agenda per a la inauguració de la nostra primera exposició multidisciplinària a Xàbia. L'acte començarà a les 18:30 h i serà una oportunitat única per explorar el nostre treball. L'exposició estarà oberta fins al 25 de març. Qui sap, potser alguna de les obres exposades trobarà el seu lloc a les parets de la vostra casa.
No faltes! :)