Aquest mes de maig l’equip de la MACMA ens hem posat la motxilla a l’esquena i hem anat a explorar alguns paisatges, parcs naturals, caps, coves i marjals de la Marina Alta, aquesta experiència està pensada per a fer amb cotxe, moto o bicicleta i descobrir les aus de la comarca d’una manera diferent. Un itinerari que combina els paisatges i la seua fauna amb la cultura, el patrimoni i la gastronomia de la nostra comarca. Com forme avança l’experiència anirem desvetllant la història i les curiositats dels pobles i paisatges que hem visitat en aquesta excursió, esperem que la gaudiu molt.
UN POC D’HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.
La Marina Alta és un indret idoni per a les aus. El bon clima i la varietat de paisatges i hàbitats de la Comunitat Valenciana fa que moltes aus l'utilitzen, ja sia per criar, passar l'hivern o com a parada durant les migracions d’anada cap a l'Àfrica o tornada cap al nord d'Europa. Concretament, la comarca de la Marina Alta és un lloc preferent d’aturada d’aquests esbarts d’aus. A la Marina Alta hi conviuen 258 espècies d'aus residents, estivals o hivernants, a més de les 34 que tenen presència accidental (292 en total). Un nombre molt elevat si tenim en compte que a tot l’estat hi ha 638 aus catalogades.
La nostra comarca ha estat tradicionalment un lloc de pas o d’aturada temporal, però per a algunes espècies s’està convertint cada cop més, a causa del canvi climàtic, en l’indret definitiu triat per a passar l’hivern. Per contra, i també per causa de l’escalfament global, d’altres espècies com els tords, que abans migraven fins a València per passar l'hivern, ara es queden a França on el clima ja és prou temperat.
Per què l’ésser humà observa les aus?
Com bé sabem la disciplina científica que estudia les aus és l’ornitologia. Però sense ser científics, l’espècie humana ha trobat des de sempre plaer en l’observació de les aus.
D’això hui dia se'n diu birdwatching, una activitat cada cop més consolidada que se centra en la contemplació i l’estudi dels ocells silvestres. És una afició que tracta de reconéixer els ocells en funció del seu color, plomatge o cant. Hi ha persones que fan llistats dels ocells que han pogut veure o dels nius que han trobat però sempre des del punt de vista de l’oci, com una manera d’enriquir les seues excursions i passejades.
Aquesta pràctica atrau molts aficionats i expertes d'altres països que venen ací buscant aquestes espècies úniques i que generen una riquesa econòmica considerable, poc explorada encara. Tot i que aquest turisme d’observació d’aus és respectuós amb la Natura i, per tant, molt positiu, l’activitat no s’ha de concebre només com a un entreteniment o una curiositat. L'observació d’ocells s’ha fet des de sempre i per diversos motius.
Les aus han estat font d’inspiració de llegendes, de relats literaris i d’invents mecànics (no existirien els avions sense haver observat prèviament com se sostenen els ocells en l’aire), però sobretot han estat una font d’informació sobre el clima, els fenòmens meteorològics, els conreus… Les aus són, definitivament i principalment, un indicador biomètric indispensable i un excel·lent remei contra les plagues d’insectes.
En qualsevol cas no cal ser un expert ornitòleg per poder albirar fàcilment algunes de les espècies més comunes. Equipat amb uns bons prismàtics pots anar sol, amb amics o inclús amb nens i observar algunes espècies seguint les rutes que et proposem més endavant.
Abans, però, pren nota d’aquestes recomanacions que et permetran gaudir al màxim de la teua experiència:
- Matina! Per fer una eixida d’observació aus cal matinar. Les aus estan més actives a primera hora del matí i és quan més fàcilment podràs trobar-les.
- Prepara’t bé! Mapa i ruta, sia en paper o al mòbil, però sempre amb un recorregut definit i pensat des del principi. Porta aliment i beguda, protector solar, gorra, repel·lent d'insectes (imprescindible si vas a zones humides), roba i calçat còmode.
- Porta prismàtics i una bona càmera! Els ocells no et deixaran apropar-te massa, per la qual cosa hauràs de prendre distància (i paciència) si els vols observar amb detall. Els binoculars i una càmera amb un bon objectiu et poden ser molt útils.
- Respecta l’entorn! Les plantes i la resta d’animals per descomptat, però també les propietats privades que vages trobant. Un camp de tarongers, vinyes o qualsevol altre cultiu pertany a un llaurador, i si vols una fruita segur que te la regala si li ho demanes, però no l’agafes.
JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.
Cal tenir en compte que les hores de l’alba i el matí són les millors per a l’observació d’aus, per la qual cosa en la mesura del possible, et recomanem fer aquestes rutes pels matins. Així després de cada observació pots quedar-te a dinar i passejar per les poblacions properes, de les que tens prou informació a la nostra web Descobrim la Marina Alta.
De totes les espècies que mencionem trobaràs dades i fotografies en aquest llibre, editat el 2024 i que constitueix un exhaustiu catàleg de l’avifauna de la nostra comarca.

Ruta de mar
1 - Platges de l'Almadrava - les Marines - les Rotes - Cap de Sant Antoni.
La ruta comença entre les pedres i dunes de la platja de l'Almadrava, observant els exemplars de gavina corsa, espècie exclusiva de la Mediterrània, reconeixible pel seu bec de color roig i les potes grises i que també trobaràs a la platja de les Marines, a uns 7 km per la CV-730. També entre les dunes de les nostres platges nia el corriolet camanegre, objecte d’especial protecció per part de les autoritats, que de vegades precinten certes zones per preservar la viabilitat d’aquesta i d’altres espècies amenaçades.
Seguint camí per la CV-7361 arribaràs a la costa de les Rotes, principal refugi de la corba marina, cada dia més nombrosa. Aquesta espècie pesca durant el dia al llarg dels 20 quilòmetres de la costa de Dénia, i es concentra per a dormir al litoral de les Rotes i als penya-segats.
Una de les seues preses és el corbellot, espècie que arriba durant el mes de febrer i torna a l’Àfrica a finals d’agost. Només toca terra durant el període de cria, i dorm a la nit a l’aire. Té una important colònia de cria a la Cova Tallada, un bon indret també per als amants dels esports aquàtics.

Des d’allà segueix camí per arribar al Cap de Sant Antoni, que és una àrea de pas migratori molt important. Des de mitjan setembre fins a mitjan març, algunes espècies com el mascarell i el cauet venen des de les seues colònies de cria situades al nord d’Europa a passar els mesos de la tardor i l’hivern, fugint del fred i la pluja del nord de l’Atlàntic.
Si has portat un entrepà o la carmanyola, aquest és el moment de seure i deixar-te dur per la bellesa natural d’uns dels miradors més emblemàtics de la Marina Alta. El cap de Sant Antoni ha estat immortalitzat en nombroses fotografies i pintures. Joaquin Sorolla va plasmar aquesta bellesa en molts dels seus quadres i assegut allà entendràs aquesta fascinació.
2 - Cap de Sant Antoni - Cap de la Nau - Penyal d’Ifac.
Et proposem sortir del Cap de Sant Antoni, deixant el seu far amb vistes infinites per arribar al Parc Natural del Penyal d’Ifac, declarat com a tal l’any 1987 i on se citen unes 80 espècies distintes d'ocells entre els nidificants, els migratoris i els errants. Destaca la presència del falcó de la reina, de la corba marina emplomallada i del territ variant. Allà hi fan niu el falcó pelegrí, la falzia pàl·lida i el gavinot argentant del Mediterrani.

Tot i que pots agafar la carretera nacional per arribar-hi més ràpid, et proposem prendre carreteres comarcals (CV-7361, CV-734, CV-740, CV-741 i CV-7471), per tal de gaudir del paisatge al llarg d’un recorregut d’una hora i quinze minuts, amb vistes increïbles i miradors, com el del Cap de la Nau, on val la pena aturar-se.
A l’hivern és fàcil observar el mascarell, el cauet i diferents espècies de baldrigues, com la cendrosa, la qual només s’apropa a terra per niar i, acabat el període de cria, migra a l’Atlàntic fins al mes de març. La baldriga balear és un endemisme de les Illes, la colònia més gran de cria de la qual es troba a Formentera. Totes dues espècies es concentren en gran nombre, formant les anomenades basses, on centenars d’exemplars poden observar-se a la costa sud de Dénia.
El corb marí emplomallat és una espècie resident i nidificant des de l’any 2006. Actualment, la seua població nidificant es compon d’una vintena de parelles, constituint, per tant, la colònia més nombrosa de tota la Comunitat Valenciana. També alguns exemplars de brúfols viuen als penya-segats propers al cap de Sant Antoni, però el seu caràcter fugisser fa que siga difícil albirar-los. Per contra, la gavina vulgar és l’espècie més abundant de la zona i podem observar com canvia el seu plomatge, a l’hivern amb una taca negra darrere de l’ull i el nupcial, a la primavera, amb el cap completament negre.
Ruta de terra
Aquest recorregut es pot fer en un únic dia, atés que la nostra intenció és simplement l’observació de les aus que aniràs trobant tot al llarg del camí. Tanmateix, hem dividit la ruta en dues parts, per si vols aturar-te a fer un mos o a visitar alguna de les poblacions, museus, i paratges naturals pels quals passaràs.
1- Orba - Vall de Laguar - Vall d’Ebo - Vall d’Alcalà - Castell de Castells
2- Castell de Castells - Serra de Bèrnia
La primera part de l’itinerari t’endinsarà a l’interior de la nostra comarca. Farem una ruta per les valls de la Marina Alta, cercant ocells comuns en totes elles.
Comença la teua ruta a Orba, porta d’entrada a la Vall de Laguar si prens la carretera CV-720. Passada la Vall d’Ebo, un paisatge molt afectat pels incendis, però que comença a recuperar-se en gran part gràcies a les aus, endinsa’t a la Vall d’Alcalà per la CV-712, i observa no només el cel, sinó la vegetació i els penya-segats, ja que allà trobaràs diverses classes d’ocells.
Torna a prendre la CV-720 per arribar a la població de Castell de Castells on et recomanem observar amb especial atenció al Paratge Natural Municipal dels Arcs per tractar de veure un dels ocells més icònics i estesos a la Marina Alta, pit-roig.

Ara és el moment d’aturar-te a esmorzar i prendre forces, abans de començar la segona part de la ruta, que surt de Castell de Castells i arriba a la Serra de Bèrnia, un paratge compartit entre la Marina Alta i la Marina Baixa, amb un ecosistema de gran riquesa amb propostes senderistes molt interessants. Si estàs interessat en la història de la nostra comarca et recomanem visitar el Fort de Bèrnia, que data del segle XVI i que es va construir per a lluitar contra els pirates barbarescos.
Tot al llarg de la ruta, des del principi fins al final, trobaràs indrets i miradors per aturar-te i si tens sort albirar alguns des de magnífics exemplars d’àguila cuabarrada, de les que queden unes poques parelles terra endins, fins al xicotet trencapinyes comú, un ocell menut que habita boscos de coníferes i que es pot trobar a la regió durant l'hivern, especialment en àrees muntanyenques.
Les aus no entenen de termes municipals ni de fronteres, només d’ecosistemes i hàbitats naturals. Així doncs, podrem veure moltes espècies residents que ens acompanyaran tot al llarg del camí, com la busquereta sarcera o també el solitari, els mascles del qual són ben distingibles pel seu color blau intens i que s’alimenta d’insectes i xicotets vertebrats, com les sargantanes.
També el falcó pelegrí que aprofita l’abundància de preses ornítiques alimentar els seus polls. Només caça a l’aire, després d’un espectacular picat a gran velocitat i cria als cingles i penya-segats, mentre que el xoriguer comú és un falcó petit que freqüenta zones obertes i terrenys agrícoles. El brúfol és un gran mussol habita zones de muntanya i es pot trobar en els penya-segats de la regió. És un dels rapaços nocturns més impressionants, per la qual cosa és difícil que el pugues veure durant el dia, però si decideixes fer-hi nit potser tindràs l’oportunitat.
Una altra espècie que podem trobar en el nostre camí és l'àguila reial, impressionant per la seua grandària, i que es troba en les zones muntanyenques, especialment als parcs naturals pròxims com el de la Serra de Bèrnia.
Et recomanem que portes un quadern amb fotografies dels diferents ocells i els seus trets bàsics, així quan els divises sabràs distingir-los i podràs crear-te la teua pròpia llista d'observador d’aus. Aquesta activitat pot ser ideal per a fer amb nens, que ben segur s’emocionaran omplint el seu quadern i llistant les seues descobertes.
Ruta d’aiguamolls i marjals
1 - Marjal de Pego - Oliva - Parc Natural del Montgó - Marjal del Senillar - les Salines de Calp
Aiguamolls, marjals i marenys són ecosistemes molt importants per al manteniment de l’aigua dolça terra endins. En aquest tipus d’hàbitats trobaràs aus com l'arpella o arpellot de marjal, un ocell de rapinya també anomenat milana voltonera. Una altra espècie típica d'ambients humits d'aigües tranquil·les, és la fotja banyuda, un ocell gruïforme inclòs en la llista d'espècies protegides, amb risc de supervivència atés que es pot confondre amb la fotja vulgar, la cacera de la qual sí que està permesa.
Si tens sort durant la ruta que et proposem, veuràs també l’agró blau, ja que se’l troba en zones d'aigües calmes on atrapa les seues preses amb un bec en forma d’arpó. El martinet de garrofera també es troba en aiguamolls i zones d'aigua tranquil·la, com en les àrees pròximes a rius i llacunes.
Impressionant també és el flamenc comú que de vegades es pot trobar en les salines i aiguamolls pròxims a la costa, com els marenys de Pego-Oliva. La seua presència, tot i no ser massa freqüent, no passa desapercebuda, ja que es tracta d’una au de grans dimensions que s’agrupa en colònies formades per nombrosos exemplars.
Començarem la ruta visitant el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, un espai natural fronterer entre la Marina Alta i la Safor de gran riquesa natural, especialment deguda a les més de dos-cents cinquanta espècies d’aus que el tenen com a hàbitat. Es tracta d’un paratge singular pel seu emplaçament geogràfic i per oferir diverses fonts d’aliment a les aus, residents i migratòries, tant a les seues aigües com a la vegetació.
L’observació d’aus requereix paciència, però a la Marjal de Pego-Oliva podem arribar a veure fins i tot àguiles pescadores gràcies als treballs de reintroducció que s'estan duent a terme.
Deixant enrere la Marjal de Pego-Oliva prendrem la CV-678, la N-332 i la CV-743 per arribar al Parc Natural del Montgó, on també nien aus aquàtiques i que ofereix, a més, infinitat de rutes interessants. Una mica més al sud, seguint per les carreteres CV-7361, CV-734 i CV-740 i CV-737 arribem a la Marjal del Senillar, al terme municipal de Moraira, declarada Reserva de Fauna Silvestre l’any 2004 i zona preferent d’hàbitat de l'ànec collverd i la boscarla de canyar.

Acabarem el nostre recorregut a Les Salines de Calp al peu del Parc Natural del Penyal d’Ifac i on destaca la presència de flamencs i camallargues. Allà podem visitar l’Observatori d’Aus de les Salines, un centre d’interpretació on trobarem informació sobre aquestes espècies i el seu ecosistema.
Ruta urbana
Finalment, si no pots eixir de la ciutat o no tens prou temps per a fer una excursió, no penses que et quedaràs sense observar ocells, ja que als parcs, jardins i ports també hi pots trobar aus adaptades a la vida urbana.
El primer que ens ve al cap és el teuladí comú, una de les espècies més conegudes i que pots veure moure’s sense por entre els éssers humans, a terrasses i parcs. No oblides fixar-te en l’oreneta comuna tan familiar, amb els seus nius de fang en forma de bol que podràs observar fàcilment als ràfecs de cases i edificis. Així mateix, durant la pandèmia es van poder veure xoriguers a les ciutats i al recinte del Castell de Dénia, on també està contrastada la presència d’alguns solitaris. Finalment, les gavines, tot i presentar un problema per la seua proliferació excessiva, són també un bon indicador de l'ecosistema urbà i portuari, i mereixen la nostra atenció.

En definitiva, les aus han viscut sempre amb els humans i siga quina siga la seua mida o aspecte, en podem aprendre moltes coses d’elles si les observem amb atenció i respecte. És la nostra tasca fer que se senten segures convivint entre nosaltres per tal de beneficiar-nos de tot allò que, sense saber-ho, ens estan comunicant.
*Aquesta experiència està pensada per fer-la en dos dies, siguen consecutius o en dos dies diferents. L’equip de la MACMA proposem unes rutes, espais i edificis per visitar, però cada persona pot adaptar l’experiència a les seues capacitats, resistència física i interessos. Si voleu ampliar informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i adaptar l’experiència als vostres gustos amb la motxilla.
I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit.