Entrevista a Ricard Pérez Ivars, Gerent de la Fundació Baleària
Nascut a la Xara el 1956, la trajectòria de Ricard Pérez Ivars és la d’un home compromés amb la cultura i el territori. No debades, a les acaballes dels anys setanta ja organitzava concerts a l'Olympia d’artistes com Pi de la Serra, Sisa, Lluís el Sifoner o els Pavesos mentre que del 1981 al 1984 va gestionar la galeria d'art Montgó de Dénia acollint mostres de Castejón, Tàpies o Artur Heras, entre d’altres. Aquest activisme cultural primerenc es consolidà posteriorment des del vessant polític, ja que Pérez Ivars fou regidor de l’Ajuntament de Dénia durant 12 anys, plataforma des de la qual incentivà la creació d’organismes de caire comarcal com el CREAMA o el CEMA. Des de 2006 és gerent de la Fundació Baleària, institució des de la qual ha eixamplat la seua visió de la gestió cultural i la participació social.
En primer lloc, pel que fa a la Fundació Baleària, com heu viscut aquests mesos d'incertesa a causa de la COVID-19?
Amb preocupació i patiment com és normal. Primer per totes les persones que ens han deixat i pels malalts. Pel que fa als treballadors de Baleària i la pròpia empresa, quin seria el futur? Com afectaria el desastre econòmic a la mateixa empresa i a la Fundació? Els projectes, patrocinis, programes, etc. Però afortunadament ho hem suportat bastant bé, hem mantingut tots els compromisos adquirits prèviament i hem mantingut els programes amb una disminució de les activitats provocada pel context de la pandèmia.
Quin creus que serà l'impacte de la pandèmia en el teixit cultural de casa nostra?
Molt fort, és un sector que no apareix com a grans damnificats com ara l'hostaleria o el turisme per als quals es dissenyen plans i ajudes, però crec en la capacitat d'adaptació i creativitat del sector per tirar endavant. Han demostrat que és una de les activitats més segures.
Quin ha estat el paper i estratègia de la Fundació Baleària enguany, atés el marc pandèmic?
La primera setmana del confinament ens vam centrar molt amb l'àmbit social: ajudar a Creu Roja Balear, de Dénia, Sant Joan de Déu a Barcelona, Save the children, Creu blanca Algesires… , però aviat ens vam adonar que el sector cultural ho passaria molt malament i ningú estava fent massa cas. Vam pensar en activitats per a donar-los visibilitat i ajuda econòmica. Si no podíem fer concerts en directe, ho faríem per internet. Vam crear els Baleàrics 2.0, concerts en línia on participaven artistes de la Mediterrània: les Balears, Catalunya, País Valencià, Algèria, Marroc... Concerts dedicats als cantautors, bandes de música, música tradicional, clàssica i poesia fins a un total de sis concerts. En les arts plàstiques hem continuat amb el programa les Llonges de la Cultura amb quasi total normalitat, a més de difondre per les xarxes socials de Baleària artistes en els seus estudis. A més, hem editat una serigrafia per a recaptar beneficis per als que participen en Baleàrics.
Sou un organisme pioner en defendre i promoure la RSC, així com altres programes com els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) o els TSR (Territoris Socialment Responsables). Creus que la transversalitat d'aquestes mesures i plans estratègics és un valor afegit per superar etapes tan incertes com l'actual?
‘Me alegra que haga esa pregunta…’ Precisament durant el 2021 eixe era el principal projecte i objectiu de la Fundació. Promoure i convidar les entitats amb les quals col·laborem a integrar els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) en la seua gestió. Hem fet reunions amb institucions: ONGs, clubs esportius, associacions culturals i socials de diferents territoris... Vam començar a Ceuta i ara ho hem fet a Menorca. Els hem manifestat que les prioritats en les col·laboracions i patrocinis seran per a aquelles entitats que integren els ODS i els valors que més s'alineen amb Baleària. També hem fet una exposició itinerant anomenada Baleàrics ODS en la qual participen 18 artistes: cadascun interpreta un dels 17 objectius i un global. Itinerari per tota la Mediterrània durant el 2020 i 2021. No sols és un valor afegit tal com està demostrat, és una obligació de tot el món complir amb els ODS.
Quins projectes teniu en ment actualment?
Continuar desenvolupant la implantació dels ODS en la gestió de les entitats –ara ha quedat interromput per la pandèmia–, ampliar les aliances amb altres fundacions tant culturals com socials o mediambientals i posar a disposició de la comunitat científica els vaixells per a la investigació.
Desembre de 2020