Parlar de sa. El llegat mallorquí a la Marina
Joan Lluís, nascut en Tàrbena l’any 1968, és llicenciat en filologia clàssica, catalana i occitana i exerceix de professor d'ensenyament secundari. Ha executat treballs d’investigació de cultura popular, dialectologia catalana i història moderna, així com articles en revistes especialitzades. Forma part del grup de recerca de la cultura popular Grup d’Alacant i de l’equip redactor de la revista valenciana de folklore. També és autor i coautor de diversos llibres.
Parlar de sa és el llibre més recent de l’artista. L'argument transcorre des de l'expulsió dels moriscos del Regne de València l’any 1906, detallant les conseqüències que va comportar tant per a ells com per als conqueridors. Relata com es va repoblar el Regne de València amb mallorquins i com van influir amb la seua idiosincràsia, ja que el Regne de Mallorca s’havia fundat quatre segles abans, i com que és un territori de difícil accés, la seua singularitat i els seus costums els tenien molt ben arrelats.
El llegat cultural dels mallorquins destaca en l’onomàstica, en la tradició gastronòmica i, en especial, en la modalitat lingüística, anomenada parlar de sa. Tots aquests elements d’una identitat col·lectiva estan detallats en el llibre. També conté algunes rutes d’algunes localitats que mantenen viva la flama d’aquella herència cultural de fa més de quatre-cents anys.