ENTREVISTA A HÈCTOR PEROPADRE - MÚSIC, COMPOSITOR I INTEGRANT DE LA COLLA DEL PORTITXOL
El dolçainer del Portitxol – Un conte de Sant Joan és l'última aportació cultural de la colla de Xàbia i el resultat de dos anys de dedicació d'Héctor Peropadre Martí, membre del Grup Portitxol.
Un disc que recull 17 composicions de dolçaines i percussió alternades amb un conte en format àudio sobre el mític origen de les fogueres de Sant Joan i ambientat en la pandèmia de la grip espanyola de 1918.
Les quasi vint peces han sigut interpretades per la mateixa colla comptant amb la presència de grans artistes referents del panorama valencià com els escriptors i narradors del conte, Quico Miralles i Josep Nadal, compositor i cantant de La Gossa Sorda i Pep Gimeno Botifarra i Sandra Monfort com a protagonistes d'aquesta història. Entre els altres artistes de la mateixa talla que han participat trobem a Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Jonatan Penalba, Xiomara Abello i Flora Sempere (del Diluvi), Ivan Gosp i Kiko Tur (Aspencat) i Tesa, entre altres.
El conte està ambientat en acabar la I Guerra Mundial i amb la presència de la Grip Espanyola. La inspiració d'aquest disc relaciona d'alguna manera aquests fets amb el moment històric que ens ha tocat viure?
El conte està ambientat en acabar la Primera Guerra Mundial, però no està centrat en aquesta temàtica. La presència de la Grip Espanyola ens ajuda a contar, amb un poc més de perspectiva, la importància de les festes populars i de la música tradicional en aquestes.
També hem intentat incloure part de la història que la gent de Xàbia ja no recorda, com que hi havia una cooperativa d'anarquistes al poble, i altres temes actuals com el feminisme. La protagonista és una dona dolçainera, il·lustrada i pren la iniciativa davant la passivitat dels homes del poble. Així intentem recordar a una generació de dones abans de la Guerra Civil que anaren a l'escola i foren alfabetitzades.
Sabem que aquest treball va començar a veure la llum en el confinament, quin fou el detonant que va fer que et plantejares la creació d'aquest disc?
Vaig començar a compondre aquest conte musical durant el primer confinament, sense més pretensions que escriure les melodies que em venien a la ment. En aquell moment, amb tots tancats a casa vaig pensar que la gent que ens dediquem professionalment a la música seríem dels últims en poder eixir a treballar, si algun dia tornava la normalitat. Les melodies que anava escrivint pareixia que duien un fil conductor, i això es va convertir en una història que Quico Miralles i Josep Nadal van aconseguir plasmar en paper.
El dolçainer del Portitxol és el teu primer disc, per què decideixes enfocar-lo a través d'aquest format de conte - disc?
Aquest disc, encara que la música i el text tinguen autor, és un treball col·lectiu. He estat vinculat tota la vida al Grup de danses Portitxol, i a la seua colla de dolçainers des que es va fundar i per això vàrem fer aquest projecte conjuntament. En la gravació de les 17 peces per a dolçaines i percussió han participat quasi 40 músics, la majoria no professionals.
La Colla Portitxol feia anys que teníem ganes de gravar un disc, però pensàvem que havia d'anar més enllà, per tal que els discs no es quedaren en un caixó. Poder contar una història dins del disc ens permetia incloure temes com que les festes de Xàbia, i la de majoria de festes populars que coneguem, no tenen una vinculació tan directa amb l'Església ni amb els ajuntaments, sinó que és fruit d'una tradició oral que ha anat conservant el poble.
Quina importància creus que té el fet que participen totes i tots aquests artistes valencians?
Les col·laboracions d'aquest disc van sorgir de manera espontània, durant els concerts d'aquests dos anys de pandèmia els ho anava contant quan compartíem escenari, i per a la meua sorpresa tots van dir que sí. Josep Nadal com a narrador, Pep Gimeno Botifarra i Sandra Monfort fan de protagonistes i també participen Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Tesa, Jonatan Penalba, Xiomara Abello, Flora Sempere, Ivan Gosp i Kiko Tur. Tots ells són per a mi referents, a banda de companys i amics, i crec que eixe bon ambient que es va crear durant la gravació també es veu reflectit al disc.
Què és el que significa per al panorama cultural de la nostra comarca i del territori valencià?
Aquest treball pretén emmirallar-se en tradicions narratives valencianes com la de les Rondalles Valencianes d'Enric Valor, però també en el d'Al Tall en els anys de la Transició, amb Som de la Pelitrumpeli. Per nosaltres és molt important la difusió de la música tradicional de transmissió oral, i la figura del dolçainer en l'època en què se situa aquesta història ho representa a la perfecció. El dolçainer d'aquella època recorria comarques senceres tocant de poble en poble, amb ell arribava la festa, i amb ell se n'anava.
Encara que aquest conte siga una història fictícia, l'objectiu principal ha sigut remarcar la feina de totes la gent que ha contribuït a la conservació de la música i les tradicions del nostre poble.
Tens pensat, en un futur pròxim, alguna gira o espectacle per tal de donar a conéixer o promocionar aquest disc?
La Colla Portitxol sempre ens vam plantejar que aquest projecte anava més enllà del disc, s'havia de fer en directe quan es recuperaren les festes de Sant Joan. La història de com es van recuperar les festes està més vigent que mai aquest any després de la pandèmia, i això tenim en ment, fer un concert el més gran possible a les festes de Xàbia, i si és possible, a algun poble més de la nostra comarca.
Més enllà de poder tocar-lo en directe, un dels propòsits era que aquest conte arribara a com més gent millor i perdurara en el temps, per això vàrem decidir publicar-lo de manera gratuïta a totes les plataformes digitals.
Com veus el teu futur com a músic professional? Creus que personalment aquest treball marcarà un punt de partida per a futurs projectes individuals?
Aquest disc, més que un punt de partida, ha sigut una mirada enrere. Intentar plasmar en un conte la història de la gran família que som el Grup de Danses Portitxol, sempre intentant recuperar i donar vida a les tradicions i la música popular de Xàbia.
Personalment, aquests de dos anys de pandèmia han sigut molt durs per als músics que ens dediquem a tocar en directe. Esperem tornar a la normalitat a partir d'aquest estiu i que tornen les festes i la cultura en més força que mai.
ENLLAÇOS D'INTERÉS:
Llista de reproducció del disc-conte “El Dolçainer del Portitxol”
Instagram
Facebook
Twitter
Dansesportitxol.org
Març de 2022