Flàvia Ferrús Marimón - Premi WONNOW

Entrevistes 2023

ENTREVISTA A FLÀVIA FERRÚS MARIMÓN

Flàvia Ferrús, graduada del doble grau de Física i Matemàtiques ens parla de la seua experiència després d’haver estat guardonada amb els premis WONNOW, atorgats per Caixabank i Microsoft. 

La jove pedreguera es va moure cap a Barcelona ja al 2017, per tal de poder cursar la doble titulació ens els seus àmbits d’interés. Actualment, segueix allà, on està ampliant els seus coneixements en matemàtiques i ciència de dades, estudiant el doble itinerari per part de la UB en el Màster de Matemàtiques Avançades i el Màster de Fonaments de la Ciència de Dades, alhora que treballa com a Data Scientist a Caixabank, com a part de la beca dels premis WONNOW. 

Quines motivacions et van portar a estudiar un doble grau científic?
Per mi va ser una decisió força difícil que va oscil·lar bastant durant el meu pas per l’institut, ja que sentia interés per molts àmbits diferents. Em va costar bastant inclús decidir entre ciències o lletres en el seu moment, i al final em vaig deixar portar pel que més curiositat em despertava. La meua sorpresa va ser quan, a mesura que més anava aprenent més curiositat sentia pel que encara desconeixia. Així doncs, diria que la motivació principal que em va portar a estudiar realment el doble grau va ser l’oportunitat de poder crear una base de coneixements i principis, com ens aporten les matemàtiques, i poder veure de primera mà les múltiples aplicacions que tenen en àmbits tan amplis de la física. 

Estudiar una carrera científica t'ha comportat guanyar un premi WONNOW, per a les persones que no coneixen aquest premi, conta'ns un poc més sobre ell, que suposa guanyar aquesta beca?
Els premis WONNOW són, sense dubte, una gran oportunitat per graduades de carreres STEM (de l’àmbit científic) que permet, a més, visualitzar la situació actual de minoria que hi ha tant a les aules d’aquests graus, com entre les posicions més tècniques en empreses de tot tipus o de recerca científica. Des del punt de vista més personal, per mi ha suposat a més poder començar a familiaritzar-me en l’àmbit d’empresa i començar la meua carrera professional abans del que esperava. Addicionalment, facilita poder fer un cercle amb altres estudiants amb perfils semblants, així com amb altres professionals de diferents àmbits dins de Caixa, de qui he pogut aprendre molt. 

Quines han sigut les teues dones científiques que han sigut els teus referents o fonts d’inspiració?
Crec que és molt important tenir referents tant a gran escala com en l'àmbit local i més proper. D’una banda, és necessari tenir present el camí i els passos que s’han seguit per poder tenir la situació actual, i poder estar-ne parlant a dia d’avui. Per aquesta part, dues de les primers referents que vaig tenir van ser Hypatia (de les primeres matemàtiques conegudes) i Clara Campoamor (coneguda defensora dels drets de la dona en Espanya).

De l’altra banda, és essencial poder tenir referents a escala més local, és a dir, persones que hagen caminat els mateixos camins que nosaltres ens estem plantejant escollir, i que segurament hagen tingut les mateixes curiositats i els mateixos dubtes que nosaltres. En el meu cas, jo vaig tenir molta sort de poder comptar de moltes posicions de referents a qui poder demanar consell o orientació. Sense anar més lluny, quan s’apropava el moment d’escollir el grau, en segon de batxillerat, la germana d’un amic meu, que havia estudiat matemàtiques, va poder ocupar aquesta figura de referent. De fet, en aquell moment ni tan sols era conscient que existia un doble grau de física i matemàtiques, i en dir-m’ho em va semblar una opció que s’adaptava completament al que en aquell moment buscava. 

Addicionalment, cal mencionar a les professores, tant de l’institut com de la universitat, que m’han pogut transmetre la seua passió i interés pels diferents àmbits d’expertise que mostraven. L’any passat vaig tenir la sort de treballar amb el meu treball de final de grau en una gran matemàtica i a més una gran persona, que a banda d’assessorar-me en el meu treball, em va aconsellar i ajudar a orientar-me en què fer en acabar el grau. 

És molt gratificant poder veure que hi ha moltes persones amb interessos i curiositats semblants als nostres, i molt més que dispostes a ajudar-nos i orientar-nos en els nostres propis dubtes, que segur que tothom hem tingut en diferents moments decisius. 

Un premi atorgat a dones investigadores. Quina valoració faries dels passos que estan donant les dones en les investigacions científiques? 
Crec que la proporció femenina en carreres STEM ha pogut viure un creixement en els últims anys, no obstant ens queda molt camí per fer i molts aspectes a millorar. Per això, em sembla que és molt important poder visualitzar la situació que hi ha, i crec que és un objectiu que aquest tipus de premis aconsegueix. No obstant, és cert que un premi per ja graduades potser no té tant d’impacte en joves que es troben en el moment d’escollir què estudiaran a la universitat. Per tant, seguint la línea dels passos que ja estem donant, crec que també és molt important que aquests temes arriben a les aules d’instituts, que trenquen barreres i que es visualitze la nostra presència tant en les carreres científiques, com en les posicions de recerca, investigació o en el sector més tecnològic de les empreses. 

Com valores les accions que des de fa uns anys cap ací es porten a terme per a posar en valor les dones investigadores?
Crec que són unes accions necessàries, doncs és un tema que cal visualitzar i que cal parlar-ne i portar a debat. Crec a més, que a banda de tenir iniciatives per part de grans entitats, com el dels premis WONNOW de la Caixa, també és un tema que cal tractar des de l’àmbit més familiar, des de l’institut, des de casa, des del carrer. És molt important continuar fent camí, i poder fer veure que som més que capaces de poder estudiar en tota classe d’àmbits i exercir posicions tècniques o d’alta responsabilitat. El simple fet poder estar cursant aquestes carreres o inclús obrint-nos pas en el món de la recerca de segur que facilitarà molt més el camí a futures investigadores i és essencial perquè en un futur es puga anar eixamplant la nostra presència i no haguem de parlar-ne com un repte a complir, sinó d’una situació d’igualtat i reconeixement. 

A partir d'aquest premi, que esperes del teu futur com a investigadora?
Tenint en compte la base que m’ha donat en el món laboral, crec que ha estat una gran oportunitat per poder començar a familiaritzar-me en les múltiples possibilitats de carreres de futur que hi ha. Per ara, m’agradaria poder seguir creixent, tant personalment com professionalment. Amb aquest objectiu, seguiré estudiant fins a acabar els dos màsters que estic cursant (Matemàtiques Avançades i Principis de la Ciència de Dades a la UB), que vaig començar un mes abans de la feina. D’altra banda, m’agradaria poder seguir aprenent dels professionals amb qui treballe a la Caixa, i aplicant diferents aspectes dels meus coneixements en àmbits professionals. Tenint en compte que encara em queda molt per aprendre en tots dos aspectes, tant l’acadèmic com el professional, la meua intenció és poder-me seguir formant i creixent, fins acabar els màsters, i llavors no descarte l’opció de poder cursar un doctorat per poder tenir un pla de carrera molt més encarat a la investigació. 

Hi ha futur per a una jove investigadora com tu a la nostra comarca?
És una pregunta difícil, i supose que depén del tipus de recerca o investigació en què em vulga especialitzar. És cert que amb els diferents avanços que hem fet és molt més fàcil poder treballar en remot en, segons quines posicions de recerca, sobretot les que involucren programació o recerca matemàtica. Addicionalment, considere que poden haver-hi diferents oportunitats que puguen encaixar amb els meus interessos en zones properes a la comarca, o per la zona de València, tant siguen centres de recerca o empreses que fomenten la incorporació o necessiten joves Data Scientists o matemàtiques amb motivació. I estic segura que des del dia de hui fins que m’haja pogut formar i crèixer segur que hem pogut avançar molt més en aquest aspecte com per poder veure un futur molt més clar per la nostra terreta.

Juny de 2023

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025