ENTREVISTA A FANNI MAS I ESCRIVÀ, PILOTARIA DE BENIARBEIG CAMPIONA AUTONÒMICA DE RASPALL FEMENÍ SUB-23.
Fanni és una pilotaria de Beniarbeig que ha sigut guanyadora, junt amb la seua companya Anna de Beniparrell, de la modalitat de raspall en la categoria sub-23 en la Comunitat Valenciana l’any 2018. Aquest va ser el resultat d’una final magistral en el Trinquet d’Alcàsser, amb el sublim resultat de 25 - 0.
A més, no és la primera vegada que les habilitats de la jugadora la proclamen campiona, ja que va guanyar el I Circuit Sub-18 de raspall femení l’any 2016, disputat en el Trinquet de Pelayo. Aquesta final la va guanyar junt amb la seua companya Lucía, obtenint el favorable resultat de 25 - 15.
Durant aquestes finals, la pilotaria, amb el color roig equipat, i en moltes altres ocasions, ha evidenciat la grandesa de les seues habilitats de raspall i la seua passió pel joc.
Des de quina edat pràctiques l'esport? Com va ser el teu primer contacte amb ell?
Practique la pilota valenciana des dels 10 anys, el meu primer contacte va ser en pilota a l'escola, el meu tutor era entrenador de pilota, ens va motivar a jugar el pilota a l'escola, en la gran sort que vàrem quedar campiones, des d'ahí em vaig adonar que m'agradava i em vaig apuntar al meu poble.
A banda de la pilota, practiques algun altre tipus d'esport o activitat física complementària que t'ajude en la preparació física i mental?
Abans de jugar a pilota jugava a futbol.
De cara als nostres lectors i lectores, ens podries explicar quines modalitats de raspall existeixen i les seues diferències? Quines són les que practiques tu?
Modalitats de pilota valenciana n'hi ha moltes, raspall és una d'elles.
Les modalitats que existeixen són les següents:
- Estil directe: on els equips estan encarats i s'han d'enviar la pilota d'una meitat del camp a l'altra. Per ordre alfabètic, les modalitats reconegudes per la Federació de Pilota Valenciana són:
- Escala i corda: practicada en els trinquets amb una corda de vora 2 m al mig de la canxa que separa els dos camps i per damunt de la qual ha de passar la pilota, i que li dóna una especial dificultat tècnica. Juntament amb el Raspall, compta amb jugadors/es professionals.
- Galotxa: Similar a l'escala i corda però jugant-se al carrer (natural o artificial).
- Galotxetes: Aquesta modalitat es juga en la galotxeta, una xicoteta canxa entre un o dos jugadors per equip. Es disputa a l'aire, aconseguint-se un 'quinze' cada volta que la pilota del o la rival toca o no aconsegueix passar la corda o s'introdueix la pilota en un dels caixons (forats als cantons de la galotxeta) del rival.
- Llargues: Sembla que és la modalitat més antiga, es juga al carrer, i té com a característica (que les altres modalitats han perdut) l'existència de les ratlles, una mena de mitjan camp mòbil. Té variants com la Palma i la Perxa. Per ser la més propera a l'origen comú ha servit de base per a reglamentar el Joc internacional dels Campionats Internacionals de Pilota.
- Màdel: variant de les galotxetes adaptada a les canxes de pàdel.
- Pilota blanca: Modalitat practicada a l'Horta Nord, avui en dia reivindicada per les Falles de València.
- Pilota grossa: Modalitat només jugada a l'Abdet i a Parcent, precursora de les Galotxetes. Consisteix a jugar a les Llargues en un trinquet.
- Raspall: És l'altra modalitat, a més de l'Escala i corda, que té jugadors/es professionals. Es juga en trinquet o al carrer, i el nom ve del fet que el o la pilotaria ha de raspar el terra amb la mà per tornar la pilota, per què sovint hi va rodant. És la modalitat més dura físicament.
- Estil indirecte: els dos equips comparteixen canxa i s'enfronten llançant la pilota contra un element (mur), anomenat frontó. Després que la pilota rebote li toca a l'equip contrari. Les modalitats reconegudes per la Federació de Pilota Valenciana són:
- Frare: Cada jugador/a colpeja la pilota de manera alterna havent d'impactar aquesta en el frontis per damunt d'una ratlla situada a una alçada de 90 cm i botant dintre dels límits establerts en la canxa. Aquesta modalitat compta amb unes regles similars a les del Frontó, però en una canxa lleugerament diferent: dimensions un poc menors i amb dos bisells, coneguts com a frares en els cantons del frontis que permeten que la pilota faça efectes estranys quan impacte en ells.
- Frontó: Aquesta modalitat es diferencia del frontó basc en les dimensions (més curtes) de la canxa i les característiques de la pilota (més ràpida). Existeix una versió utilitzada en campionats amb participants d'altres països anomenat frontó internacional.
Des que vas començar en el món de la pilota, com ha sigut la teua evolució. Conta'ns com has anat fent-te gran i a quins nivells has competit: A escala local, comarcal, autonòmic, nacional i/o internacional?
Vaig començar a les escoles esportives del meu poble, després vaig començar l'escola de tecnificació. En 2014 vaig rebre una telefonada del seleccionador que estava preseleccionada per a les seleccions inferiors. En 2015 vaig ser seleccionada per anar a Itàlia en la selecció valenciana de pilota, on vam ser Campiones d'Europa d'One Wall (joc internacional) junt en Mar i Victòria.
Les seleccions inferiors són sub-15, sub-17 i sub-19, en el sub-17 es va disputar a València i en sub-19 es va disputar a Portugal, ens vam proclamar campiones d'Europa d'One Wall els tres anys. En la modalitat de raspall vaig començar jugant en 3era i he anat guanyant campionats fins a arribar on estic actualment que és 1a.
Has aconseguit anar sumant un bon nombre de premis en raspall? Creus que açò ha afavorit que hagen canviat la perspectiva que tenen de tu com a jugadora dona dins del món de la pilota?
Sí, cada vegada que he guanyat un campionat m'han donat la possibilitat d'anar jugant campionats en més importància i confiant en mi.
I com viu Fanni les finals? La pressió i els nervis, les emocions... Com has viscut aquestes finals en les quals has estat guanyadora? T'esperaves aquests resultats abans de començar els campionats?
En les finals personalment em pose molt nerviosa al principi, va passant el temps i vaig perdent un poc els nervis. Les últimes finals he anat un poc més tranquil·la i segura, ja que confiava en les meues companyes.
Els resultats no els esperava, hem sent molt feliç d'haver aconseguit aquests resultats, perquè per a la meua carrera professional són avantatges.
Com veus la situació actual de la pilota valenciana? Creus que la pilota està en un bon moment en la nostra comarca?
La situació de la pilota actualment pense que es podria millorar, ja que és cultura i tradició de la nostra terra. S'hauria de donar més importància aquest esport.
Al fil de la pregunta anterior, com veus a la dona en el món de la pilota? Si pogueres demanar tres desitjos en aquest sentit per millorar la visibilitat i el joc de la pilota i la dona quins serien?
La imatge de la dona a l'esport no té la visibilitat que hauria de tindre. Actualment, la dona en la pilota valenciana a poc a poc va tenint més rellevància, facilitats i ajudes les quals fan que la dona s'integre en el món de la pilota i tinga més paper. Actualment, la federació està treballant més per elles.
Un desig seria arribar a les mateixes condicions que els xics.
I la Fanni que mira al futur com s'imagina? T'interessaria dedicar-te professionalment a la pilota?
Dedicar-se a la pilota femenina a hores d'ara no podria, en un futur si les condicions m'ho permeten sí que m'agradaria.
Agost de 2022