Eva Olivencia Moreno - Cantant

Entrevistes 2020

Entrevista a Eva Olivencia Moreno, cantant 

Nominada com a artista revelació en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana, la trajectòria d’Eva Olivencia és un llarg recorregut de disciplina vocal i de profunda estima per la música. Cal subratllar que la intèrpret de Dénia compta amb una àmplia formació gràcies al seu pas pel Conservatori de Dénia, les aules de la Sedajazz o l'Escola de Música Creativa de Madrid. Pel que fa als seus orígens formatius com a solista, cal esmentar que després d’encetar el vincle instrumental amb el clarinet, la guitarra i el llaüt, es va estrenar com a cantant el 1993 amb l'orquestra La Pirata per passar a formar part després d’altres formacions com l’Eva Quintet o la Marina Big band. Dins la seua carrera també ha col·laborat en projectes de Lluís el Sifoner i Tarannà Teatre o amb les agrupacions Dolç Tab Jazz i la Rondalla Daniya. Caracteritzada per posseir un ampli ventall de registres, Eva Olivencia és essencialment una veu privilegiada dins el panorama vocal de la Marina Alta i alhora una cantautora amb influències del jazz que sintetitza en el seu primer treball, Diferente, la mestria del seu talent.

En primer lloc, com has viscut aquestos mesos d'incertesa a causa de la COVID-19?
Quan van donar la primera notícia del perill que ens tocava viure i que provocava la pandèmia, just en eixe moment no vaig pensar en el meu treball com a músic; en un primer moment sentíem que havíem de posar tot el que estiguera en les nostres mans per a poder ajudar a fer que eixe horrible virus no seguira el seu camí. En el nostre cas, en la primera cosa que ens va afectar va ser la interrupció radical de les nostres classes en l'escola de Música Manuel Lattur. Vam tindre que organitzar ràpidament un pla el més efectiu possible per a continuar la nostra vida laboral des de casa. Vam sentir molta pena en pensar que totes les actuacions que teníem tancades no es podrien dur a terme.

Com a intèrpret, quin creus que serà l'impacte de la pandèmia en el circuit de la música?
Este és un tema prou important i molt seriós que hauríem de plantejar i traslladar a totes les persones que d'una manera o altra estan relacionades amb la cultura en general. La veritat és que mai vaig pensar que un moment així podria arribar, mai vaig pensar que viuria una situació d'aquesta envergadura; sincerament és com si fóra una guerra, sí, però biològica. A la música ha afectat molt, està afectant i continuarà afectant en un futur pròxim. És curiós que en este país és més urgent reactivar certs gremis abans que el de la cultura. La cultura és l'últim en què s'ha pensat. Està claríssim que el primer és la sanitat i totes les vies essencials per a la vida quotidiana, però la música per als músics és la nostra forma de vida i la nostra única via per a poder pagar els nostres impostos. En el nostre cas, podem agrair a totes eixes persones que han seguit les seues classes fent possible que la nostra vida laboral seguira durant tot este temps de confinament, i també vull aprofitar per a agrair i fer un reconeixement per haver tingut la capacitat i determinació en les seues gestions culturals, a l'Ajuntament de Pedreguer, el qual ha sigut el primer en tota la Comunitat Valenciana a celebrar els actes culturals que tenien previstos. 

Observe que no a tots els músics està afectant per igual, sempre hi ha grups o intèrprets que són més valorats i recolzats que altres. És el que sempre ha passat i ara en aquesta situació es veu més. Pense que les institucions culturals haurien de recolzar a tots per igual independentment de la seua proposta cultural o estil musical: tots tenim dret a viure del nostre treball. L'últim concert que vam fer va ser en febrer a Elx, dins del Circuit Sonora organitzat per l'Institut Valencià de la Música. Vam fer el concert que abans he mencionat del festival de Jazz Pedreguerjazç el 5 de Juny  i la resta de concerts que teníem –més o menys eren uns cinc– han sigut cancel·lats. Desgraciadament no hi ha condicions, ni llei, ni sindicat que ens represente ni ens defense. Eixos diners s’han perdut, i ja està.

Consideres que la cultura ens ha salvat part del confinament? Ha sigut la música un mitjà social per a reduir estrés en un moment tan delicat?
Imagine que cada persona ho pot veure d'una manera diferent a tal com ho veig jo. Jo he vist músics que aportaven a la societat el que podien fer i també continuaven fent la seua tasca: fer música. En la situació que estàvem només era possible per les xarxes socials o veure músics i cantants des dels seus propis balcons per als seus barris. La veritat ha sigut una labor molt important psicològicament parlant i molt humana ja que era una manera de sentir-nos un poc millor fent el que ens agrada i a la vegada distraure, entretindre i animar a persones que tal vegada estaven vivint este confinament sols. També he vist músics que han preferit no fer-ho, simplement per respecte a totes aquelles persones que estaven passant per una terrible situació com és la de perdre a un ser volgut.

Com definiries el teu últim treball, Diferente? Com va ser el procés de creació del disc?
És un treball que ens defineix tant a Josep com a mi personalment. Des d'un primer moment sabíem que era una oportunitat única per a poder tancar un cercle creatiu que ens rondava durant molt de temps i que finalment es va aconseguir. Ens defineix musicalment perquè reflecteix tot el que ens agrada de la música. Ritmes i estils diferents, sempre amb un toc personal i una visió de la música molt natural. És un treball eclèctic, com no podia ser d'una altra manera: no podem evitar reflectir molts estils diferents perquè el nostre pas per la música ha sigut molt ampli en el que a estils es refereix. Com veus la paraula Diferent es repeteix sense voler, com així va ser el contingut de les lletres. Tant Josep com jo pensem per separat, cadascun dels dos aportem les nostres idees i entre els dos muntem una sola idea final. Ens agrada treballar d'esta manera. Cadascun crea partint de punts diferents però un a l'altre ens complementem i ens respectem. 

Volia plasmar tots aquells temes, històries i persones que per a mi havien sigut molt importants en la vida. També volíem reflectir temes socials, coses que veiem en la societat com és el tema que dona nom al disc, que es diu Diferente i està inspirat en la pel·lícula La Ventana indiscreta d'Alfred Hitchcock, el protagonista de la qual mirava l'edifici de davant i observava en cada vivenda una història diferent. També ens vam deixar influenciar pels músics que ens han acompanyat sempre en el nostre grup Tumbate Jazz, ja que sabíem que ells entendrien perfectament el que nosaltres volíem reflectir. Ells són: German Olivencia, Carles Carbonell i Carlos Llido. Vull destacar la portada del disc creada i dibuixada per Francesc Albert. I fixa’t que coses passen en la vida, que en veure la portada del disc ara, també reflecteix la situació que hem viscut tots en les nostres cases, només mirant per les nostres finestres. Quina va ser la nostra alegria en saber que l'Institut Valencià de la Música ens havia atorgat una nominació a artista revelació en els primers premis Carles Santos de la Música 2018.

Quines influències musicals han forjat la teua manera de cantar? En quins estils et sents més còmoda?
Les meues influències musicals han sigut totes les que una ment oberta pot apreciar. Mai m'he tancat a res, sempre m'ha agradat escoltar tot tipus de música, també gràcies a l'ambient musical que he viscut des de molt primerenca edat en ma casa. M'ha influït la música popular, la tradicional, el pop espanyol, pop americà, la música llatina, la fusió, el funk, el gospel, el flamenc, la música brasilera, el jazz... Està clar que tot el que cante ho faig des de la meua visió i les meues possibilitats. Em sent més còmoda cantant senzill, però no puc evitar el gust per la improvisació que m'ha aportat la influència del jazz i el latin jazz.

Quins projectes tens al cap actualment?
Està clar que en provar amb un disc i gaudir tant amb tot el procés, ara estem ja pensant en un pròxim disc del qual ja tenim algunes cançons en projecte. No sabem el temps que ens portarà acabar-ho. Només esperem que la situació millore per a tots i així poder remuntar un poc amb les nostres actuacions. 

Agost de 2020

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025